Annonce
Da muren faldt

Murens fald skabte et helt nyt Tyskland

I blandt andet Leipzig gik tusindvis af DDR-borgere i 1989 på gaden med krav om frihed og demokrati.

November 1989 var en uhørt dramatisk måned i Europa

LOLLAND-FALSTER November 1989 var en uhørt dramatisk måned i Europa.

Verdenshistoriske begivenheder udspillede sig dag for dag. Med byer som blandt andet Dresden og ikke mindst Leipzig som de folkelige udgangspunkter havde den ene østtyske demonstration afløst den anden, og til sidst opgav det østtyske politi at skride ind over for de massive krav om frihed og demokrati: "Wir sind das Volk!" (Vi er folket!) blev der råbt af tusindvis af østtyskere.

Uagtet, at økonomien var bedre i DDR end i de østeuropæiske nabolande, kunne landets ledelse ikke holde stand overfor den reformbølge, der skyllede hen over Østeuropa. Og 9. november skete det, millioner af tyskere næsten ikke havde turdet håbe på i mere end 28 år: Berlinmuren - selve symbolet på den kolde krig - faldt!

Det er nu præcist tre årtier siden, og Nationalmuseet markerer 30-året for Berlinmurens fald og det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 med særudstillingen "Tyskland" og et omfattende program med debatter, koncerter, rundvisninger, film, øl og pølser.

Det sker fra 9. november 2019 til 31. marts 2020.

- Vi vil udbrede og nuancere kendskabet til Tyskland og tysk kultur. For at kende Tyskland er at blive klogere på os selv som europæere og som danskere. Vi har meget mere til fælles med Tyskland, end vi er klar over. Juletræet, sproget og kolonihaverne har rødder i Tyskland - bare for at nævne et par eksempler, lyder det fra Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, i sin præsentation for den stort anlagte udstilling.

Vores eneste landfaste nabo og stormagt Tyskland fylder ikke meget i danskernes bevidsthed. Paradoksalt nok, når man tænker på, hvor meget af vores kulturarv der har rødder i det tyske.

Nationalmuseet fejrer 30-året for Berlinmurens fald med særudstillingen "Tyskland". - Det bliver både quadratisch, praktisch und gut, lover museet. Foto: Ritzau Scanpix

Unikke genstande

Derfor markerer Nationalmuseet 30-året for Berlinmurens fald og det dansk-tyske kulturvenskabsår med både udstilling, debatter, musik, foredrag, mad og film.

Udstillingen, som er blevet til i samarbejde med British Museum, viser også den berømte Bauhaus-vugge, en kopi af jernporten til koncentrationslejren Buchenwald, flere af Goethes førsteudgaver og ikke mindst en kopi af et portræt af Goethe malet af Johann Heinrich Wilhelm Tischbein. Maleriet er en af flere genstande, der aldrig har været udstillet i Danmark før. Andre ikoniske genstande er en tidlig udgave af Grimms værker, et tryk af Georg Baselitz, en folkevogn og et stykke af Berlinmuren.

- Alle kender de mørke kapitler i Tysklands historie. Men Tyskland har på mange andre måder været toneangivende i vores historie og kulturarv. Det sætter vi fokus på med en udstilling, som er blevet til i samarbejde med British Museum, understreger museumschef Anni Mogensen.

Folkevognen: En af de første Folkevogne fra 1950'erne er parkeret i udstillingen. Bilen er kendt for pålidelighed til billige penge og fantasifuldt design. Foto: Folkevogn 2 Deutsches Technikmuseum Berlin © SDTB Foto: C. Kirchner
Artiklen fortsætter efter annoncen

Debat, film og musik

I det omfattende aktivitetsprogram "Tysktimer" gives ordet til både kunstnere, debattører og forskere og lader dem favne, nuancere og udfordre vores forestillinger om tysk kultur, politik, teknik, identitet og historie.

Der skal smages på tyske pølser, synges danske sange, der i virkeligheden er tyske, blive klogere på både tyske biler og filosoffer, lytte til tysk musik og drikke bayersk øl. Men der bydes også på øjenvidneberetninger om at flygte fra Østtyskland, man kan møde fremtrædende forfattere, diskutere dannelse, se film og opleve, hvordan tyskerne i dag forsøger at komme overens med deres fortid. Og meget mere. Det bliver både quadratisch, praktisch und gut.

Den danske og tyske regering lancerer Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 sammen med åbning af udstillingen 8. november 2019. Gennem hele 2020 vil der være omfattende udvekslinger mellem den danske og tyske kulturscene i både Danmark og i hele Tyskland.

Læs meget mere om den spændende udstilling på www.natmus.dk.

Læs også Læs også "- Der er endnu mange ufortalte skæbner at formidle"

Læs også: Et stykke af Muren ligger hjemme på bogreolen

Folkevognen: En af de første Folkevogne fra 1950'erne er parkeret i udstillingen. Bilen er kendt for pålidelighed til billige penge og fantasifuldt design. Foto: Folkevogn 2 Deutsches Technikmuseum Berlin © SDTB Foto: C. Kirchner
  • I blandt andet Leipzig gik tusindvis af DDR-borgere i 1989 på gaden med krav om frihed og demokrati.
  • Nationalmuseet fejrer 30-året for Berlinmurens fald med særudstillingen "Tyskland". - Det bliver både quadratisch, praktisch und gut, lover museet. Foto: Ritzau Scanpix
  • Folkevognen: En af de første Folkevogne fra 1950'erne er parkeret i udstillingen. Bilen er kendt for pålidelighed til billige penge og fantasifuldt design. Foto: Folkevogn 2 Deutsches Technikmuseum Berlin © SDTB Foto: C. Kirchner
  • Folkevognen: En af de første Folkevogne fra 1950'erne er parkeret i udstillingen. Bilen er kendt for pålidelighed til billige penge og fantasifuldt design. Foto: Folkevogn 2 Deutsches Technikmuseum Berlin © SDTB Foto: C. Kirchner
Annonce
Annonce
Annonce
112

Dødsulykke i Nakskov: Gravemaskine klemte mand ved torsoen

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Annonce
Annonce
112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Lokal nyt

Efter 28 år: Henrik må lukke sit livsværk

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder