Annonce
Lolland

Lolland får nøglerolle i EU-støttet energiprojekt

Af og til bremses vindmøller på Lolland, fordi der er for meget energi - senest her HOFORs række ved Almindevej, der stod stille en del af mandagen. Projektet skal finde løsninger til at gemme på overskudsenergien. Foto: Jan Knudsen

Interreg-projektet har et samlet budget på godt 14 millioner kroner. Projekt skal finde ud af, hvordan den grønne energi kan gemmes til senere brug

LOLLAND Et nyt dansk-tysk projekt med Lolland i en nøglerolle skal finde løsninger til, hvordan strøm fra solceller og vindmøller kan gemmes til senere brug.

Der er tale om et EU-støttet Interregprojekt, hvor Lolland Kommune og Lolland Forsyning udover en række danske partnere også er gået sammen med Stadtwerke Flensburg og andre tyske partnere.

Baggrunden for samarbejdet er, at Lolland og Flensburg deler nogle af de samme udfordringer, fordi begge geografiske områder kan betragtes som selvstændige "energi-øer". For Lollands vedkommende fordi der her i perioder produceres mere grøn energi, end der kan transporteres videre til andre dele af landet. Og Flensburg er en "energi-ø", fordi byen er koblet på det danske transmissionssystem og dermed afskåret fra resten af Tysklands energisystem.

- Vi har både en stor produktion af grøn energi på Lolland, stor erfaring i at arbejde med energiomstilling og en lang og god tradition for et tæt samarbejde med vores tyske naboer, hedder det fra borgmester Holger Schou Rasmussen i forbindelse med starten på det dansk-tyske projekt.

- Jeg ser derfor frem til, at vi kan gøre en konkret og reel forskel i et projekt, som skal hjælpe med nogle af svarene på de store udfordringer, som verden står overfor, fortsætter Holger Schou Rasmussen.

Blandt de konkrete ideer, projektet skal se på, er på tysk side muligheden for at lade fleksibel opladning af elbiler og busser bidrage til balancering af energisystemet.

Desuden skal der også ses på mulighederne for et fleksibelt energiforbrug i detailhandlen. Derfor skal man finde en eller flere dagligvarebutikker, der vil være med til at sætte behovet for opvarmning og afkøling i spil, så der kan høstes erfaringer på hele detailhandlens vegne.

- Hvis detailhandlens køle- og varmepumper kan styres intelligent - for eksempel med skelen til prisen på el eller overløb af strøm fra vindmøller, så er der potentiale for at flytte en del af energiforbruget fra spidsbelastningstidspunkter og hen til mere gunstige tidspunkter, hedder det fra salgsdirektør Anders Nebel Jørgensen fra virksomheden Vitane. Her arbejder man med energistyring i bygninger og har i forvejen flere supermarkedskæder som kunder. Nu er firmaet partner i projektet.

DG Store, som det EU-støttede projekt hedder, har et samlet budget på godt 14 millioner kroner - heraf knapt 10 millioner fra EU via Interreg.

Projektet løber frem til udgangen af 2022. Det er Gate 21 med kontor i Holeby, der er ansvarlig for projektledelsen.

Samtidig med, at det dansk-tyske Interreg-projekt nu starter op, er der ved at blive høstet de første resultater af et projekt, der også har til formål at sikre bedre udnyttelse af den grønne energi. I samarbejde med REEL er der på Lolland opstillet varmepumper med tilhørende saltlager i tre parcelhuse. Det lille projekt indgår som erfaringsgrundlag i et større samarbejde mellem regionerne Skåne, Hovedstaden og Sjælland, der vil udvikle fremtidens intelligente energi- og ressouresystemer. Varmepumperne på Lolland er tilsluttet internettet, hvor firmaet Neogrid Technologies udvikler og afprøver en styring, hvor varmepumpen udnyttes optimalt i forhold til husejerens behov og overskud af vindmøllestrøm.
- Lige nu er vi godt i gang med en større aftestning i de tre huse, og vi ser allerede gode muligheder for at få bygningerne til at være et væsentligt aktiv i den grønne omstilling, hedder det fra teknisk direktør Per Dahlgaard Pedersen, Neogrid Technologies.

Annonce
Annonce
Lolland

NY STANDER INDVIET: BORGMESTER-TESLAEN FIK FØRSTE LADNING

Annonce
Sport

Ny nedtur for Nykøbing FC

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

TEATERFORESTILLING MÅ SKIFTE UD I ROLLEBESÆTNING

Revyshow

DE "GAMLE" FEJREDE REVYEN

Femern

TYSK MINISTER: TYSKERNE SKAL SE MERE POSITIVT PÅ FEMERN-PROJEKTET

Lolland

LOLLANDS BORGMESTER: - SIG MIG, HVAD ER DET FOR EN VERDEN, DE LEVER I?

Revyshow

REVY-VETERANER BLEV HÆDRET

Lolland

SE BILLEDERNE: UNGDOMSSKOLE SØRGEDE FOR LARM OVER LOLLAND

Sport

KLAR TIL KAMP: KREATØREN ER TILBAGE FOR NYKØBING FC

Revyshow

NYKØBING FALSTER REVYEN FEJRET I STORT SHOW

Lolland

KOMMUNE VIL LÆRE BORGERNE AT STYRE PRIVATØKONOMIEN

Lolland

KLAP PÅ SKULDEREN TIL SOFIES FORÆLDRE

Guldborgsund

NY LEDER AF LANDSBYORDNING: - ALLE BØRN KAN LYKKES

Guldborgsund

NY JERNBANEBRO BLIVER MERE END DOBBELT SÅ DYR SOM FØRST BEREGNET

Lokal nyt

BENAMPUTATIONER: REGION SJÆLLAND VIL GENNEMGÅ ALLE JOURNALER FRA 2019 TIL 2021

Annonce
112

ENDNU EN MARKBRAND - HALMPRESSER UDBRÆNDT

112

TRODS TØRKEN: DERFOR ER DER IKKE AFBRÆNDINGSFORBUD - ENDNU

112

MARKBRAND SPREDTE SIG TIL HALMBALLER PÅ NABOMARK

112

INDSAT I FÆNGSEL SLOG SIN ADVOKAT

Koncert

VIL DU SE MERE? FLERE BILLEDER FRA RADIOENS STORE KONCERT I NAKSKOV

112

STJÅLET BIL BRÆNDTE

Koncert

SE BILLEDERNE: - HVAD SÅ, NAKSKOV - ER I KLAR …

Lolland

DANMARKSPREMIERE PÅ NY LADESTANDER

Annonce
Annonce