Annonce
Guldborgsund

LOKAL REKTOR ER IMOD ALKOHOL-FORBUD VED INTROFESTER

Et forbud mod alkohol i op til flere måneder på de danske gymnasier er ikke nødvendigvis vejen at gå, mener rektor på Nykøbing F. Katedralskole Kirsten Danving. Hun ser hellere oplysning, mere voksent nærvær ved festerne og aktivering af de unge som redskaber til at ændre en usund kultur. Arkivfoto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
I et brev til alle rektorer opfordrer Sundhedsstyrelsen alle gymnasier til at forbyde alkohol ved skolens fester i de første måneder af det nye skoleår. Men på Katedralskolen har man fundet sin egen metode til at undgå alt for fulde unge til festerne.

NYKØBING: På flere af landets gymnasier bliver baren alkoholfri, når eleverne i de første måneder af skoleåret samles til fest på skolens område.

Sundhedsstyrelsen udsendte for ikke længe siden et brev til alle gymnasierektorer i landet med en opfordring til at ændre alkoholkulturen samt at indføre en karensperiode med alkoholfri fester - for eksempel ind til efterårsferien.

Det er ikke et "quick fix". Det er en kulturændring, og det tager tid. Hvis vi laver et forbud, så ved vi, at der bliver drukket et andet sted.

Kirsten Danving, rektor, Nykøbing F. Katedralskole

Det brev er også blevet modtaget på Nykøbing F. Katedralskole, hvor man glæder sig over, at der nu er et større fokus på unges alkoholforbrug.

Annonce

- Det er også rigtig fint, at organisationerne har en fælles holdning til det og går ud med samme budskab. Men det er ikke et "quick fix". Det er en kulturændring, og det tager tid. Hvis vi laver et forbud, så ved vi, at der bliver drukket et andet sted, mener rektor Kirsten Danving.

Derfor har katedralskolen igennem en årrække valgt oplysningsvejen frem for at skabe forbud, tilføjer hun.

Vil ikke indføre restriktioner

Blandt andet har man de senere år haft ekstra vagter ved dørene. Det foregår ikke sådan, at man skal puste i et alkometer for at komme ind, som man skal enkelte steder i Københavnsområdet.

Men er nogle af de unge lidt for snurrende, når de ankommer, italesætter vagten det og foreslår dem at tage hjem igen. Uanset hvad får de ikke lov at komme ind. Der er desuden gratis vand i baren og et større antal alkoholfrie drinks at vælge imellem.

Det er godt med et fokus på kulturen og med gode muligheder, som vi arbejder videre med, så vi kan holde gode fester uden totale restriktioner men under kontrollerede former.

Kirsten Danving, rektor, Nykøbing F. Katedralskole

Når der er gallafest, får de serveret forretten med det samme, så de ikke når at drikke det store på tom mave.

Og inden den store introfest i begyndelsen af september kommer de unge til at høre et foredrag af ungdomsforskeren Søren Østergaard, der fortæller om unge og trivsel.

- Vi vil gerne vise dem, at man ikke behøver at være fuld for at have det sjovt. Men vi har ikke lyst til at lave en restriktion, siger Kirsten Danving.

Annonce

Aktiviteter under festen

Samme opfattelse har Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Til Danmarks Radio udtaler forkvinde Madeleine Steenberg Williams, at et forbud ikke er en god idé.

- Vi ser simpelthen ikke, at det er vejen frem. Vi mener, at en kulturændring er det, vi står over for. For et forbud er bare med til at skubbe alkohol ud i utrygge rammer, hvor der ikke er voksne eller ansvarlige til stede.

I Nykøbing er erfaringerne med fester under kontrollerede forhold gode, mener Kirsten Danving.

- Det har givet nogle gode fester. Særligt også fordi at vi har lærerrepræsentanter med, som lægger aktiviteter ind. Blandt andet har de skulle kaste vandballoner ned fra anden sal, hvilket betød, at de skulle fragte vandballoner op og ned ad trapperne. Eller at de har haft krammeleg i en hullahopring. Alt sammen betyder, at de har fået forbrændt noget af det, de har drukket, undervejs.

HVORFOR SENDER SUNDHEDSSTYRELSEN BREVET TIL REKTORERNE?

  • Baggrunden for opfordringen til rektorerne er Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om unges indtag af alkohol, som blev meldt ud i foråret.
  • Styrelsen fraråder nu, at unge under 18 år drikker alkohol, fordi det skader hjernens udvikling og evne til at lære, planlægge og huske. Samtidig øger alkohol risikoen for ulykker, vold og uønsket sex.
  • En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der i gennemsnit dør én ung om måneden i Danmark, hvor dødsfaldet kan relateres til alkohol.
Kilde: Ritzau


Hun kender til historierne fra Dyrehaven, hvor gymnasiefester er eskaleret og helt nye elever har følt sig presset af de ældre elever til at drikke store mængder af alkohol.

Derfor hilser hun også Sundhedsstyrelsens indsats velkommen.

- Det er godt med et fokus på kulturen og med gode muligheder, som vi arbejder videre med, så vi kan holde gode fester uden totale restriktioner men under kontrollerede former.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

350 STILLEDE TIL START: CYKLER FOR MILLIONER RULLEDE FALSTER RUNDT

Annonce
Femø Jazz Festival

PUNKTUM FOR I ÅR - DATOEN ER SAT FOR NÆSTE ÅRS FEMØ JAZZ

Annonce
Forsiden netop nu
Lokal nyt

SKOLEELEVERNE KAN FORVENTE TØRSKOET OG SOLRIG SKOLESTART

Guldborgsund

EJER AF UDPINT BYGNING: - PÅ SIGT KUNNE VI GODT FINDE PÅ AT RENOVERE DET

Lolland

FJORDDAGE MED DET VILDESTE PROGRAM NOGENSINDE

Guldborgsund

FÆLLESKØKKENET DRØMMER OM AT HJÆLPE LOKALE PRODUCENTER VIDERE

Lolland

BORGMESTERVIKAR MED KONTOR I BAGHAVEN

Sport

ANFØRER DUMMEDE SIG I NFC-NEDERLAG

Guldborgsund

TIDLIGERE HOSPITAL SAT TIL SALG

Guldborgsund

SEJLERFORMAND: KOMMUNEN VIRKER TIL AT HAVE IS I MAVEN

Lolland

SKAL SKABE LIV OG GLÆDE FOR ENSOMME KRÆFTRAMTE

Lolland

FULDT HUS PÅ IDRÆTSEFTERSKOLE: HESTE OG 196 ELEVER ER KLAR

Guldborgsund

VIL KLIMASIKRE HAVNEFRONT MED RØDT PLANKEVÆRK

Lolland

SKOLERS STØRSTE ØNSKE: ET ÅR UDEN CORONA-RESTRIKTIONER

Sport

CLAUS JENSEN FRYGTER IKKE VEJLE

Annonce
Guldborgsund

CAFETERIA GENÅBNER SOM RESTAURANT

Guldborgsund

ÅBNE KIRKER ER POPULÆRE: TURISTERNE MYLDRER IND

Istid

DOMMEN ER AFSAGT: TAG TIL MARIELYST ELLER MARIBO FOR AT FÅ DEN BEDSTE IS

Guldborgsund

EFTER OTTE TIMER PÅ SKADESTUEN KØRTE MORTEN HJEM UDEN AT HAVE SET EN LÆGE

Skolestart

POLITIET HOLDER ØJE VED SKOLERNE: - PAS PÅ DE NYE I TRAFIKKEN

Guldborgsund

REGNVAND PLAGER SOMMERHUSEJER: NÅR VAND SKILLER VANDENE

Erhverv

OVERBEVIST OM, AT MEDARBEJDERE FLYTTER MED TIL TREKRONER

Guldborgsund

LOKAL FOLKETINGS-KANDIDAT: - VI STÅR 100 PROCENT FAST PÅ AT VÆLTE REGERINGEN

Annonce
Annonce