Annonce
Ugeavisen Lolland

Maribo er meget bedre end Toscana

Vibeke Mostad var totalt solgt, da hun besøgte datteren Martina (th) på Lolland. Siden er også datteren Sandra kommet til byen med familie. Sammen er de alle tre engageret i Den Blå Fisk. Foto: Daniel Brøns
Mange norske pensionister foretrækker at rejse til Italien, når de skal nyde deres otium. Men da den pensionerede kunsthistoriker Vibeke Mostad besøgte Maribo, var hun totalt solgt. Hun blev introduceret til byen af en af sine døtre og nu er tre kunst-engagerede nordmænd pludselig endt med at være sammen om ”Den Blå Fisk”

MARIBO: Det er godt at være norsk i Danmark. Sådan lyder et gammelt ordsprog, og for 70-årige Vibeke Mostad og hendes døtre Sandra og Martina gælder det ikke kun i ferien. De har alle valgt at flytte til Lolland, hvor der er udsyn vertikalt, højt til loftet og masser af flinke mennesker. Og som Vibeke Mostad siger:

- Maribo er simpelthen Verdens nydeligste by. Og så er vi kommet tættere på kontinentet, og det giver os en mere konkret følelse af at være europæere end i Norge, siger den pensionerede kunsthistoriker, der ligesom døtrene har rejst meget i Europa i hele sit liv – og faktisk også har været en del i Jylland i mange år af sit liv.

Men nu gælder det Lolland – og det eventyr begyndte formentlig med, at Martina Mostad flyttede til Søllested for syv år siden – og nu har stiftet familie. Herefter kom Vibeke med hendes mand samt Sandra Mostad og hendes familie ofte på besøg. Og de blev meget betagede af især Maribo med søen, domkirken og den hyggelige midtby. Så det endte med, at Vibeke for to år siden købte den nedlagte café ”Den Blå Fisk”, som i sig selv er ekstremt hyggelig med både bar og hyggelige hjørner til siddende gæster. Ovenpå er der en lejlighed, og bagtil har de både italiensk inspireret gårdhave og altan. Så nu bliver næste skridt at finde ud af, hvordan man kan få

Annonce

- Her har jeg fået alt inden for fire minutters cykel-afstand. Butikker, natur, domkirken, caféer, og restauranter – ja selv et byggemarked kan jeg nå på så kort tid, siger Vibeke Mostad.

Kulturforskelle findes

Og de tre kvinder kan utroligt godt lide danskerne – og finder kulturforskellene overkommelige.

De kan godt lide lollikkernes usnobbede og hjælpsomme måde at være på. Det er også fint, at tingene bliver sagt ret direkte, selv om det ind i mellem kan være mindre venligt.

Martina forklarer:

- Danskere kan være utroligt direkte i deres måde at gå til en sag på – og humoren kan for nogle være svær at gennemskue. En nordmand vil typisk gå ind i en forhandling positivt og måske sige, at det her bliver hyggeligt, mens danskeren godt kan finde på at skyde det ned med en kæk latter og en bemærkning om, at ”Ja nu får vi se, når mødet er overstået”. I Norge ville sådan en bemærkning ikke komme, siger Martina, der dog sætter pris på den stærke nationale stolthed, som hun oplever præger danskerne.

- Man kan godt mærke, at man har en lang og stolt historisk baggrund her i Danmark, og at der er meget tillid og skuldrene ret meget nede i omgangen med hinanden. Det synes jeg er rigtigt dejligt, siger hun, hvorefter de tre kvinder filosoferer lidt over, hvorvidt det er godt eller skidt for et menneske at have frit udsyn som på Lolland.

Sandra Mostad har en del indsigt i danskernes baggrund efter 15 år i Aarhus, hvor hun blev cand.mag i kunsthistorie og ligesom sin mor har arbejdet aktivt med kulturformidling på blandt andet , Aarhus Domkirke og Aarhus Billedkunstcenter.

Sandra Mostad siger:

- Man kan godt filosofere lidt over, om kulturen påvirkes af det, når man har bjerge omkring sig, som danner en naturlig grænse. Det er utrolig smukt, men jeg tror egentlig, at mennesker med udsigt til vidder mærker en større følelse af uendelig frihed, siger kunsthistorikeren, der mener, at det – kombineret med nærheden til kontinentet – godt kan være en af årsagerne til, at mange danskere er kreative og udfarende.

Annonce

Engagerer sig

Sikkert er det i hvert tilfælde for de tre kvinder, at de har tænkt sig at blive her. Sandra afventer for tiden hendes næste udfordringer, mens Martina har fundet job som bosætningskonsulent i kommunen. De to søstre har jævnaldrende børn, så der er god grund til at lade dem vokse op i nærheden af resten af familien – et trygt sted, som de mener, at Lolland netop er.

Nærheden til bedsteforældrene og ”Den Blå Fisk” er også vigtig, for de har sammen tænkt sig at udvikle det sted mere i den kommende år.

Sidst i juni brugte de lokalerne til at præsentere et udvalg af malerier af kunstneren Hans Christian Rylander, men det er planen at flere initiativer skal på banen også. Som Vibeke Mostad siger:

- Jeg ser stedet som ”Mulighedernes rum”, hvor vi kan holde udstillinger, filosofiske aftener eller noget helt andet. Det er i hvert tilfælde vigtigt for mig, at det ikke bliver en død plet i hovedgaden, siger hun og suppleres af Sandra Mostad, der tænker at mulighederne skal afprøves i takt med, at den lille familie møder mulighederne og har tiden til at tage initiativ.

- Det er vigtigt, for vi lever jo i en tid, hvor kulturen i midtbyerne skal prioriteres højere, hvis man skal bevare deres tiltrækningskraft, siger hun og peger på, at mange butikker lukker i disse år, og man derfor skal overveje, hvordan man så holder liv i bymidterne. Det vil vi gerne være med til, siger hun.

Du kan se billeder af det spændende hus i Østergade på www.ual.dk

Mange norske pensionister foretrækker at rejse til Italien, når de skal nyde deres otium. Men da den pensionerede kunsthistoriker Vibeke Mostad besøgte Maribo, var hun totalt solgt. Hun blev introduceret til byen af en af sine døtre og nu er tre kunst-engagerede nordmænd pludselig endt med at være sammen om ”Den Blå Fisk”
Annonce
Annonce
Guldborgsund

350 STILLEDE TIL START: CYKLER FOR MILLIONER RULLEDE FALSTER RUNDT

Annonce
Femø Jazz Festival

PUNKTUM FOR I ÅR - DATOEN ER SAT FOR NÆSTE ÅRS FEMØ JAZZ

Annonce
Forsiden netop nu
Lokal nyt

SKOLEELEVERNE KAN FORVENTE TØRSKOET OG SOLRIG SKOLESTART

Guldborgsund

EJER AF UDPINT BYGNING: - PÅ SIGT KUNNE VI GODT FINDE PÅ AT RENOVERE DET

Lolland

FJORDDAGE MED DET VILDESTE PROGRAM NOGENSINDE

Guldborgsund

FÆLLESKØKKENET DRØMMER OM AT HJÆLPE LOKALE PRODUCENTER VIDERE

Lolland

BORGMESTERVIKAR MED KONTOR I BAGHAVEN

Sport

ANFØRER DUMMEDE SIG I NFC-NEDERLAG

Guldborgsund

TIDLIGERE HOSPITAL SAT TIL SALG

Guldborgsund

SEJLERFORMAND: KOMMUNEN VIRKER TIL AT HAVE IS I MAVEN

Lolland

SKAL SKABE LIV OG GLÆDE FOR ENSOMME KRÆFTRAMTE

Lolland

FULDT HUS PÅ IDRÆTSEFTERSKOLE: HESTE OG 196 ELEVER ER KLAR

Guldborgsund

VIL KLIMASIKRE HAVNEFRONT MED RØDT PLANKEVÆRK

Lolland

SKOLERS STØRSTE ØNSKE: ET ÅR UDEN CORONA-RESTRIKTIONER

Sport

CLAUS JENSEN FRYGTER IKKE VEJLE

Annonce
Guldborgsund

CAFETERIA GENÅBNER SOM RESTAURANT

Guldborgsund

ÅBNE KIRKER ER POPULÆRE: TURISTERNE MYLDRER IND

Istid

DOMMEN ER AFSAGT: TAG TIL MARIELYST ELLER MARIBO FOR AT FÅ DEN BEDSTE IS

Guldborgsund

EFTER OTTE TIMER PÅ SKADESTUEN KØRTE MORTEN HJEM UDEN AT HAVE SET EN LÆGE

Skolestart

POLITIET HOLDER ØJE VED SKOLERNE: - PAS PÅ DE NYE I TRAFIKKEN

Guldborgsund

REGNVAND PLAGER SOMMERHUSEJER: NÅR VAND SKILLER VANDENE

Erhverv

OVERBEVIST OM, AT MEDARBEJDERE FLYTTER MED TIL TREKRONER

Guldborgsund

LOKAL FOLKETINGS-KANDIDAT: - VI STÅR 100 PROCENT FAST PÅ AT VÆLTE REGERINGEN

Annonce
Annonce