Annonce
Lolland

Lollands første vilde kirkegård

Stier i græsset og birketræer, som de tager sig ud på denne årstid. Før var her blot en kortklippet græsplæne. Ifølge Rasmus Lagoni Seeberg summer det nu om sommeren. Foto: Privat

- Det er ikke en besparelse at lade kirkegården blive vild. Den skal bare passes på en anden måde, siger næstformand i menighedsråd.

SANDBY Det er ikke tilfældigt, at Sandby Kirkegård er blevet den første kirkegård på kommunens stadigt mere omfangsrige kort over tiltag, hvor borgere, virksomheder, landbrug og kommunen selv lader græsset gro og sår vilde blomster for at være vilde med vilje.

For i menighedsrådet i Sandby-Branderslev Sogn sidder 20-årige Rasmus Lagoni Seeberg, som, udover at være næstformand i rådet, også er i lære som anlægsgartner hos Park & Vej i Lolland Kommune. Det har han været i tre et halvt år, og til maj skal han til sin svendeprøve.

Han har derfor fulgt ambitionen om at fremme biodiversiteten i kommunen, lige siden medarbejderne i Park & Vej i efteråret 2020 bidrog til, at Lolland blev partner i "Vild med vilje" og i starten af 2021 meldte kommunen til Miljøministeriets konkurrence "Danmarks vildeste kommune" - og det inspirerede ham.

Kirkegården, som den ser ud om sommeren, hvor der er kommet masser af farver i stedet for, at der kun var grønt, grønt og grønt, som Rasmus Lagoni Seeberg formulerer det. Foto: Privat

Tålmodig graver

På Sandby Kirkegård var der nemlig nogle nedlagte gravsteder, der var blevet sået græs på, men det var ikke blevet pænt.

- Græsset havde ikke en køn grøn farve, men var lidt fesent at se på, så jeg foreslog, at vi skulle fræse det ned og så vilde blomster i stedet for at fremme biodiversiteten, fortæller han.

Ifølge ham blev det dog heller ikke det pæneste den første sommer, men siden fik det en omgang engblanding mere i efteråret, og det hjalp, så der pludselig blev et væld af farver og en summen af insekter. Derudover fik græsset i et område af kirkegården lov til at stå højt med stier, ligesom der blev sat birketræer på det stykke.

Han pointerer, at han ikke har taget arbejdet fra graveren, kun hjulpet lidt.

- Graveren gør en stor og flot indsats, siger han og tilføjer, at han sætter stor pris på, at hun er så tålmodig med ham.

Rasmus Lagoni Seeberg betoner, at der er tale om en fælles indsats fra graver og menighedsråd. Foto: Privat
Annonce

Overtalte forældre

Inden Rasmus kastede sig over at gøre kirkegården vild, havde han dog først gjort eksperimentet i sine forældres have.

- Jeg bor stadig hjemme hos mine forældre i Branderslev, og jeg skulle overtale mine forældre for at få lov, men det lykkedes, og pludselig kunne vi høre guldsmede og græshopper fra terrassen, ligesom der var myg, bier og hvepse, fortæller han begejstret.

Han er med på, at ikke alle er vilde med det vilde, fordi det kan se lidt rodet ud. Men han mener også, at det er ved at ændre sig.

- For nogle år siden skulle alt stå snorlige, men ikke nødvendigvis længere, siger han.

Han har da heller ikke hørt nogen brokke sig over kirkegårdens vildskab.

- Det var kun lige en enkelt kommentar til nogle tidsler i græsset.

Planerne er desuden flere. Til foråret bliver knap 10 hektarer, som Sandby Kirke tidligere har haft forpagtet ud til landbrug, nemlig omlagt til fredskov.

- Så begynder det ligesom at ligne noget. For nok mister vi kroner og ører, men så gør vi både noget for biodiversiteten og for at nedbringe C02, siger han.

Heldigvis har Sandby Kirke opnået økonomisk støtte til selve skovrejsningen, fortæller formanden for menighedsrådet, Jesper Mejlby Mørch Idziak.

- Vi har med hjælp fra Skovdyrkerforeningen fået omkring 650.000 kroner fra Nyskovfonden.

Det er en fond, hvis formål netop er at yde økonomisk støtte til rejsning af fredskov for at fremme optaget af CO2 fra atmosfæren. Fonden er stiftet af Forenet Kredit, Østifterne og Nykredit Realkredit A/S.

- Det er et engangsbeløb, som skal bruges til at plante skov, hegne ind og passe skoven de første tre år, fortæller menighedsrådsformanden og nævner, at fredskoven i øvrigt er en del af det landsdækkende projekt "Grøn Kirke".

Hos Park &Vej er parkforvalter Helle Kjørup Nielsen glad for, at en kirkegård har føjet sig til kommunens "vilde kort".

- Ikke at vi går målrettet efter kirkegårde, vi vil bare gerne have alle med, så vi er glade og taknemmelige for alle de tiltag, der bliver gjort, siger hun.

Men hun synes da, at det er lidt sjovt, at også kirkegårde nu kan være vilde med vilje.

Annonce
Annonce
112

STJAL OPVASKEMASKINE

Annonce
Lolland

- JEG ER KLART BLEVET BEDRE TIL AT HOLDE FOKUS

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

- STEMMEN ÆNDRER SIG, NÅR MAN BLIVER ÆLDRE

Lolland

FOLK STRØMMEDE TIL LILLE LANDSBY

112

RENDEGRAVER RAMTE BRO OVER MOTORVEJ

Guldborgsund

ET SKUD OPTIMISME TIL KULTURNAT

Lolland

- JEG ER BLEVET BUDT INDENFOR I HJEMMENE

Femern

POSITIVE NABOER PÅ VISIT HOS STOR MASTODONT

Udland

MENNESKEPYRAMIDER ER TILBAGE EFTER CORONA

112

STJAL ESPRESSOMASKINE

Uddannelse

NY AFTALE SKAL ØGE MULIGHEDER FOR UNGE UDEN UDDANNELSE

Guldborgsund

HUSKUNSTNERE HÅBER PÅ FORLÆNGELSE

Indland

KOFOD EFTER MØDE MED AMBASSADØR: RUSSISK ADFÆRD FORDØMMES STADIG

Guldborgsund

HETERONORMATIV GRIS OG SOLCELLER I TAGSTEN

Indland

DET STORE OPGØR MED FORTIDENS KEMISYNDER ER I GANG

Annonce
112

STJAL 300 LITER DIESEL

Udland

ALLE I RUSLANDS UNDERHUS STEMMER FOR ANNEKTERING

Guldborgsund

100 BIOGRAFÅR SKAL FEJRES

Udland

KIM KARDASHIAN FÅR BØDE FOR KRYPTO-REKLAME

112

TØMTE PULVERSLUKKER UNDER INDBRUD

Gaslækager

ØDELAGT NORD STREAM 2-RØRLEDNING LÆKKER FORTSAT GAS

112

SINDSSYG OG UDVIST IRAKER FÅR LOV TIL AT REJSE IND I DANMARK IGEN

Lolland

PLANER OM RESTAURANT PÅ SKOLE I HØRING

Annonce
Annonce