- Antallet på offentlig forsørgelse er måske blevet mere stabilt. Men indbyggertallet bliver mindre, så vi bliver færre til at holde hånden under dem, siger borgmester.
LOLLAND For fem år siden råbte Lolland Kommune alarm. Antallet af socialt udsatte, der flyttede til Lolland fra især kommuner i hovedstadsområdet, var tårnhøjt.
Kommunens økonomi blev presset af de mange nye borgere, der ofte havde et stort behov for hjælp.
Udligningen slog ifølge borgmester Holger Schou Rasmussen (S) slet ikke til, og siden har han kæmpet en indædt kamp mod den mellemkommunale udligningsmodel. I 2016 var nettotilflytningen af borgere forsørget af det offentlige - altså det antal, der var kommet til, når de fraflyttede var trukket fra - 299 borgere.
Siden er kurven faldet, så der i 2021 kom 76 flere nettotilflyttere på sociale ydelser i kommunen.
Sidste år var der en uforklarlig stigning fra en nettotilflytning på 76 borgere i 2019 til 116 i 2020. Men i 2021 er tallet altså igen nede på 2019-niveau, og den faldende tendens fortsætter således.
Men selv om problemet ikke er så stort, som det har været, er det stadig stort for Lolland Kommune, forklarer Holger Schou Rasmussen.
- Man skal se det i lyset af, at der aldrig har været færre på offentlig forsørgelse i Danmark end netop nu. Alligevel ser vi en meget større nettotilflytning hos os end i andre kommuner. Og når vi får flere, er der andre kommuner - især på vestegnen - som får færre, siger borgmesteren, der absolut ikke har armene oppe over hovedet over de nye tal.
- Det er stadig vores billige boligmarked, der tiltrækker. Så vi fortsætter med at have fokus på det, lover borgmesteren, som ikke bliver tilfreds, før Lolland ikke har flere tilflyttere på offentlig forsørgelse end andre kommuner.