Annonce
Lolland

Lolland fylder i ny tv-serie

Udsigten er imponerende fra Nakskov Skibsværfts tidligere kran på Nakskov Havn. Foto: DR2

To ud af otte afsnit handler om Nakskov og Holeby.

NAKSKOV/HOLEBY I en ny sæson af den historiske serie til DR2, "Da Danmark blev flettet sammen," ser vært og tilrettelægger Morten Brink Iwersen denne gang på industrier, der blomstrede bag toldmure, men som blev udfordret af globaliseringen.

I to ud af otte afsnit i serien, der starter 8. september, får Lolland lov til at fylde en god del af fladen. Det gælder Nakskov Skibsværft i afsnit fire og sukkerproduktionen i afsnit seks.

Journalist Morten Brink Iwersen, som lokale også kender som medejer af Frederiksdal Kirsbærvin, finder sammen med arkivleder Heidi Pfeffer spor efter Farøbroen og DSB-færger på loftet af Nakskov Skibsværft. Og fortæller i et andet afsnit i den ny historieserie om Danmarks første sukkerfabrik, saftstationer, roebaner og polsk knofedt.

Seerne møder blandt andet tidligere kranfører på Nakskov Skibsværft Tommy Hansen, der bliver tydeligt berørt, da han tager de mange skridt op i den sidste 100 tons kran på Nakskov Skibsværft for at gense sin gamle arbejdsplads, hvor tiden har stået stille. For kranhuset står, som han da forlod det.

Seerne og nakskovitterne får også mulighed for at gense det triste moment, hvor de andre kraner bortsprænges, og på loftet over bygningen, hvor East Metal nu holder til, går værten Morten Brink Iwersen sammen med arkivar Heidi Pfeffer på jagt efter spor fra skibsværftets storhedstid.

På værftets store, støvede afslagningsloft/skabelonloft finder de under skidt og støv fortsat blyanttegninger i 1/1 af dele til Storebæltsfærgerne "Niels Klim" og "Peder Paars" og af broelementer til Farøbroerne. Nakskovitter, der spillede med i Nakskov Skibsværfts Orkester, eller som var til stabelafløbning, kan måske også gense sig selv i en yngre udgave.

- Serien er DR2s opdaterede byvandring. Vi ser på spor efter det Danmark, der var engang, men som er fundamentet for det land, vi har i dag, forklarer Morten Brink Iwersen, der er idémand bag serien, der er produceret af Sigrid Dyekjær.

Hun står bag flere film og tv-serier, senest "Scandinavian Star" på DR1 og den Oscar-nominerede film "The Cave."

I afsnit seks, "Sukker og polsk knofedt," møder seerne Lene Tønder Buur fra Museum Lolland-Falster. I Holeby fortæller hun om sukkereventyret og ikke mindst alle de fascinerede løsninger som roebaner og saftstationer, der kom, da landbruget for første gang skulle levere til den helt tunge industri.

Afsnittet går også i dybden med sukkereventyrets bagside, roepolakkerne, og møder Jan Czajkowski Jørgensen på netop den mark, hvor han lugede roer som dreng og teenager.

- Vi skal være glad for det samfund, som vi har i dag, konkluderer han.

Den første sæson af "Da Danmark blev flettet sammen" bød på infrastrukturhistorie - også her var et afsnit optaget på Lolland. Det handlede om Fugleflugtslinjen. I de otte nye afsnit ses der nostalgisk tilbage på alt fra tekstilindustrien på den jyske hede med de jyske underbukser til skoven betragtet som et industriareal.

Det sker sammen med entusiaster, nørder og rigets mest passionerede museumsfolk.

Annonce
Annonce
Energikrise

- MAN SKAL OGSÅ LEVE

Annonce
Indland

MYNDIGHEDER SÆTTER SIG SAMMEN FOR AT HÅNDTERE GASLÆK

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

SPEJDER ER NOGET, MAN ER

Guldborgsund

GRATIS ADGANG TIL ARRANGEMENTER RESTEN AF ÅRET

Guldborgsund

ÅBNER NY RESTAURANT MIDT I EN KRISETID

Energikrise

- VI ER RET OPTIMISTISKE PÅ LOLLAND-FALSTERS VEGNE

Fodbold

NFC-FORMAND: - STADIG FULD TILLID TIL CLAUS JENSEN

Guldborgsund

FOND MANGLER AFTAGERE TIL MILLION

Indland

BEREDSKABSNIVEAU HÆVET TIL NÆSTHØJESTE NIVEAU EFTER GASLÆK

Lolland

LETTET CAFÉEJER: NU KAN KUNDERNE BETALE MED KORT

112

KVINDE FASTKLEMT I SENGEHEST

Guldborgsund

MÅSKE HURTIGERE SAGSBEHANDLING I BYGGESAGER

Energikrise

- ALT BLIVER SLUKKET UNDTAGEN KØLESKABET

112

ET OVERLÆS OG TO NARKOBILISTER

Guldborgsund

SOCIALUDVALG SKAL FINDE 28 MILLIONER

Annonce
Lolland

- PÅ REKORDÅRET NÅEDE VI AT SÆLGE TRE TON SILD PÅ TRE KVARTER

Kultur

LIGE NU TRÆNGER VERDEN TIL LIDT SIKKERHED

Guldborgsund

- DET ER ALTID ET FREMSKRIDT, AT HAN ER LYDHØR

Indland

TERRORDØMT SPRINGER BYRET OVER I SAG OM ANERKENDELSE SOM AGENT

Varmestrid

VARMESTRID SÆTTES PÅ PAUSE

Royalt

DRONNING MARGRETHE FÅR OVERRAKT SPROGPRIS AF DEN NORSKE DRONNING

112

KØRTE GALT PÅ MOTORVEJEN

Guldborgsund

MULIG HÅNDSRÆKNING TIL MUSLINGEANLÆG

Annonce
Annonce