Annonce
Guldborgsund

Ledere laver mad for at sikre driften

Hos Børnehuset Kaninbjerget på Pandebjergvej har man været hårdt ramt af covid-19 blandt især vuggestuens personale. Men man har fået det til at fungere ved at lægge stuer sammen og bringe ledelsen i spil til vagter på gulvet. Foto: Flemming K. Karlsen

Daginstitutioner er hårdt ramt af covid-19 på personalesiden men får det til at fungere uden at skulle indkalde vikarer, der ikke er kendt af børnene

GULDBORGSUND Smitten med covid-19 er i øjeblikket meget høj blandt pædagoger, og kommunens dagtilbud er hårdt ramt af personalemangel samt en mangel på kendte vikarer.

Flere steder giver det udfordringer med at få hverdagen til at hænge sammen, og flere ledere oplever en fare for at sætte de mindste børns behov for tryghed på spil for at kunne leve op til en pasningsgaranti for forældre og kommuner.

I Børnehuset Kaninbjerget på Pandebjergvej i Nykøbing sover leder Berit Elsberg næsten med telefonen under hovedpuden for at være opmærksom på nye sygemeldinger.

Søndag og mandag aften kom der sygemeldinger fra personalet klokken 21.30, og lørdag hørte hun og hendes to afdelingsledere fra både personale og forældre til børn, der var testet positive.

Tirsdag var ni personer fra det faste personale i vuggestuen hjemme med covid-19. Med en sygemelding af andre årsager giver det et fravær på 10 personer. Der er blot fire faste pædagoger tilbage samt et par studerende og vikarer, som har haft faste timer i huset og derfor er velkendte for børnene. Men på en af stuerne er der slet intet fast personale lige nu, og børnene derfra er derfor delt ud på de øvrige stuer.

- Da forældrene mødte op med børnene om morgenen, spurgte vi dem, om de havde set den besked. Det havde et par stykker ikke, og så valgte de at tage børnene med hjem igen, fordi de havde muligheden for at hjemmepasse. Et par andre valgte at aflevere dem, og så aftalte vi at ringe, hvis børnene blev kede af det. Det har vi benyttet os af en enkelt gang, siger hun.

Hun forklarer, at personalet har oplevet en utryghed hos nogle børn. Især hvis de står midt i en indkøring og pludselig mister kontakten til deres faste omsorgspersoner.

- Det er også derfor, at vi har skrevet ud. Vi har ikke bedt forældre om at holde deres børn hjemme. Men vi har informeret dem om situationen løbende, så de selv har kunnet tage stilling, siger Berit Elsberg.

Kommunerne har fået en mulighed for at forkorte institutionernes åbningstider. Men forinden skal alle andre muligheder være udtømt - det vil sige alle muligheder for at få vikarer ind. For at gøre det arbejde lettere har man i Guldborgsund i et samarbejde med centerchef Margit Mikkelsen lavet en fælles vikarliste.

Den er ifølge hende skabt for at kunne hjælpe hinanden indbyrdes, så man ikke står på ukendt land, hvis man hurtigt skal hente vikarer.

- Den bedste løsning er selvfølgelig, at det faste personale er på arbejde. Vi står i en situation, som ingen kan genkende, og vi håber, at vi aldrig kommer hertil igen. Den store udfordring lige nu er at få et tilstrækkeligt antal af voksne, som børnene kender, siger Margit Mikkelsen.

Anken fra Berit Elsberg er, at man ved at bruge den risikerer at få personer ind på stuerne, som børnene aldrig har mødt.

- Nu er jeg børnenes talerør, og det virker, som om at man fra højeste sted hellere vil tilbyde pasningsgaranti end at sikre børnenes trivsel i sådan en situation. Det er ikke børnenes behov, at man må hente folk ind fra gaden, for at de kan blive passet.

I stedet for at lægge ansvaret hos kommunerne så hun hellere, at børne- og uddannelsesminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fastsatte en procentsats for, hvor meget personale der kunne være sygemeldt på samme tid, før institutionen kunne ændre på åbningstiderne.

Hos Børnehuset Sofiehuset manglede leder Grethe Jensen mandag 15 medarbejdere og tirsdag 14. Derfor har hun og hendes souschef været på gulvet fra tidlig morgen til sen eftermiddag. Da Folketidende fangede hende, var hun i køkkenet for at tage boller ud af ovnen. Køkkenpersonalet er nemlig også lagt ned af sygdom.

- Vi har ikke benyttet os af fælleslisten. I stedet har vi været nødt til at lukke stuer. Vi må ellers ikke blande børnene for tiden, men det har vi været nødt til for at kunne drifte. Så vi har gjort det på en forsvarlig måde, og der er faktisk kommet ro på, og det fungerer.

Hos Kaninbjerget har det heller ikke været et spørgsmål om overlevelse takket været dygtige studerende, der har kunnet tage ansvar for en børnegruppe og tilegnet sig institutionens tilgang til børnene.

- Men det er ikke optimalt. Der har ikke været den der super indlæringsrige tilgang, men børnene har haft en fin og dejlig dag, fortæller Berit Elsberg.

Centerchef Margit Mikkelsen glæder sig over de nye lempelser, der trådte i kraft tirsdag, og som betyder, at medarbejdere, der er symptomfri, kan komme tilbage på arbejde.

Annonce
Annonce
Femern

Nyt supermarked kan blive lokal købmands redning

Annonce
Guldborgsund

Stemmer man ja eller nej, hvis man er i tvivl?

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

LIVE: Nykøbing FC - AC Horsens

Lolland

Tak for kaffe - varmeregningen stiger med 83 procent på plejehjem

Guldborgsund

Formand jubler over lave ledighedstal: Endelig er vi på landsgennemsnittet

Dølle

Dølle-drabet: Politiet efterlyser video-optagelser

Sport

Jessen foran kontraktudløb: - Jeg elsker at være i NFC

Guldborgsund

Børn slog alarm om naturbrand

Lokal nyt

Indsatsen nedjusteres, men det er stadig muligt at blive vaccineret mod covid-19

Lolland

Mindre brand ved sundhedscenter

Lolland

Tyverier fra utallige køretøjer

Sport

Lokal racerkører har taget spidsen i årets Super GT-serie

Guldborgsund

Hurtig indsats fra beboere hindrede brand i at sprede sig

Lolland

Dannebrogsfaner "uønsket" ved dronningebesøget

112

Unge drenge brød ind i fitnesscenter og begik hærværk

Annonce
Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Annonce
Annonce