Annonce
Ugeavisen Lolland

Nakskov taber bredbåndskapløbet

Carsten Andersen er nu omsider på vej ud af tiden med elendigt internet, da der ligger en fiber nærved, som han kan koble sig på. Andre er ikke så heldige. Foto: Daniel Brøns
Mens Fibia i disse måneder er ved at afslutte udrulningen af fiber til sine kunder på Lolland, så føler mange i Nakskov sig snydt, fordi de må nøjes med en teknologi, der er baseret på kobberkabler. Og teknisk set er der også en grund til at være usikker på, om kobber er godt nok, lyder det fra tele-ekspert Torben Rune, der kender teknologierne til bunds.

NAKSKOV: - Jeg er så træt af, at internettet hele tiden falder ud. Bare min hustru tænder for fjernsynet, så begynder min forbindelse pludselig at blive langsommere – eller hakker, når jeg bruger videoforbindelsen.

Sådan lyder kritikken fra Carsten Andersen, der er en af de mange nakskovitter, der i flere år har måttet leve med internet via Coax-forbindelsen, der udbydes af YouSee gennem et netværk, der ejes af TDC. De fleste andre steder på Lolland har elselskabet Andel forsyningspligten, og er for øjeblikket ved at gennemføre fiber-udrulning til alle andelshavere til en attraktiv pris. En udrulning, der finder sted, fordi bestyrelsen i selskabet har besluttet, at alle skal have adgang til bredbånd til en rimelig pris i forsyningsområdet.

Derfor er Carsten Andersens adresse - ligesom en del andre adresser i og omkring Nakskov - ikke omfattet af det løfte, som Andel har givet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos YouSee har man i stedet valgt at udbyde internet gennem kobberkabler – de såkaldte Coax-forbindelser via antennestikket. Og selv om man med Coax-teknologi godt kan komme op på 1000 megabit hos YouSee, så kan der sagtens være gode grunde til, at det ikke fungerer optimalt, fortæller tele-ekspert Torben Rune, der i mere end 35 år har arbejdet med transmissionsteknologi.

Selv om man med Coax-teknologi godt kan komme op på 1000 megabit hos Lolland Forsyning og Yousee, så kan der sagtens være gode grunde til, at det ikke fungerer optimalt.

Torben Rune, netværks-ekspert

Han fortæller indledningsvis – lidt overraskende – at kobber faktisk fysisk overfører signaler lidt hurtigere end fiber, nemlig med 230.000.000 meter i sekundet, mens fiber kun overfører med 200.000.000.

- Men alligevel er fiberen hurtigst, for kobberkablerne kræver, at signalet kodes på en mere kompliceret måde, da de påvirkes af forhold som elektrisk støj, kosmisk stråling fra verdensrummet og radiosendere. Derfor kræves der en masse kodning, filtrering og forstrækning, som påvirker behandlingstiden og signalet i negativ retning, siger han.

I et fiberkabel ligger i øvrigt muligheden for at udvikle hastigheden endnu mere, idet man kan ”snyde” sig til højere hastigheder, fordi man kan sende flere forskellige farver lys gennem det samme fiber. Dermed kan man dele datastrømmen op i to eller flere farver, som alle overføres lige hurtigt, men hvor der for hver tidsenhed overføres den dobbelte mængde data med to farver. Og altså det tredobbelte med tre farver - og så videre.

- Teknologien kaldes DWDM, og kan bruges på stort set alle fibre, siger han og tilføjer:

- Og vil man være rigtigt nørdet, så er de faktisk lidt underligt, at kobber er så hurtigt, for den elektriske strøm i kabler opbygger et magnetfelt, som forsinker signalet.

- Men det har man løst ved at sno ledningerne omkring hinanden på forskellig vis, hvilket modvirker bremseeffekten – men altså ikke nok til at kompensere for de øvrige ulemper med støj.

Torben Rune oplyser i øvrigt, at Nakskovitterne ikke kan få nogen fordel ud af at vælge satellitbaseret internet, der i princippet er oppe på lysets hastighed.

- Fordelen vil blive ædt op af de lange afstande til de nærmeste satellitter, vurderer han og konkluderer:

- Fiberen er klart vinderen, og når fiberen først er lagt, kan hastigheden øges i næsten det uendelige takket være DWDM, der endnu ikke udnyttes på privatopkoblinger, siger han og peger på, at fiber fra fødslen altid kan yde mindst 1000/1000 megabit, mens kobber (Coax) kun lige akkurat kan give denne ydelse.

Fiberen er klart vinderen, og når fiberen først er lagt, kan hastigheden øges i næsten det uendelige

Torben Rune, netværks-ekspert

- Og så er der ikke teknologiske udviklingsmuligheder i sigte af betydning.

Lige nu ser det ud til, at Carsten Andersen ender med at blive en af de heldige nakskovitter, fordi en fiber-tilkoblingsmulighed tilfældigvis ligger i nærheden af hans bolig.

- Så jeg slipper ud af problemet med den elendige Coax, hvilket rigtigt mange andre i Nakskov altså ikke gør. Det er et fåtal, der ligger i nærheden af steder, hvor man har kunnet finde økonomi i at nedgrave fiber, så jeg mener bestemt, at der burde lægges en plan for at få udskiftet den gamle teknologi så hurtigt som muligt, siger han og påpeger, at eneste alternativ er at finde en udbyder, der vil gå ind i at lægge fiberen ind, og det er ofte umuligt, hvis ikke et meget stort antal kunder med stor privat investeringslyst melder sig.

Artiklen er rettet den 3/11, idet der i en tidligere version var en faktuel fejl i forhold til ejeren af Coax-nettet i Nakskov.

  • Carsten Andersen er nu omsider på vej ud af tiden med elendigt internet, da der ligger en fiber nærved, som han kan koble sig på. Andre er ikke så heldige. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd