Annonce
Ugeavisen Lolland

Mange klager over sagsbehandling på Lolland

Har man mange sager i Ankestyrelsen, så administrerer man typisk strammere end loven tilladen. Foto: Daniel Brøns
Ankestyrelsen opgør årligt, hvor mange klagesager der indsendes fra de enkelte kommuner. I statistikken viser Ankestyrelsen, hvor mange af kommunens sager, der er fejl i eller skal genbehandles. Her klarer børne- og ungeområdet sig gennemsnitligt med et antal omgørelser, som ligger marginalt under landsgennemsnittet. I forhold til serviceloven ser det mere kritisk ud.

LOLLAND: "Lolland Kommune er gode til sagsbehandling". Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Lolland Kommune, der er udsendt kort tid efter at en familie fra Nakskov med en multihandicappet datter har været nødsaget til at klage til ankestyrelsen. Familien føler sig særligt udsat, fordi den vurderer, at kommunen har behandlet dem særligt ringe, fordi de har stået i spidsen for kritikken af Specialskolen for nylig.

Ifølge pressemeddelelsen ser det dog ud til, at Lolland Kommunes sagsbehandlere yder et fornuftigt stykke arbejde, når de træffer afgørelser i sager, der handler om børn og unge.

På børn og ungeområdet træffes der årligt 1.262 afgørelser i sager om alt fra særlig støtte til handicapområdet. I 2021 blev der sendt 47 sager til Ankestyrelsen, hvilket er hele fire procent. Her var Ankestyrelsen dog enig med kommunen i 31 sager, svarende til 66%. Seks sager blev ændret eller ophævet og 10 sager blev sendt tilbage til kommunen, der skulle behandle den og træffe afgørelse en gang til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ankestyrelsens statistik viser at omgørelsesprocenten for Børn- og ungeområdet i Lolland Kommune er på 34 procent, hvilket er under landsgennemsnittet og det er formand Thomas Østergaard godt tilfreds med.

- Vores sagsbehandlere sidder med mange og komplekse sager, så en omgørelsesprocent under landsgennemsnittet i en kommune med så mange afgørelser er rigtig flot, udtaler formanden for Børne- og Skoleudvalget Thomas Østergaard

På andre områder ser det dog ud til, at Lolland ikke klarer sig særlig godt. Eksempelvis havde Lolland en omgørelsesprocent på 36,8 - mod et landstal på 31,8, når det gjaldt sager inden for "serviceloven".  Eksempelvis blev 44,1 procent af sager inden for "aktivloven", der blandt andet handler om aktivering - omgjort. På landsplan er tallet 26,3.

Værre står det til, når det gælder sager om "almenboligloven". Her er 83,3 procent af sagerne blevet omgjort mod 25,9 på landsplan.

Ankestyrelsen er øverste myndighed og der kan som sådan ikke sættes spørgsmål ved deres afgørelser eller hjemvisninger. I landets kommuner herunder også i Lolland Kommune er der enighed om, at Ankestyrelsen skal sætte rammerne for tolkningen/forståelsen af de komplekse rammelovgivninger, som ligger til grund af kommunernes afgørelser. Når Ankestyrelsen omgør (hjemviser eller ændrer/ophæver) en afgørelse, medvirker Styrelsen netop til at sætte rammen for kommunernes fremtidige tolkning/forståelse af rammelovgivningen.

Ankestyrelsens sagsbehandling omfatter dels selve afgørelsen og dels sagsbehandlingen, der ligger til grund for afgørelsen. Ankestyrelsens afgørelser er enten en stadfæstelse af kommunens afgørelse, en hjemvisning til fornyet sagsbehandling eller omstødelse af kommunens afgørelse.

  • Har man mange sager i Ankestyrelsen, så administrerer man typisk strammere end loven tilladen. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op