Annonce
Femern

MULIG KUNDE HOS ELEMENTFABRIKKEN RYKKER NÆRMERE

De kommende år skal en stor fabrik i Rødbyhavn støbe elementer til Femern-forbindelsen. Når det arbejde er klaret, kan fabrikken måske levere elementer til andre projekter. Arkivfoto: Anders Knudsen
Sund & Bælt holder borgermøder om stort københavnsk infrastrukturprojekt, der kan give job på Lolland.

FEMERN BÆLT: Når byggeriet af Femern-tunnelen er færdig, kan elementfabrikken måske bruges til at producere elementer til andre store infrastrukturprojekter. Den idé har regeringen og en bred kreds af partiet markeret deres støtte til i det transportforlig, de indgik sidste sommer.

Et af de projekter, der nævnes som en mulig "kunde" hos fabrikken, er en ny østlig ringvej ved København. Det kan blive en 11 kilometer lang tunnel med en firespors-vej - to i hver retning - der skal forbinde Helsingørmotorvejen nord for København med Øresundsmotorvejen syd for København, så Københavns bymidte kan blive aflastet for trafik.

Tunnelen skal - ligesom Femern-tunnellen - være en sænketunnel. Elementerne skal altså støbes på land, sejles ud og placeres i forlængelse af hinanden i en rende på havbunden, og den skal anlægges i farvandet langs Amagers østkyst med et par til- og frakørsler undervejs.

Annonce

Borgermøder på vej

Det projekt rykker nu et skridt nærmere at blive virkelighed. Den endelige linjeføring og udformning af ringvejen er ganske vist ikke fastlagt, men et flertal i Folketinget har besluttet, at der skal laves en VVM - altså en vurdering af, hvordan projektet vil påvirke miljøet.

Som et led i den proces inviterer Sund & Bælt nu til en række borgermøder, hvor man kan høre om projektet og komme med input, inden det så på et tidspunkt bliver op til politikerne at træffe den endelige beslutning om projektet.

Møderne afholdes fysisk 26. september og 4. oktober og online 5. oktober på www.oestligringvej.dk. Den hjemmeside fortæller om projektet og beskriver i øvrigt også muligheden for at bruge tunnelfabrikken i Rødbyhavn. Her fremhæves det, at genbruget af fabrikken kan mindske ringvejens påvirkning af nærmiljøet:

"Ved at bevare fabrikken og bruge den til produktion af elementer til andre infrastrukturprojekter som eksempelvis Østlig Ringvej, undgår man at skulle bygge en helt ny fabrik med dertilhørende miljø- og klimapåvirkning. Samtidig kan man udnytte de mange værdifulde erfaringer, der allerede er indsamlet i forbindelse med Femern Bælt-byggeriet, optimalt, ligesom man kan fastholde lokale arbejdspladser på Lolland", lyder det på hjemmesiden.

Annonce

SF: Nej til Kattegat

Mens Østlig Ringvej rykker nærmere, er der mere usikkerhed om et andet stort infrastrukturprojekt, der er nævnt som en mulig aftager af elementer fra Rødbyhavn. Det er kattegatforbindelsen - en fast forbindelse mellem Sjælland og Aarhus via Samsø.

Den daværende VLAK-regering satte sammen med Dansk Folkeparti gang i en forundersøgelse, men efter den var afsluttet har den nuværende socialdemokratiske regering i juni meldt ud, at resultatet ikke gav anledning til at fortsætte. Og tirsdag meldte SF klart ud, at partiet ikke støtter projektet.

- Vi er dybt, dybt bekymrede for klimakonsekvenserne af det her projekt. For ikke at nævne påvirkningen af den smukkeste natur på Røsnæs og Samsø, samt havbunden. Vi har brug for mere natur, hvor biodiversiteten kan trives, ikke mindre, har SF's formand, Pia Olsen Dyhr, ifølge Ritzau meldt ud.

Annonce
Annonce
Vejrt

MILD START PÅ UGEN AFLØSES AF TYPISK EFTERÅRSVEJR ONSDAG

Annonce
Guldborgsund

NY TILGANG FÅR FLERE TIL AT SLIPPE MISBRUG

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

DET STÅR DER I PARTNERSKABSAFTALEN

Lolland

BORGMESTER: AFTALE MED INDENRIGSMINISTERIET ER IKKE DET PAPIR VÆRD, DEN ER SKREVET PÅ

Guldborgsund

JULEOPTOG KØRER DERUDAD - JULEBELYSNING I PIT

Lolland

STARTER BOKSETRÆNING TIL MENNESKER MED PARKINSONS SYGDOM

Guldborgsund

BROBYGNING MED FORENINGER HJÆLPER LEDIGE

Guldborgsund

- DE KAN VIRKELIG TAGE PIS PÅ ÉN

Lolland

- JEG FYLDER SELV OP PÅ HYLDERNE

Lolland

HVEM ER DEN STÆRKESTE?

Guldborgsund

- MAN KØRER IKKE BARE PÅ RUTINEN

Guldborgsund

- JEG ER BIDT AF EN GAL FÅREAVLER

Guldborgsund

FERIEKOLONI VIL PRODUCERE EGEN STRØM, MEN REGLER SPÆNDER BEN

Lolland

DELTE MENINGER OM LOLLANDSK LÆGESKIFTE

Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

Annonce
112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Annonce
Annonce