Annonce
Ugeavisen Guldborgsund

Lollandsk akrobatik i 25 år

Lene Christiansen (til venstre) og Lise Stentebjerg-Milandt var med til at starte sports acorbatik på Lolland. Foto: Lise Ravnkilde
Det er 25 år siden Lene Christiansen startede det første sports akrobatikhold på Lolland.

TOREBY: For 25 år siden fik Lene Christiansen den ide, at tilføre akrobatik til gymnastikken. Dengang havde hun hold i Sakskøbing Gymnastikforening.

Lene Christiansen havde selv gået til både akrobatik og springgymnastik som barn og tænkte det kunne være sjovt at få den akrobatiske del med på gymnastikholdene.

Det syntes Lise Stentebjerg lød som en god ide og hun var med, da Lene Christiansen og Lenes datter Helle Christiansen tog på kursus hos nogle cirkusakrobater i København.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Fra Folketidende juni 1998 hvor sports acroholdet for alvor har fået succes. Folketidende/Steen Thornit

- Der fortalte de om sports akrobatik, og vi tænkte, når vi kalder os sports akrobater, så er det sports akrobatik, vi laver, fortæller Lene Christiansen.

Allerede anden sæson med sports akrobatik, stillede de hold til konkurrencer og var desuden værter for Danmarks Gymnastik Forbunds sjællandsmesterskab.

Alle Lene Christiansens egne fire børn, Lise Stentebjerg og nogle af hendes venner fra springgymnastik var med til den spæde start i 1996. Siden kom der hurtigt flere og flere til.

Omkring 2006 var der 115 gymnaster i Sakskøbing Gymnastikforening, der gik til sports akrobatik, heraf cirka halvdelen konkurrencegymnaster.

Det år fik Lene Christiansen Sakskøbing Gymnastikforenings lederpokal og blev samtidig indkaldt til et møde med bestyrelsen.

Der var forskellige forventninger fra foreningen og holdet, til hvordan træning og opvisninger skulle foregå. Det endte med, at Lene Christiansen valgte at forlade Sakskøbing Gymnastikforening. Hun ledte efter en anden forening, hvor der var plads til holdet.

- Hanne Vest Olesen i Toreby Sundby Gymnastikforening ville gerne have os, og siden har vi hørt til i TSG, fortæller Lene Christiansen.

Omkring halvdelen af konkurrencegymnasterne fulgte med til Toreby.

Igennem de 25 år har der været mange gymnaster ind over. Nogle har været der en enkelt sæson andre i adskillige.

Lise Stentebjerg er stadig med og Lene Christiansens søn Jørgen er ikke bare træner i Toreby, han er også talenttræner for GymDanmark.

Jørgens kæreste Vibeke Randsted, der også er hjemmehørende i Toreby, er i øvrigt Danmarks eneste internationale sports akrobatik-dommer.

- Det var nytænkning indenfor gymnastikken. Vi havde det hele med, rytme, spring og så videre og så arbejde vi aldersmæssigt på tværs, fortæller Lene Christiansen.

Allerede fra de første år blev de inviteret med til mange opvisninger, både almindelige men også gallaer og opvisninger med kun udtagede hold.

Og selvom de går meget op i konkurrence og træner målrettet mod konkurrencer, er de stadig i høj grad et opvisningshold. De deltager når DGI og GymDanmark inviterer til opvisning i Tivoli, de har netop deltaget i GymDanmarks særlige opvisningskonkurrence, Gym for Life, her blev de blandt de bedst placerede og i starten af juli tager de til Riccione i Italien og deltager i Festival del Sole.

- Vi har været rundt i landet og giver opvisninger 15-16 steder i løbet af foråret, fortæller Lene Christiansen.

Når de har været ude og give opvisninger oplever de tit, at få henvendelser fra børn og unge, der gerne vil gå til sports akrobatik.

- De trækker lidt i land, når de hører vi træner på Lolland, griner Jørgen Christiansen.

Alligevel er der nogen, der vælger at transportere sig til Toreby, blandt andet har holdet fire gymnaster fra Fuglebjerg. Og en af holdets dygtige gymnaster og trænere, Casper Dolmer Mikkelsen er flyttet fra Aarhus til Lolland, for at gå i Toreby.

Lokalt deltager holdet i mange ting, blandt andet Stafet for Livet, sfo-dag og foreningernes dag på Torvet i Nykøbing. Noget der tit giver et par nye gymnaster.

- De er en god sport at tage ud med. Der er en høj wauw-faktor og det skaber god synlighed for foreningen, mener formand for Toreby Sundby Gymnastikforening Dorte Fabricius.

Hun er ofte med holdet ude. Hun har nemlig en datter med på holdet.

- Det er guld at være ude i verden til kurser og opvisninger, vi bliver inspireret og udvikler os, mener Jørgen Christiansen.

De første år holdet trænede i Toreby foregik det på skoler, hvor også omklædningsrummene har været taget i brug til opvarmning. Så fik holdet tid i hallen og for fem år siden fik de deres egen hal.

En gammel maskinhal blev omdannet til TSG Arena. Det var holdet selv med hjælp fra en masse gymnaster og forældre, der satte hallen i stand.

Toreby Sports Acro har i dag deres egen træningshal, TSA Arena, hvor måtterne ligger fast på gulvet og ikke skal ryddes væk efter hver træning. Foto: Lise Ravnkilde

- Det er en lettelse, ikke at skulle lægge måtter ud og pakke dem sammen igen til hver træning, siger Jørgen Christiansen.

Enkelte andre af TSGs springgymnastikhold benytter også arenaen. Men det er TSA der først lægger deres træninger, så må de andre hold lægge sig, hvor der er ledige tider.

Arenaen kan dog ikke opfylde alle konkurrenceholdenes behov. Det er for eksempel ikke muligt at lave en springgrav i betongulvet og der er ikke højt nok, når der skal laves firemandhøj (Hvor fire gymnaster står oven på hinanden).

- Så må den øverste dukke hovedet, griner Jørgen Christiansen.

Derfor træner holdet også regelmæssigt på Gunslevholm Idrætsefterskole, hvor der både er springgrave og højde nok.

Drømmen for fremtiden er at få en så stærk økonomi, at der kan ansættes en fuldtids træner.

Næste år skal TSG være værter for danmarksmesterskaberne i sports akrobatik, det bliver 20. maj i Nykøbing Hallerne.

Fra en opvisning i Sakskøbing, da holdet hørte til i Sakskøbing Gymnastikforening. Det er Jørgen Christiansen, der er i front. Foto: Privat
Træning til Gutenberg Cup i Tyskland 2013. Arkivfoto: Ingrid Riis

TSA en del af TSG

Toreby Sports Acro-hold er et hold i Toreby Sundby Gymnastikforening, hvor Dorte Fabricius er formand.

TSA træner i en gammel maskinehal med hårdt betongulv, hvor de engang har kastet en akrobat op i loftet.

Der er 22 år mellem den yngste og ældste akrobat.

En af akrobaterne har i opvisningen et frit fald på mere end 4,5 meter

Holdet har vundet adskillige danske mesterskaber i flere kategorier.

Lene Christiansen
  • toreby sports acro
    Lene Christiansen (til venstre) og Lise Stentebjerg-Milandt var med til at starte sports acorbatik på Lolland. Foto: Lise Ravnkilde
  • Fra Folketidende juni 1998 hvor sports acroholdet for alvor har fået succes. Folketidende/Steen Thornit
  • toreby sports acro1
    Toreby Sports Acro har i dag deres egen træningshal, TSA Arena, hvor måtterne ligger fast på gulvet og ikke skal ryddes væk efter hver træning. Foto: Lise Ravnkilde
  • 01sakacro1
    Fra en opvisning i Sakskøbing, da holdet hørte til i Sakskøbing Gymnastikforening. Det er Jørgen Christiansen, der er i front. Foto: Privat
  • 11spoacrogym__4_#2
    Træning til Gutenberg Cup i Tyskland 2013. Arkivfoto: Ingrid Riis
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem