Annonce
Ugeavisen Lolland

Nakskov taber bredbåndskapløbet

Carsten Andersen er nu omsider på vej ud af tiden med elendigt internet, da der ligger en fiber nærved, som han kan koble sig på. Andre er ikke så heldige. Foto: Daniel Brøns
Mens Fibia i disse måneder er ved at afslutte udrulningen af fiber til sine kunder på Lolland, så føler mange i Nakskov sig snydt, fordi de må nøjes med en teknologi, der er baseret på kobberkabler. Og teknisk set er der også en grund til at være usikker på, om kobber er godt nok, lyder det fra tele-ekspert Torben Rune, der kender teknologierne til bunds.

NAKSKOV: - Jeg er så træt af, at internettet hele tiden falder ud. Bare min hustru tænder for fjernsynet, så begynder min forbindelse pludselig at blive langsommere – eller hakker, når jeg bruger videoforbindelsen.

Sådan lyder kritikken fra Carsten Andersen, der er en af de mange nakskovitter, der i flere år har måttet leve med internet via Coax-forbindelsen, der udbydes af YouSee gennem et netværk, der ejes af TDC. De fleste andre steder på Lolland har elselskabet Andel forsyningspligten, og er for øjeblikket ved at gennemføre fiber-udrulning til alle andelshavere til en attraktiv pris. En udrulning, der finder sted, fordi bestyrelsen i selskabet har besluttet, at alle skal have adgang til bredbånd til en rimelig pris i forsyningsområdet.

Derfor er Carsten Andersens adresse - ligesom en del andre adresser i og omkring Nakskov - ikke omfattet af det løfte, som Andel har givet.

Annonce

Hos YouSee har man i stedet valgt at udbyde internet gennem kobberkabler – de såkaldte Coax-forbindelser via antennestikket. Og selv om man med Coax-teknologi godt kan komme op på 1000 megabit hos YouSee, så kan der sagtens være gode grunde til, at det ikke fungerer optimalt, fortæller tele-ekspert Torben Rune, der i mere end 35 år har arbejdet med transmissionsteknologi.

Selv om man med Coax-teknologi godt kan komme op på 1000 megabit hos Lolland Forsyning og Yousee, så kan der sagtens være gode grunde til, at det ikke fungerer optimalt.

Torben Rune, netværks-ekspert

Han fortæller indledningsvis – lidt overraskende – at kobber faktisk fysisk overfører signaler lidt hurtigere end fiber, nemlig med 230.000.000 meter i sekundet, mens fiber kun overfører med 200.000.000.

- Men alligevel er fiberen hurtigst, for kobberkablerne kræver, at signalet kodes på en mere kompliceret måde, da de påvirkes af forhold som elektrisk støj, kosmisk stråling fra verdensrummet og radiosendere. Derfor kræves der en masse kodning, filtrering og forstrækning, som påvirker behandlingstiden og signalet i negativ retning, siger han.

I et fiberkabel ligger i øvrigt muligheden for at udvikle hastigheden endnu mere, idet man kan ”snyde” sig til højere hastigheder, fordi man kan sende flere forskellige farver lys gennem det samme fiber. Dermed kan man dele datastrømmen op i to eller flere farver, som alle overføres lige hurtigt, men hvor der for hver tidsenhed overføres den dobbelte mængde data med to farver. Og altså det tredobbelte med tre farver - og så videre.

- Teknologien kaldes DWDM, og kan bruges på stort set alle fibre, siger han og tilføjer:

- Og vil man være rigtigt nørdet, så er de faktisk lidt underligt, at kobber er så hurtigt, for den elektriske strøm i kabler opbygger et magnetfelt, som forsinker signalet.

- Men det har man løst ved at sno ledningerne omkring hinanden på forskellig vis, hvilket modvirker bremseeffekten – men altså ikke nok til at kompensere for de øvrige ulemper med støj.

Torben Rune oplyser i øvrigt, at Nakskovitterne ikke kan få nogen fordel ud af at vælge satellitbaseret internet, der i princippet er oppe på lysets hastighed.

- Fordelen vil blive ædt op af de lange afstande til de nærmeste satellitter, vurderer han og konkluderer:

- Fiberen er klart vinderen, og når fiberen først er lagt, kan hastigheden øges i næsten det uendelige takket være DWDM, der endnu ikke udnyttes på privatopkoblinger, siger han og peger på, at fiber fra fødslen altid kan yde mindst 1000/1000 megabit, mens kobber (Coax) kun lige akkurat kan give denne ydelse.

Fiberen er klart vinderen, og når fiberen først er lagt, kan hastigheden øges i næsten det uendelige

Torben Rune, netværks-ekspert

- Og så er der ikke teknologiske udviklingsmuligheder i sigte af betydning.

Lige nu ser det ud til, at Carsten Andersen ender med at blive en af de heldige nakskovitter, fordi en fiber-tilkoblingsmulighed tilfældigvis ligger i nærheden af hans bolig.

- Så jeg slipper ud af problemet med den elendige Coax, hvilket rigtigt mange andre i Nakskov altså ikke gør. Det er et fåtal, der ligger i nærheden af steder, hvor man har kunnet finde økonomi i at nedgrave fiber, så jeg mener bestemt, at der burde lægges en plan for at få udskiftet den gamle teknologi så hurtigt som muligt, siger han og påpeger, at eneste alternativ er at finde en udbyder, der vil gå ind i at lægge fiberen ind, og det er ofte umuligt, hvis ikke et meget stort antal kunder med stor privat investeringslyst melder sig.

Artiklen er rettet den 3/11, idet der i en tidligere version var en faktuel fejl i forhold til ejeren af Coax-nettet i Nakskov.

Annonce
Erhverv

SKOLE RAMT AF MILLION-UNDERSKUD: FARVEL TIL 14 MEDARBEJDERE

Annonce
Annonce
112

KNALLERTKØRER FORSVANDT EFTER SAMMENSTØD

Lolland

STARTER VINDMØLLESAG OM IGEN

Indland

MIUSIKEREN HUGO HELMIG ER DØD, 24 ÅR

Lolland

LOKAL REVY HENTER BADEHOTELLET-SKUESPILLER

112

TO MÆND SIGTET FOR SERIE AF BUTIKSTYVERIER

Lolland

SPAREDE ALT FOR MANGE PENGE

Lolland

HOLGER SCHOUS KRAV FÅR OPBAKNING FRA FREDERIKSBERG

Varmestrid

FRIFINDELSE AF MARIBO VARMEVÆRK ANKET

Håndbold

NFH PÅ JAGT EFTER NY POLMAN

112

RØG FRA PILLEFYR SATTE BRANDFOLK I ARBEJDE

Lokal nyt

SÅDAN TØRRER DU TØJ TIL VINTER

Indland

CORONA HAR FÅET FLERE AF SAMFUNDETS SVAGESTE TIL AT MISTRIVES

Vejr

DMI VARSLER KEDELIG WEEKEND MED SKYDÆKKE OG GLATTE VEJE

Lokal nyt

STADIG ET UDSAT BOLIGOMRÅDE

Guldborgsund

MALERI PÅ VEJ UD AF LANDET - NU VIL FUGLSANG HAVE PUBLIKUMS HJÆLP TIL AT KØBE DET

Guldborgsund

VÆR PÅ VAGT: SPILMISBRUG KAN STARTE TIDLIGT

Annonce
Lokal nyt

NYE PENSIONSREGLER FRA NÆSTE ÅR: DET BETYDER DET FOR DIG

Lokal nyt

SKIFTER DE ANDEBY UD MED LOLLAND-FALSTER?

Lolland

MØD MANDEN DER SKABTE EN HELT NY VALUTA

112

SIGTET FOR FIELD'S-SKYDERI BLIVER FRIVILLIGT BAG TREMMER

Musik

Julekoncert på Fuglsang

Lokal nyt

SKADEDYR LUKKER BUTIK PÅ STOR TANKSTATION

Lokal nyt

HØJESTERET: EKSBANKDIREKTØR SKAL BETALE 231 MILLIONER

Annonce
Annonce