Annonce
Politik

NEJ TIL SOLCELLER

Det var i det afmærkede område her, at solcellerne kunne have stået.
En forespørgsel om at bygge solceller i naturbeskyttet område fik nej.

MARREBÆK: Solceller er noget, der vækker følelserne hos folk - særligt dem, der skal leve med at have udsigt til de sorte paneler fremfor mark og skov, som måske tidligere har præget udsigten.

Derfor virker det som en naturlig løsning at placere disse kilder til bæredygtig strøm på steder, som ikke generer de nærmeste naboer.

Læs også: Undersøger alle muligheder for energibesparelser

Annonce

Det var i hvert fald tanken, da man fra Guldborgsund Kommunes teknik, klima og miljøudvalg i sommeren 2020 besluttede sig for at undersøge, om en privat lodsejer kunne få lov til at opføre solceller på 42 hektar land, der ikke umiddelbart har nogen naboer.

- Det virkede relativt logisk, syntes vi dengang i udvalget. Ifølge lodsejer er det dårlig landbrugsjord, og det er ikke synligt fra nogen større veje eller fra ret mange huse, så vi kunne sagtens se logik i, at der kunne placeres solceller lige netop dér, lyder det fra Annemette S. Johnsens (SF), der i dag er formand i udvalget og i 2020 var næstformand.

Det virkede relativt logisk, syntes vi dengang i udvalget. Ifølge lodsejer er det dårlig landbrugsjord, og det er ikke synligt fra nogen større veje eller fra ret mange huse, så vi kunne sagtens se logik i, at der kunne placeres solceller lige netop dér.

Annemette S. Johnsen
Annemette S. Johnsen så en logik i ideen om at placere solceller væk fra naboer og forbipasserende. Foto: Ingrid Riis

Stramme regler

Der var dog en enkelt meget åbenbar udfordring i forhold til at plante solcellerne på de mange kvadratmeter.

Det udpegede område ligger lige i kanten af et såkaldt "Natura 2000-område", der er omfattet af ganske restriktive regler for naturbeskyttelse.

Hvad er Natura 2000?

  • I Danmark er der udpeget 250 Natura 2000-områder. De udgør tilsammen 9 procent af landarealet og 26 procent af havarealet. Inden for de udpegede områder gælder særlige retningslinjer for at behandle planer og projekter, herunder ansøgninger om tilladelse, der kan påvirke Natura 2000-områder, for derigennem at beskytte arter og naturtyper. Desuden er der krav om overvågning af og rapportering om naturens tilstand.

Miljøstyrelsen

- Hvis jeg må referere fra lodsejeren, så forklarede han, at stedet var tænkt som en slags "resteplads" for fugle, der flyver nord- eller sydpå, men at det i praksis ikke blev brugt sådan - fuglene ville hellere sidde andre steder, havde han erfaret. Derfor gik vi med til at undersøge, om der kunne dispenseres fra Natura 2000, forklarer Annemette S. Johnsen.

Annonce

Afslag

Ansøgningen om dispensation fra naturbeskyttelsesreglementet blev afsendt fra kommunen i 2021, og her i sensommeren 2022 kom der så svar fra Bolig- og Planstyrelsen:

"Der meddeles afslag på Guldborgsund Kommunes ansøgning om tilladelse efter bekendtgørelse nummer 1383 af 26. november 2016 mod planlægning for etablering af et solcelleanlæg i et Natura 2000-område. Planlægning for solcelleanlægget i henhold til planloven kan således ikke igangsættes. Afgørelsen er truffet på baggrund af det foreliggende materiale, der ud over ansøgningen omfatter projektbeskrivelse, Natura 2000-væsentligheds-vurdering og udtalelse fra skov- og naturkonsulent Thyge Andersen. Bolig- og Planstyrelsen har tillige inddraget Miljøstyrelsens faglige udtalelse af 7. juni 2022," stod der i skrivelsen, der blev sendt tilbage til Guldborgsund Kommune.

Solceller får følelserne frem i folk - her et billede fra Horslunde, hvor solcellerne er placeret lige op ad hovedvejen. Foto: Andreas Johansen
Annonce

Klager ikke

Med blev der også sendt en klagevejledning.

Men den mulighed er ikke noget, man fra teknik, klima og miljøudvalgets side har tænkt sig at benytte sig af:

- Vi er jo som udgangspunkt enige i, at Natura 2000-områder ikke er noget, man kan bygge den slags i, men vi følte alligevel, det kunne give mening her. Men nu har vi fået et nej, og det tager vi til efterretning, konstaterer udvalgsformand Annemette S. Johnsen.

Annonce
Annonce
Gasledning

200 LODSEJERE BERØRES AF GASLEDNINGEN

Annonce
Sammenhold

GNISTEN OG SAMMENHOLDET LEVER STADIG

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

- VI BLEV JO KASTET HOVEDKULDS UD I BESTYRELSESARBEJDET

Guldborgsund

HOS BRIAN BLOMSTRER DRØMMEN

Lolland

Milliondyr brand fortsætter endnu

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE SKUFFER HJEMME

Guldborgsund

SANGKRAFTCENTER ÅBNER

Lolland

NAKSKOV FJORDDAGE SKAL NYTÆNKES

112

STORT TYVERI FRA KÆLDER

112

UNGE MÆND DØMT FOR STRIBEVIS AF FORBRYDELSER

Guldborgsund

FÆNGSEL LAVER MAD UD AF HUSET

Kunst

VIGTIG UDSTILLING AF DEN LILLE STORE BILLEDHUGGER

112

BACON- OG PEPPERONI-TYV PÅ SPIL

Familie

NYT NETVÆRK FOR FAMILIER MANGLER EN MEGET VIGTIG ESSENS

112

33-ÅRIG DØMT FOR BEDRAGERI PÅ FACEBOOK

Annonce
Lolland

- DET ER ALVORLIGT

Kunst

KVINDELIG KUNSTNER MED HESTEKRÆFTER

112

PÅVIRKET KANLLERTKØRER PÅ NATLIG BRO-TUR

Fællesskab

STOR INTERESSE FOR SENIORBOFÆLLESSKAB

112

BRÆNDESTABEL VIL BRÆNDE HELE NATTEN

112

STORT TRÆPILLE-TYVERI FRA VILLA

Corona-virus

STIGENDE SMITTETAL

Lolland

ALPAKAER STAK AF

Annonce
Annonce