Annonce
Femern

Lav pris kom bag på Femerntunnelens bygherre

Sice-Cobra skal stå for den tekniske indmad som lys, ventilation og sikkerhedssystemer i Femern-tunellen. Visualisering: Femern A/S
Ventilation, lys og sikkerhed i Femerntunnelen skal installeres af et konsortium, der var markant billigere end konkurrenterne. Ifølge forskere kan meget lav pris have store negative konsekvenser

Med et tilbud, der var en halv milliard kroner billigere end nummer to, vandt det spanske konsortium Sice-Cobra i marts kontrakten på ventilation, lys og sikkerhedssystem i Femerntunnelen, skriver Ingeniøren .

Flere byggeforskere, som Ingeniøren har talt med, finder prisforskellen bemærkelsesværdig stor på en opgave af denne karakter til fire milliarder kroner og påpeger, at selv om en lav pris kan være fristende for en bygherre med et budget, er underbud typisk noget, man skal være opmærksom på som bygherre.

Seniorforsker Kim Haugbølle fra Aalborg Universitet slår fast, at der ikke er lavet solide studier, som entydigt bekræfter sammenhængen, men at det er velkendt i byggebranchen, at står man med en aktør, der underbyder markedet markant, er der stor risiko for især to konsekvenser.

Annonce

- For det første kan man vente et hav af ekstraregninger, og for det andet risikerer man, at man ikke får en kvalitet, der lever op til forventningerne, siger han til Ingeniøren.

For det første kan man vente et hav af ekstraregninger, og for det andet risikerer man, at man ikke får en kvalitet, der lever op til forventningerne.

Seniorforsker Kim Haubølle

Professor Søren Wandahl, der forsker i byggeprocesser ved Institut for Byggeri og Bygningsdesign på Aarhus Universitet, kalder forskellen på det vindende tilbud og konkurrenterne i Femern-agen for »voldsomt stor«.

De fire milliarder kroner er også lavere end det, Femern har budgetteret totalentreprisen til, bekræfter selskabet. Dog uden at ville oplyse størrelsen på differencen mellem forventninger og den realiserede pris.

Femernselskabet har fået ingeniørfirmaet Afry og Kammeradvokaten til at gennemgå entreprenørens tilbud og er på det grundlag betrygget:

- Samlet set er det vores opfattelse, at der med Sice-Cobra er sikret et solidt fundament for gennemførelse af kontrakten for de elektriske og mekaniske installationer, skriver Femernselskabet i en mail.

Kontrakten til fire milliarder kroner fik en del opmærksomhed fra særligt fagbevægelsen og politikere, da vinderen blev offentliggjort tidligere i år, fordi Cobra er dømt for karteldannelse i Spanien – en dom, virksomheden dog har anket.

Annonce
Annonce
Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Annonce
Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Annonce
Forsiden netop nu
Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Lokal nyt

SPRUDLENDE ÅBNING MED ILD, TROMMER OG EN MASSE BEVÆGELSE

Landsstævne

VÆRTSBYEN TOG GODT IMOD LANDSSTÆVNET

Annonce
Se billederne

STORT MARKED RYKKER IND I MARIBO

112

35-ÅRIG SIGTET EFTER SAMMENSTØD MELLEM BIL OG BUS

Strejke

RETTEN HAR TALT: 500 FEMERN-ANSATTE SKAL TILBAGE PÅ JOB

Guldborgsund

KLOSTER FÅR NY FORSTANDER

Politik

TIDLIGERE BYRÅDSMEDLEM HAR FÅET NOK: FÆRDIG MED DF

112

MAND FÆNGSLET FOR VOLDTÆGT AF NIÅRIG PIGE

Guldborgsund

ALLE VERDENS KROKODILLE-ARTER SAMLET PÅ FALSTER

Lolland

SKADEKLINIK LUKKET I TO MÅNEDER - UTILFREDS REGIONSFORMAND KRITISERER MANGLENDE INFO

Annonce
Annonce