Annonce
Guldborgsund

MARREBÆK STATION VENDER TILBAGE

Marrebæk Stationspavillon der kan dateres tilbage til 1930 har siden midten af 1950'erne stået på en sommerhusgrund i Sildestrup. Nu har Gedser Remise fået fingre i den. Foto: Privat
Gedser Remise har fået et tilbud, de ikke kunne sige nej til.

GEDSER/MARREBÆK:  - Vi skal sgu redde den, siger Leif Flensted, driftsbestyrer i Gedser Remise. Han bander ellers utrolig sjældent.

"Den" er en gammel stationspavillon fra Marrebæk. En lille og for dem, der kan lide bygningskulturarv absolut yndig perle af en bygning. Så yndig at tegneren Ib Spang Olsen har brugt samme type bygning, stationen i Skovlunde i en af sine tegninger. Begge er oprindeligt tegnet af arkitekten Sigurd Christensen, men Skovlunde eksisterer ikke længere.

At Marrebæk gør er nærmest en historie i sig selv. Det vender vi tilbage til.

Annonce
Det er den lille bygning længst til højre i billedet, der, hvis alt går efter planen, skal tilbage til Marrebæk. Foto: Arkiv

Gedser Remise har fået den gamle stationspavillion foræret.

- Det er den eneste af sin type, der er tilbage i Danmark, siger Leif Flensted.

Det er den eneste af sin type, der er tilbage i Danmark.

Leif Flensted, driftsbestyrer i Gedser Remise.

En mindre operation

Planen er at flytte den tilbage til Marrebæk, hvor der i dag blot er et trinbræt. Og det vil som bekendt ikke være første gang, Gedser Remise flytter en bygning.

- Når vi kan flytte Det gule Palæ fra København til Gedser, burde det ikke være en stor opgave at flytte Marrebæk gamle stationsbygning fra Sildestrup til Marrebæk.

Men det kommer til at koste. Ifølge Leif Flensted omkring 300.000 kroner.

- Vi vil søge penge til at flytte og sætte den op i puljen "Underværker" hos Realdania. Det var dem, der gav støtte til at flytte Det Gule Palæ, fortæller Leif Flensted, der er i gang med udkastet til en ansøgning.

- Titlen er i øjeblikket samarbejde og historie. Det skal realiseres som et samarbejde mellem Bylauget og Gedser Remise og beskriver det historiske i at genskabe et historisk landstationsmiljø. Men det er vigtigt, at vi får Marrebæk Bylaug med ombord, så den helt lokale opbakning er på plads, lyder det.

Gedser Remise har tilladelse fra Banedanmark til at opstille bygningen på stationsarealet. Alternativt kan de, ifølge Flensted, købe det stykke jord, bygningen skal stå på.

Annonce

Flyttet før

Historien om stationen er beskrevet i Sydfalster Nyt i 1982. Her fortælles det, at man arbejdede på at få en Stationsbygning i 25 år og i 1930 blev det endelig til virkelighed.

Man ville have et billetsalgssted og et vigespor, så man kunne læsse afgrøder og roer på jernbanevogne. Det fungerede indtil 1954, hvor man ville have en mere tidssvarende bygning. En tømrermester Frederiksen købte bygningen, men opgav at flytte den. Så den blev solgt igen for 300 kroner til Fru Dyrløv fra Sønder Ørslev.

Familien og folkene på gården flyttede med stort besvær bygningen til Sildestrup, hvor de havde jord, som senere blev til en sommerhusudstykning. Operationen var besværlig, for hver sten i bindingsværket var muret med cemenet og skule mejsles ud.  Men det lykkedes for Falck at flytte bygningen, som blev rejst med det intakte indmad, lige fra billetluge til paneler.  Siden har den stået som en del af familien Dyrløvs sommeresidens.

-Vi vidste godt, den stod der, og vi havde spurgt til den én gang før, men dengang var man ikke interesseret. Denne her gang kontaktede de os selv. Det vil vi gerne, men det kommer til at kræve noget frivillig arbejdskraft, slutter Flensted.

Ansøgningsfristen til Underværker-puljen i Realdania falder 1. marts 2023.

Billetlugen er også stadig en del af den lille landstation. Foto: Privat
Annonce
Femern

EFTER ET ÅR: NU GÅR DET RIGTIG STÆRKT PÅ FEMERN

Annonce
Annonce
Guldborgsund

POLITIKERE FIK KLAR BESKED: INGEN BLANKOCHECK TIL VINDMØLLER

Guldborgsund

POLITIKERE BEGRÆNSER DET FRIE SKOLEVALG

Guldborgsund

FISKESÆLGER HAR MELDT FORRETNING KONKURS

112

HEFTIG FART PÅ MOTORVEJ: SE HASTIGHEDSREKORDEN

112

KØRTE PÅVIRKET: SE HVOR DE BLEV STOPPET

Lolland

SÅ KAN DER TISSES TIL AUGUST

112

ØKSEMAND SPOLERER JULEFROKOST

Lolland

FLERE SKAL VACCINERES: HER GØR MAN EN EKSTRA INDSATS

Lokal nyt

"ØRNEN" ER KLAR TIL ET COMEBACK

Lokal nyt

OVERVÅGET PÅ ARBEJDSPLADSEN

112

SPYTTENDE VOLDSMAND SIGTET

Lolland

NAKSKOV-SKIB HAR SEJLET SIN SIDSTE TUR PÅ SPRITRUTE

Vejret

NU KOMMER DECEMBERSNEEN

Juletid

DISSE JULEØL SKAL DU HAVE PÅ BORDET

Politik

RENÉ CHRISTENSEN KAN ENDE SOM PARTIFORMAND

Lolland

JULEHYGGEN KOM PÅ SKINNER

Annonce
Guldborgsund

SÅDAN LØSES DEN AKUTTE MANGEL PÅ FÆNGSELSBETJENTE

112

EFTERSØGT 81-ÅRIG FUNDET

112

BRØD KØKKENVINDUET OP

112

NAPPEDE KRICKETUDSTYR

Lokal nyt

HER KØRER FRISØREN UD TIL KUNDERNE

Lolland

- SIDSTE ÅR SPYTTEDE HUNDENE KIKSENE UD IGEN

112

SNØD PÅ FACEBOOK FOR AT BETALE HASHGÆLD

Annonce
Annonce