Annonce
Lokal nyt

LOLLANDSBANEN: PRIS PÅ TOG ER STÆRKT BEKYMRENDE

I øjeblikket kører Lollandsbanen med lejede tog, men der er håb om, at der om nogle år vil køre batteritog på strækningen. Et udbud på køb af batteritog har dog givet bekymring. Arkivfoto: Anders Knudsen
Politikere er kaldt til ekstraordinært møde, fordi batteritog til Lokaltog bliver meget dyrere, end det hidtil er blevet anslået.

LOLLAND-FALSTER: Planerne om batteritog på blandt andet Lollandsbanen er stødt på et problem: Togene bliver voldsomt meget dyrere, end det var forventet.

Lokaltog, som driver Lollandsbanen, har planer om at indkøbe 14 batteritog, og Region Sjælland har godkendt planen og givet tilsagn om at ville garantere for det lån, der skal finansiere købet. Derudover har regionen været indforstået med, at batteritogene vil være dyrere at køre med end de gamle diesellokomotiver. Merudgiften var skønnet til at løbe op i 2-2,5 millioner kroner om året.

Men efter, at ordren har været i udbud, er der nu kommet bud ind fra de interesserede leverandører af batteritogene - og det ser sort ud.

Annonce

Hvad buddene lyder på, er indtil videre hemmeligt, men udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde - et udvalg i Region Sjælland - har mandag fået en mundtlig orientering. Af den fremgik det, at den årlige merudgift på grund af stigende renter og stigende priser ventes at blive fire gange større end det tidligere estimat. Det vil altså - må man antage - sige op imod 8-10 millioner kroner om året.

Ligeså hurtigt det er gået den her vej, ligeså hurtigt kan det gå tilbage.

Felex Pedersen (S), næstformand i Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde

Den melding gjorde udvalget "stærkt bekymret", fremgår det af et referat.

Tallene kan ændre sig

Oprindeligt var det planen, at udvalget skulle have anbefalet Regionsrådet at gå videre med købet af batteritogene, men nu er der i stedet indkaldt til et ekstraordinært møde 23. november.

Her skal udvalget have en nærmere orientering om "de økonomiske og driftsmæssige konsekvenser af indkøbet, herunder om der er mulige alternativer".

Felex Pedersen (S), der er næstformand i udvalget, understreger, at der endnu ikke er taget en beslutning. Han hæfter sig også ved, at der er tale om estimater, og at der er flere års leveringstid, så togene efter planen først skal sættes i drift i 2026. Dermed kan inflationen og renterne ende med at se helt anderledes ud.

- Ligeså hurtigt det er gået den her vej (med stigende inflation og stigende renter, red.), ligeså hurtigt kan det gå tilbage, siger han.

Når det er kommet på tale at indkøbe batteritogene, hænger det sammen med, at Lokaltogs nuværende 13 IC2-togsæt er kommet i pensionsalderen, ligesom en aftale om at leje tre Desiro-togsæt, der i øjeblikket kører på Lollandsbanen, udløber i 2025. Og udover, at batteritogene vil være bedre for klimaet, ventes de også at have en større driftssikkerhed, ligesom de larmer mindre end dieseltogene.

Men som nævnt har politikerne nu bedt om at se på mulige alternativer til at indkøbe batteritogene.

Det er vel næppe en mulighed at køre videre med de gamle tog, er det?

- Det kan det teoretisk set godt være, men det bliver også dyrere, end det er i dag, så det er det, vi spørger til: Hvad er alternativet? Hvad vil det koste? Og så viser det her også med tydelighed, at den kollektive trafik er presset og underfinansieret. Når regionerne - efter aftale med den til enhver tid siddende regering - er tvunget til at have den her økonomi, er der et efterslæb og et behov for at få tilført økonomi på transportområdet, siger Felex Pedersen.

Annonce
Erhverv

SKOLE RAMT AF MILLION-UNDERSKUD: FARVEL TIL 14 MEDARBEJDERE

Annonce
Annonce
Lolland

STARTER VINDMØLLESAG OM IGEN

Indland

MIUSIKEREN HUGO HELMIG ER DØD, 24 ÅR

Lolland

LOKAL REVY HENTER BADEHOTELLET-SKUESPILLER

112

TO MÆND SIGTET FOR SERIE AF BUTIKSTYVERIER

Lolland

SPAREDE ALT FOR MANGE PENGE

Lolland

HOLGER SCHOUS KRAV FÅR OPBAKNING FRA FREDERIKSBERG

Vejr

DMI VARSLER KEDELIG WEEKEND MED SKYDÆKKE OG GLATTE VEJE

Varmestrid

FRIFINDELSE AF MARIBO VARMEVÆRK ANKET

Lokal nyt

STADIG ET UDSAT BOLIGOMRÅDE

Lokal nyt

NYE PENSIONSREGLER FRA NÆSTE ÅR: DET BETYDER DET FOR DIG

Lokal nyt

SKADEDYR LUKKER BUTIK PÅ STOR TANKSTATION

112

RØG FRA PILLEFYR SATTE BRANDFOLK I ARBEJDE

Lokal nyt

SÅDAN TØRRER DU TØJ TIL VINTER

Guldborgsund

MALERI PÅ VEJ UD AF LANDET - NU VIL FUGLSANG HAVE PUBLIKUMS HJÆLP TIL AT KØBE DET

Guldborgsund

VÆR PÅ VAGT: SPILMISBRUG KAN STARTE TIDLIGT

Lolland

MØD MANDEN DER SKABTE EN HELT NY VALUTA

Annonce
112

SIGTET FOR FIELD'S-SKYDERI BLIVER FRIVILLIGT BAG TREMMER

Indland

CORONA HAR FÅET FLERE AF SAMFUNDETS SVAGESTE TIL AT MISTRIVES

Lokal nyt

SKIFTER DE ANDEBY UD MED LOLLAND-FALSTER?

Corona-virus

TO TREDJEDELE OVER 50 ÅR HAR FÅET BOOSTER MOD CORONA

Musik

Julekoncert på Fuglsang

Guldborgsund

VELUX FONDEN MED STOR STØTTE TIL LOKAL MUSLINGE-DYRKNING

Lokal nyt

HØJESTERET: EKSBANKDIREKTØR SKAL BETALE 231 MILLIONER

Annonce
Annonce