Annonce
Ugeavisen Lolland

Lolland er hårdest ramt af gældsinddrivelse

Der er ikke mange håndører tilbage, når Gældsstyrelsen først tager rigtigt fat. Og det kan mærkes hos de erhvervsdrivende. Foto: Daniel Brøns
Ugeavisen har talt med flere forretningsdrivende, der oplever, at kunderne er presset af gældsinddrivelse fra Gældsstyrelsen. Og tallene viser, at Lolland er hårdest ramt i hele Danmark.

LOLLAND: Mange bryder sig ikke om at tale om, at det går dårligt. Især ikke erhvervsdrivende, der skal have et godt forhold til deres bank, men Ugeavisen har på det seneste mødt flere, der oplever, at kunderne er ekstremt hårdt presset økonomisk, fordi Gældsstyrelsen inddriver op imod hele indkomsten, så man slet ikke har noget at leve af.

Og tallene tyder på, at der er noget om snakken. Hele 22 procent af borgerne på Lolland har gæld til Gældsstyrelsen, og det er det højeste tal i Danmark. Næst på listen ligger Ishøj, mens en lidt mere sammenlignelig kommune som Vordingborg ligger nummer 9 på listen med 19 procent skyldnere – samme tal som i Guldborgsund Kommune.

Interessant i den forbindelse er naturligvis, om Lollikkerne samtidig har evnen til at betale tilbage. Og på det punkt ser det også skidt ud. Gennemsnitsindkomsten i 2020 var på Lolland 288.817 kroner, og da den gennemsnitlige gæld var 134.474, skylder hver gældsramt person altså 46.5 af den gennemsnitlige årsindkomst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennemsnitsindkomsten i 2020 var på Lolland 288.817 kroner, og da den gennemsnitlige gæld var 134.474, skylder hver gældsramt person altså 46.5 af den gennemsnitlige årsindkomst.

Kun to kommuner i Danmark har en ringere indkomst. Den ene er Læsø, hvor 16 procent har gæld til det offentlige. Her er den gennemsnitlige indkomst 287.421 og gælden pr. skyldner 77.181. Altså en gæld på cirka 27 procent af årsindkomsten. På Ærø ser det lidt værre ud, idet 18 procent skylder penge. Her ligger den gennemsnitlige gæld pr. skyldner på hele 46,9 procent af gennemsnitsindkomsten – altså marginalt dårligere end på Lolland, men da andelen af skyldnere er 18 mod 22 på Lolland, vil en rimelig konklusion være, at Lolland er det hårdest inddrivelses-ramte kommune i Danmark.

I Gældsstyrelsen kan medarbejderne i kommunikationsafdelingen som udgangspunkt ikke udtale sig om selv offentligt tilgængelige fakta til pressen.

Styrelsens presseafdeling afviser dog ikke de nævnte tal, og bekræfter, at det er korrekt, at inddrivelsen af gæld er vokset år for år siden Gældsstyrelsen blev stiftet i 2018.

På styrelsens hjemmeside kan man læse, at man kan blive trukket helt op til 40 procent i lønnen, hvis man har gæld til det offentlige. Det skulle dog – ifølge medarbejderen – være muligt at søge om at nedsætte eller undlade at betale af på gælden, hvis man indsender et budget, der dokumenterer, at man ikke har muligheden for at betale.

Der findes ifølge presseafdelingen ikke umiddelbart tal hos Gældsstyrelsen, der går mere i dybden med, hvordan gælden på Lolland er fordelt i forhold til indkomstgrupper – og evnen til at betale.

Den unavngivne medarbejder bekræfter dog, at har man luft i økonomien – eller mulighed for at skabe luft ved eksempelvis at sælge sin bil eller en dyr luksusbolig, så vil man komme til at betale.

Og det pres kommer i sidste ende til at kunne mærkes hos detailhandlen, håndværkere og andre, som de gældsplagede borgere tidligere har benyttet sig af.

  • Der er ikke mange håndører tilbage, når Gældsstyrelsen først tager rigtigt fat. Og det kan mærkes hos de erhvervsdrivende. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget