Annonce
Lolland

LUNKEN LOLLANDSK MODTAGELSE AF VENSTRES BOLIGUDSPIL

Hverken Venstres Tine Vinther Clausen eller Socialdemokraternes Holger Schou Rasmussen er begejstrede for Venstres nye boligudspil forud for valgkampen. Arkivfoto: Anders Knudsen
Favorable lånevilkår for førstegangskøbere, der vil spare op til bolig, er ikke noget, der vil betyde det store uden for storbyerne, er vurderingen hos lollandske lokalpolitikere.

LOLLAND: - Det her er ikke noget, der er groet i min baghave.

Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) er ikke just begejstret for det boligudspil, Venstre kom med for tre dage siden.

Venstre præsenterer nyt boligudspil

  • Som en del af et nyt boligudspil vil Venstre gøre det lettere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet.
  • Forslaget lyder, at man skal kunne indbetale op mod 50.000 kroner om året i fem år på en særlig boligopsparing. Det skal udløse et skattefradrag på 20 procent.
  • Med opsparingen kan et par over fem år sammen opspare 500.000 kroner og få en skattegevinst på 100.000 kroner.
  • Folk, der bor i andelsboliger, vil også kunne benytte fradraget, fordi en andelsbolig ikke er kategoriseret som en ejerbolig.
Kilde: Berlingske, Venstre

Udspillet, der vil gøre det billigere og mere attraktivt for førstegangsejere at spare op til boligen, er et "storby-udspil", mener socialdemokraten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er storbyudspil, som kun gavner de rige. Det er uartigt, at de rige skal have statstilskud til at købe de dyre boliger i storbyerne, så man kan holde priserne kunstigt oppe derinde. Det er dælme ikke liberal politik, at skatteyderne skal betale for den slags, så jeg er da noget forundret over, at det kommer fra Venstre, slår den socialdemokratiske borgmester fast.

Hjælp til de rigeste

Holger Schou Rasmussen mener endvidere, at der er rigeligt med billige boliger at få og betale, hvis bare man kigger uden for de store byer i landet. Især, hvis man kigger til Lolland.

- Det bliver os i udkantsområderne, der kommer til at betale finansieringen af det her. Boligejerne i København har i forvejen tjent rigeligt med penge på værdiforøgelser af deres boliger. Nu skal vi så Gud hjælpe mig også til at give tilskud, så førstegangskøberne kan komme ind på boligmarkederne i de dyreste områder. Og det eneste man får ud af det, er, at boligpriserne vil stige endnu mere, siger Holger.

Det bliver os i udkantsområderne, der kommer til at betale finansieringen af det her.

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune (S)

Selv om Venstres ledelse i præsentationen af udspillet lagde vægt på, at de attraktive renter på opsparing for førstegangskøbere vil gøre det attraktivt at købe bolig i hele landet, er Lollands borgmester altså ikke begejstret.

- Det bliver kun dem med de bedste lønninger, der kan spare de 500.000 kroner op. Det bliver ikke den enlige mor til to børn, der prøver at tage en uddannelse og kæmpe sig igennem med et job samtidig, indvender han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stiller spørgsmål til partitoppen

Han sender et spørgsmål videre til sin liberale kollega i byrådet, Venstres gruppeformand Tine Vinther Clausen.

- Jeg kunne da godt tænke mig at høre Tine, hvor hun mener, det liberale ligger i den styring, Venstre her vil ud i, og det endda for skatteydernes penge, siger han.

Men det bliver ikke fra Tine Vinther Clausen (V), Holger Schou Rasmussen (S) får den store forsvarstale for Venstres nye udspil.

- Når man læser udspillet kan jeg ikke lige umiddelbart se noget, der kommer Lolland til gode, funderer gruppeformanden for Venstres lokale byrådsgruppe.

Hun og partiets lokale folketingskandidat Iben Krog er i dialog med Venstre på Christiansborg i forhold til, hvorfor partiet ikke ville være med på Socialdemokratiets forslag om, at det skulle være nemmere at få realkreditlån og boliglån uden for de store byer.

- Her stemte Venstre imod, og det har undret mig fra dag et. Derfor var jeg meget spændt på vores boligudspil for at se, om der var noget her, der kunne gøre en forskel. Men jeg kan ikke se det. Så mit spørgsmål til mit eget parti står stadig, siger Tine Vinther Clausen, der har samme indvendinger mod boligudspillet, som Holger Schou Rasmussen har.

- Det kræver et job af en vis størrelse, som man kan betale opsparingen med, og et sted at bo, mens man sparer op. Og det her kræver stadig, at folk kan få lov til at lånefinansiere i et realkreditinstitut i det hele taget, indvender hun.

Til Holger Schou Rasmussen lyder svaret kort, at afstanden fra Lolland til København - fra den lokale partiforening til partitoppen på Christiansborg - godt kan være lang.

- Det er jo ikke mig, der er kommet med forslaget her. Så det må han snakke med Jakob Ellemann om. Der er meget i mit parti, jeg undrer mig over. Det liberale i det her forslag er, at man går efter drømmen om friheden i at have en egen bolig. Men jeg er enig med Holger: "Hvorfor bygge mere land og få flere ejerboliger i hovedstaden, når der er masser af plads på Lolland?", spørger Tine Vinther Clausen retorisk.

Det er jo ikke mig, der er kommet med forslaget her. Så det må han snakke med Jakob Ellemann om.

Tine Vinther Clausen, gruppeformand for Venstre i Lolland Kommune
Artiklen fortsætter efter annoncen

Drømmer om usexet valgemne

Begge politikere er klar over, at det fra nu og frem til valget vil regne med gaver og glorværdige løfter fra København. Og begge har et ønske om at få sat en ordentlig udligningsordning på dagsordenen.

Men netop den mellemkommunale udligning har nogenlunde samme sexappeal for folketingspolitikere i en valgkamp, som plantefars har for en kødspiser på store bøfdag - så her skal de lollandske politikere nok kigge langt efter valgflæsket.

- Lolland Kommunes underskud i 2023 er nu på 187 millioner kroner, selv om vi har fået tilskud fra særtilskudspuljen. Seniorpensionerne og førtidspensionerne trækker al luft ud af den lollandske økonomi, siger Holger Schou Rasmussen, der bakkes op af Venstres gruppeformand.

- Jeg kan jo godt lide hele tanken om, at der ikke skal gives gaver ud hver gang, der er valg. Lad os nu få lavet en masterplan, hvor tingene hænger sammen mellem kommune, region og skat - og hvor løsningerne holder. Vi får for mange lappeløsninger, når der skal laves politik på den måde. Det bliver laveste fællesnævner. Men der er åbenbart ikke nogen, der vil et Danmark i bedre balance ... ud over Holger og mig, sukker Tine Vinther Clausen (V).

  • 11 lol valgmøde øst mod vest4
    Hverken Venstres Tine Vinther Clausen eller Socialdemokraternes Holger Schou Rasmussen er begejstrede for Venstres nye boligudspil forud for valgkampen. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget