Annonce
Guldborgsund

LOKAL MINKAVLER VIL IKKE HAVE DYR I BURENE IGEN

Mogens Andersen har definitivt lagt minavlen på hylden og er gået tilbage til planteavl. På sidelinjen er han også medlem af taksations- og erstatningskommisionen. I begyndelsen var han spændt på de tidligere kollegers reaktioner på ham som repræsentant for myndigheden. I dag er han mere tilbøjelig til at droppe arbejdet, fordi det bliver gjort meget kompliceret. Foto: Ingrid Riis.
De indviklede krav til at teste dyrene afholder minkavlerne i Tjæreby fra at overveje opstart. I stedet arbejder Mogens Andersen med erstatningssagerne, som er også er en frustrerende proces.

TJÆREBY: Staldene står der stadig. Som monumenter over et dødt erhverv. For Mogens Andersen og hans søn Steen forbliver erhvervet dødt, også selvom det i fredags kom frem, at minkavl bliver tilladt igen fra årsskiftet.

- Vi overvejer overhovedet ikke at genoptage det. Det er måske ikke længere forbudt, men i praksis er det umuligt. Hver uge skal der tages 60 prøver med vatpinde i dyrenes svælg. Hvordan man vil gøre det med levende mink, uden at det bliver dyremishandling, ved jeg ikke, siger Mogens Andersen, der ikke har hørt om en eneste minkavler på Sjælland, som overvejer at få dyr i de tomme bure igen.

Det er måske ikke længere forbudt, men i praksis er det umuligt.

Mogens Andersen, tidligere minkavler

- Man skal også tænke på, at alle rådgivere, alle med forstand på det, er videre nu, understreger han.

Annonce

Lucerne, frø og skind

Siden Mogens Andersen og Steen aflivede deres 21.000 mink tilbage i november 2020 er de gået andre veje. For familien råder også over landbrugsjord, og her har de høstet sukkerroer, lucerne og frø af persille og purløg.

- Det er gået godt, især med sukkerroerne, lyder det.

Rent økonomisk klarer den tidligere minkavler og familien sig, selvom priserne på sådan noget som gødning stiger. De betaler også fortsat renter af de lån, de optog for at optimere minkavlen, og renterne stiger. Alligevel er Mogens Andersen forholdsvis optimistisk.

- Vi har stadig minkpels på lager, som vi sælger lidt af. Det hjælper, lyder det.

Annonce

Utilstedeligt

Udover arbejdet i marken og med en smule vedligehold på de tomme stalde, har Mogens Andersen endda kastet sig ind i at få sine tidligere kollegers stalde vurderet. Han er nemlig medlem af én af de i alt seks taksations-og erstatningskommissioner. Her ophører optimismen imidlertid. I starten af september kom det frem, at erstatningerne allerede nu ser ud til at blive tre år forsinket og dermed først kan udbetales i 2027.

- Det er helt utilstedeligt, siger Mogens Andersen, der dog ikke er overrasket over langsommeligheden.

- Der mangler nogle klare retningslinjer for, hvordan vi griber det an, og der er alt for meget fokus på detaljer. Hvis et bilag i størrelsesordenen 30 kroner kan få en hel vurdering til at falde sammen, er det absurd, siger han.

Hvis et bilag i størrelsesordenen 30 kroner kan få en hel vurdering til at falde sammen, er det absurd.

Mogens Andersen, tidligere minkavler
Annonce

Sat udenfor

Mogens Andersen har indtil videre været ude hos en enkelt minkavler. Vurderingen af den bedrift er endnu ikke bragt til ende.

- Som menige medlemmer af de råd, der er nedsat, får man stort set intet at vide. I ét tilfælde, hvor en minkavler solgte avlsdyr, ville myndighederne have, at 2019-priserne skulle gælde, men i 2019 tjente nærmest ingen penge. Det drøftede Fødevarestyrelsen bare med de 15 formænd for rådene og i referatet kunne vi kun læse, at det var blevet drøftet. Intet andet. Der er vi udenfor.

På den anden side er der, ifølge Mogens Andersen, udarbejdet op til 1.300 sider om, hvordan arbejdet med at vurdere minkavlernes aktiver skal foregå.

I begyndelsen af oktober tager Mogens Andersen til et møde et Viborg, hvor han håber, at man kan blive enige om at gå lidt mindre i detaljen, men til gengæld få sat skub i at få en model for arbejdet færdiggjort.

- Det skal naturligvis være retfærdigt, men det er nødt til at køre i nogle faste rammer, så vi ved, hvordan vi tackler de her vurderinger.

Ifølge Mogens Andersen er utilfredsheden med arbejdet stort. Selv kæmper han videre, men:

- Hvis det bliver for kompliceret melder jeg mig ud af det.

Om erstatninger

  • Den 25. januar 2021 indgik regeringen aftale med V, RV, SF og LA om erstatning til minkavlerne og følgeerhverv berørt af COVID-19. Aftalen indebærer,, at minkvirksomheder, som ønsker at genoptage minkproduktion efter det midlertidige forbuds ophør, kan modtage dvalekompensation, der dækker faste omkostninger i 2021-22.
  • Der er herudover ydet erstatninger for aflivningerne af mink, der fandt sted i 2020. Erstatningerne dækker tabt indtjening fra salg af skind (skinderstatning) og omkostninger til genanskaffelse af nye avlsdyr (driftstabserstatning). Desuden er der udbetalt tempobonus i forbindelse med aflivningerne. Der er samlet udbetalt cirka 3,5 milliarder kroner i erstatning med videre relateret til aflivningerne i 2020. De minkavlere, der ønsker at starte op igen, har fået udbetalt cirka 38 millioner kroner relateret til aflivningerne i 2020. Derudover er der udbetalt cirka 3 milliarder kroner i forskud på nedlukningserstatning til minkavlere på nuværende tidspunkt.
Ministeriet for fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Annonce
Indland

BORGERE KAN IKKE FÅ LOV AT BETALE GÆLD: OMUBUDSMAND GÅR IND I SAGEN

Annonce
Annonce
112

VÆRTSHUS SOLGTE ALKOHOL TIL MINDREÅRIGE

Lolland

NAKSKOV SIKRET REVY IGEN NÆSTE SOMMER

112

16-ÅRIG SPRITBILIST STANDSET

Guldborgsund

HÅBER AT SLIPPE AF MED MILLIONGÆLD

Lolland

KOMMUNE KLAGER OVER ARTIKEL I UGEAVIS

Lolland

SKOLE REJSTE PENGE TIL INFLATIONSRAMTE FORÆLDRE

112

BUS UNDERSØGT: INGEN VILLE KENDES VED KUFFERT

112

ÆGTEPAR OPSØGT OG FORSØGT AFPRESSET I DERES EGET HJEM

Guldborgsund

BLINK, BLINK, SLUK: STRØMSVIGT VED JULETRÆS-TÆNDING

Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET

Lolland

BYRÅDSMEDLEM SKIFTER PARTI OG GIVER S ABSOLUT FLERTAL

Vejr

OVERGANGEN TIL DECEMBER BYDER IKKE PÅ RIGTIGT VINTERLIGT VEJR

Lolland

- JEG PRØVEDE AT RÅBE OP, MEN JEG BLEV KASTET RUNDT

Guldborgsund

- JEG VIL BARE HAVE MINE PROJEKTER TILBAGE

Indland

PATIENTERS VENTETID PÅ UDREDNING OG BEHANDLING STIGER I HELE LANDET

Indland

OLIEPRISEN DYKKER IGEN - BENZINPRIS LIGGER OMKRING NYTÅRSNIVEAU

Annonce
Lolland

MASSER AF JULELYS OVER LOLLAND

Guldborgsund

PÅ STOFFER MED VÅBEN I LASTBILEN

Erhverv

BUTIKKER FIK OVERRASKENDE TRAVLR PÅ BLACK FRIDAY

Guldborgsund

HER KAN DU SNART HENTE SUSHI

Håndbold

USKARPE NFH TABTE TIL ODENSE

Juletid

DET ER STADIG MULIGT AT SKAFFE JULEANDEN

Guldborgsund

KRIG OG KLIMAKRISE ER EN DEL AF PRISBELØNNET LOLLIKS HVERDAG

Annonce
Annonce