SØLLESTED: Det er en længere proces at stifte en højskole helt fra bunden. Også selv om højskolens mission er at kombinere madens verden og højskoleånden.
Lørdag havde Lollands Højskole åbent hus, og godt 25 var mødt frem for at høre, hvad status er og se lokalerne.
Madhøjskolen skulle egentlig have ansat en forstander og taget imod de første kursister i januar 2023, men skolestart er udskudt til august næste år. Ansættelsen af forstanderen er derfor parkeret.
Udsættelsen skal sikre, at højskolens økonomiske grundlag er bæredygtigt. Der er nemlig flere eksempler på, at nystartede højskoler med spinkel økonom hurtigt lukker.
Lang vej
Formand Beth Marie Hagemann fortalte gæsterne, at der er lang vej fra idé, til skolen kan tage imod de første kursister.
- Madhøjskolen har været på vej siden 2015, og det har været en lang proces. Dels fordi vi skal rejse midler til drift, dels fordi vi skal gennem en godkendelsesproces. Det sidste er vi næsten mål med, sagde hun.
To medarbejdere
Højskolen har ansat to medarbejdere i sekretariatet, nemlig Katharina Fredslund og Sidsel Ejrnæs, der begge bor på Fejø.
Deres opgaver er ikke mindst at søge fonde, opnå godkendelser fra ministeriet og indhente tilbud på, hvad det kommer til at koste at indrette skolen.
Når de første elever ankommer til højskolen, vil der være 24 kursister. Målet ad åre er 60 årselever.
Spisekastanjer
Sidsel Ejrnæs, der er jordbrugsuddannet, førte gæsterne rundt på skolen og ud i parken, hvor der står træer, der kaster spiselige kastanjer og valnødder af sig.
Helt i skolens ånd. Her er nemlig fokus på ikke bare mad, men også fødevarers molekyler og mikrober.
Anne Raft var med på rundvisningen og hun var hurtig til at samle små kastanjer op og smage på dem.
Hun fortæller, at spisekastanjer kan bruges til mel - særligt i det italienske søde køkken.
Anne Raft har fulgt højskolen på sidelinjen og synes det er et spændende projekt.
- Jeg er vokset op som vegetar, så grøntsager er en helt naturlig del af mit liv. Den gode lollandske muld skal bruges på fødevareproduktion og ikke bare til at stille vindmøller og solceller op, mener hun.
Da Anne Raft i 2021 stillede op til kommunalvalget for Nye Borgerlige var en af hendes tre mærkesager, at Lolland skal ikke være energiproducent. Lolland skal ikke producere energi til Nordsjælland og København. De lollandske jorde skal bruges til det, de er bedst til, fødevareproduktion, plæderede hun.
Anne RaftDen gode lollandske muld skal bruges på fødevareproduktion og ikke bare til at stille vindmøller og solceller op.
Stor køkkenhave
Thomas Fabienke overtog bygningerne på Højskolevej 79 i juli og har stillet faciliteterne til rådighed til højskolen.
Med i købet er også en hektar jord, som skal udlægges som køkkenhave.
Højskolen retter sig mod kursister, der er interesserede i de perspektiver, som madens verden åbner samfundsmæssigt, jordbrugsfagligt, gastronomisk og naturvidenskabeligt.
Madhøjskolen udmærker sig ved koble gastronomi og forædling og der ikke for dem, der bare vil lære at lave en glat beurre blanc.