Annonce
Skole

LUFTEDE BEKYMRINGER OG LØSNINGER TIL SKOLELUKNING

Arenaen i Holeby Landsbyordning dannede ramme om stormødet, hvor løsninger på skolelukningen blev debatteret. Foto: Peter Levinsen Hansen
Skolebestyrelse havde indkaldt til stormøde efter debat om lukning.

Arenaen i Holeby Landsbyordning var onsdag aften fyldt godt op med bekymrede forældre og bedsteforældre. Skolebestyrelsen i landsbyordningen havde indkaldt til stormøde ovenpå debatten om Lolland Kommunes Børne- og skoleudvalgs sparekatalog.

Udvalget skal spare 30 millioner kroner på kommunens budget for 2023, og en lukning af både Holeby og Horslunde Landsbyordninger er blandt de forslag i kataloget, som vil være med til at hente den nødvendige besparelse.

Landsbyordningernes bygninger lever samtidig på lånt tid, da man sidste år kunne konstatere, at skolerne i Holeby og Horslunde er bygget som modulbyggeri efter en teknik, der har vist sig at give fare for, at facade-elementerne kan vælte. De facade-elementer blev sidste sommer sikret midlertidigt, så skolerne kunne benyttes igen.

Annonce

Rapport på bordet

En uvildig ingeniørrapport har sat en pris på 134 millioner kroner ved en komplet renovering af Holeby Landsbyordning. På første halvdel af stormødet blev der blandt andet stillet spørgsmålstegn ved netop den rapport, samt hvad en renovering vil indebære - og om man politisk ser en fremtid med skole i Holeby.

- Der er 120 skoler opført på samme måde som i Holeby. I Aalborg Kommune, det var her man opdagede problemet, kan man renovere syv skoler for 68 millioner. Man kan udskifte vinduerne og lave jernforstærkninger for de penge. Jeg synes, det er så useriøst at sætte et beløb på 134 millioner på og fortælle til borgere og forældre, at det er det, det koster. Det jeg har behov for at vide er, om der er politisk opbakning til en skole i Holeby. Siger man ja til det, så lad os finde ud af, hvordan den skole skal være, fortalte Erhardt Tonnesen formand for Borgerforeningen for Holeby og omegn.

Henrik Andreassen, formand for Holeby Medborgerhus og Sønderhøj Beboerforening, fortalte om vigtigheden ved at beholde en skole i Holeby og sikre udvikling af byen. Kort forinden havde Erhardt Tonnesen, formand for Borgerforeningen for Holeby og omegn, efterspurgt svar på, hvorvidt man fra byrådets side havde opbakning til en skole i Holeby. Foto: Peter Levinsen Hansen

- Når vi forlader mødet i aften vil jeg håbe, at vi har aftalt et møde et debatmøde med os alle sammen, vores politikere og måske også den ingeniør, der har lavet rapporten. Lad os få den rapport på bordet og lad os få nogle andre til at kigge på den, fortalte Henrik Andreassen, formand for Holeby Medborgerhus og Sønderhus Beboerforening.

Når vi forlader mødet i aften vil jeg håbe, at vi har aftalt et møde et debatmøde med os alle sammen, vores politikere og måske også den ingeniør, der har lavet rapporten. Lad os få den rapport på bordet og lad os få nogle andre til at kigge på den.

Henrik Andreassen

Der blev også diskuteret mulige løsninger og alternativer til folkeskolen og landsbyordningen.

Næstformand Rikke Skjødt Jensen og formand Ane Høegh styrede sammen med skoleleder Thomas Gustafsen slagets gang i løbet af aftenen. Foto: Peter Levinsen Hansen
Annonce

Foreslår mindre skole

I anden halvdel af stormødet kunne skolebestyrelsen fremlægge deres forslag til en billigere renovering af Holeby Landsbyordning, hvor man reducerer størrelsen på landsbyordningen.

En befolkningsprognose lavet af Cowi viser et faldende antal børn i fremtiden for Lolland Kommune og allerede nu ser man færre børn i skolen i Holeby end tidligere, hvorfor man fra skolens side har mere plads, end der er behov for.

Fra Lolland Kommunes Børne- og skoleudvalg var næstformand Eric Steffensen og Per Kim Nielsen mødt op for at svare på spørgsmål fra forsamlingen. Begge lovede samtidig, at de ville arbejde for at beholde en skole i Holeby. Foto: Peter Levinsen Hansen

Fra skolebestyrelsens side har man derfor foreslået at bygge en mindre tilbygning på cirka 1.500 kvadratmeter, hvilket ifølge bestyrelsen vil koste i omegnen af 40 millioner kroner.

- Vi satte os ned med skoleledelsen og spurgte, hvad der er af behov for, at den her skole kan fungere fra 0. til og med 6. klasse, og udarbejdede en tegning. Der er, hvad der skal være, men det er jo ikke sikkert, at det skal se sådan her ud, fortalte Rikke Skjødt Jensen, næstformand i skolebestyrelsen.

- Det hører med til historien, at vi har hørt fra ingeniørfirmaet, der har lavet de andre beregninger, at det koster cirka 25.000 kroner pr. kvadratmeter inklusiv faglokaler. Så de her priser er kun vejledende tal, supplerede Ane Høegh, formand for skolebestyrelsen.

Annonce

Alternativer til byrådet

Andre forslag til løsninger fra forsamlingen var blandt andet at omdanne landsbyordningen til en friskole og at indføre alternative læringsmetoder som eksempelvis flere kreative fag, hvilket vil gøre det muligt at søge fondsmidler til finansiering af skolen.

Læs også: DYSTRE BØRNETAL: SKOLELUKNING TRUER

Aftenen blev rundet af med nedsættelse af en arbejdsgruppe, der skal samle disse og andre løsninger. Målet er, at man i samlet flok vil kunne sende forslagene med alternativer til en lukning til byrådet og Lolland Kommune, og man derigennem finder en løsning, der kan holde Holeby Landsbyordning åben i fremtiden.

Borgermødet mundede ud i nedsættelsen af en arbejdsgruppe, der skal arbejde videre med mulige løsninger på skolelukningen. Foto: Peter Levinsen Hansen
Annonce
Annonce
Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Annonce
Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Annonce
Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Annonce
Annonce