Annonce
Maribo

NU HAR MOR OG FAR OGSÅ BUNDET SPEJDERTØRKLÆDET

Fædrene og mødrene er nu også med, når de helt små spejdere skal lære om dyrene i den danske fauna. Foto: Jan Knudsen
Maribospejderne har med stor succes startet familiespejd op. Flere og flere børn vil gerne gå til spejder, men der mangler voksne, som vil være ledere.

MARIBO: For 10 år siden var spejderbevægelsen i krise. Computerspil og andet godt trak mere i børn og unge end knob og knivsnitteri.

I Maribospejderne stod der ikke mange spejdere i rundkredsen, når der var samling, og flaget gik til tops - men det har ændret sig nu.

Onsdag eftermiddag samles en kæmpe kreds af børn og voksne rundt om flagstangen på Spejdervænget. De giver honnør og synger "Der er ingenting, der maner", mens Dannebrog hives til tops.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maribospejderne har virkelig også noget at fejre. Børn og voksne på Midtlolland strømmer til for at opleve spejderbevægelsens blanding af udendørsliv, naturlære og fællesskab.

Læs også: Vil til kamp mod unges ensomhed

"For ræven, han vil bide"

I år er der flere voksne stemmer, der brummer med på sangen. Maribospejderne har som noget nyt startet familiespejd op. Her tumler de allermindste spejdere rundt sammen med deres forældre, der altså også er startet til spejder.

Denne onsdag handler det om alle de dyr, børnene kan møde i den danske natur. Ræven får dog hurtigt flere små piger til at rykke skeptisk tilbage, og så er det jo godt, der er en krammer fra far eller mor lige ved hånden.

Når man går til spejder, tør man godt kigge Mikkel Ræv lige i øjnene. Foto: Jan Knudsen

- Den er uhyggelig. Den bider! hviner en lille pige.

- Den er jo ikke levende, konstaterer en anden lille pige tørt.

- Men den har stadig kløer, der er skarpe, pointerer den første lille pige, der allerede er rykket tættere på, mens en lille dreng nøgternt betragter den udstoppede ræv.

- Den der kan min morfar ikke lide. Han render og skyder efter den hele tiden. Den spiser alle hans kyllinger, fortæller han.

Læs også: Nye kriser udfordrer lokalt beredskab

- Kan I gætte, hvad det her er for et dyr?, spørger Rikke Friis, da knoglerne er lagt ud. Buddene lyder på både dinosaur og kænguru, men så eksotiske dyr er der slet ikke på de lollandske marker. - Det kommer fra et rådyr. Og når det nu ikke er hverken dinosaur eller kænguru, så tør ungerne godt røre ved knoglerne. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Lorte med madkulør

Bedre bliver det med det søde pindsvin, lige til advarslen kommer fra spejderlederen Rikke Friis.

- I skal passe på piggene, de kan godt stikke og være giftige. Så I må ikke klappe den. Men det er sådan en, vi håber kommer til at bo ovre i vores pindsvinebo, siger Rikke Friis og peger over på et krat.

- Min morfar har set en muldvarp, der var død, siger en lille dreng pludselig, og så gøres der store øjne igen.

Senere skal ungerne kigge på dyrenes knogler, så de kan identificere dem, når de finder dem ude i skoven, og de skal også kigge på noget andet, de kan finde i naturen, når der har været et dyr forbi.

Hvilken lort kommer ud af numsen på en ræv? Og hvad med en hare? Ungerne går til de små lorte uden problemer. Men det viser sig så også, at der er tale om modellervoks med sovsekulør. Foto: Jan Knudsen

Forældrene ser noget skeptiske ud, da de små brune klatter i forskellige størrelse og tykkelse bliver lagt op foran børnene, som ikke lader sig anfægte af "dyrelortene".

- Hvilket dyr tror I så, har lagt den her lort? spørger Nina Thye og peger på en aflang en.

Det viser sig, at Nina har snydt. De små aflange kugler er lavet af modellervoks med kulør i, og nu skal ungerne og forældrene så selv i gang med at forme muselort, harelort, rådyrlort og rævelort.

- Er det her en muselort eller en harelort, vi har lavet her?, spørger moren sin datter, der ser noget skeptisk ud, selv om der bare er tale om modellervoks. Foto: Jan Knudsen

- Det er altså ikke til at spise, siger en mor hurtigt, da en af klatterne er på vej i forkert retning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et helle i travl hverdag

De voksne og børnene hygger sig sammen om at forme lorte og lære, hvordan de forskellige dyrs afføring ser ud - alt efter om de er plante- eller kødædere.

Forældrene har bygget pindsvineskjul og raftestativ, og ungerne nyder at være sammen med jævnaldrende og deres forældre. Spejdervænget er et helle i en ellers travl hverdag.

Forældrene har bygget raftestativet, der nu fungerer som klatrestativ for de små poder, der går i gåsegang, mens balancen trænes. Foto: Jan Knudsen

Børnene (og deres forældre) kan starte til familiespejder, når de starter i børnehave. Så er de det frem til skolealderen, hvor de rykker op og bliver mikrospejdere.

Men allerede til familiespejder får de små poder lært færdigheder, som en ægte spejder skal kunne.

- Det, at forældrene er med, gør, at vi kan lave nogle helt andre aktiviteter med dem. De har for eksempel prøvet at snitte med dolk. Det er jo lidt voldsomt, når man sidder med treårige. Men de var megagode til det, fortæller Nina.

Så er det tid til "lav-en-lort". Måske ikke den heldigste opfordring til børnehavebørn. Men modellervoksen med madkulør i er et hit, og samtidig lærer ungerne om dyrene ude i den danske natur. Foto: Jan Knudsen

Ungerne startede med at øve sig med en kartoffelskræller på gulerødder, og siden blev guleroden byttet ud med en kæp, som den skarpe kartoffelskræller også kunne nuppe barken af.

- Og så var der nogen, som var så seje, at de turde med den rigtige dolk. Her er det jo vigtigt, at vi har forældre med, som kan sidde sammen med barnet og sige: "Husk at sprede benene, husk at kigge på klingen", fortæller Nina.

- Vi prøver at lave modige børn, og vi prøver at lære forældrene, at når man er i børnehavealderen, så kan man meget mere, end de tror. Så de behøver ikke tage over på opgaverne. Børnene kan selv, siger hun.

Vi prøver at lave modige børn, og vi prøver at lære forældrene, at når man er i børnehavealderen, så kan man meget mere, end de tror.

Nina Thye, leder ved familiespejd hos Maribospejderne
Artiklen fortsætter efter annoncen

Drukner i succes

Det nye tiltag er blevet en stor succes, og der er også godt fyldt op på både mikro, mini og junior. Maribospejderne har endnu ikke venteliste, og det vil de heller nødigt. Men der mangler ledere.

- Hvis ikke vi får flere ledere, så må vi lægge et loft på. Det ville vi være kede af. Så vi håber, der er flere voksne, der vil være med, siger Nina.

- Vores mikroer og minier er slået sammen. De var 30, til vi havde oprykning til juniorerne. Det er godt nok mange. Vi bliver nødt til at kigge på, hvornår det er sikkert. Vi tænder bål, vi skærer med knive, og vi leger med økser. Der skal bare helst være nok voksne på.

Som udgangspunkt skal man være glad for børn, udendørsliv og have en ren børneattest for at blive spejderleder eller medhjælper. Og så bestemmer man selv, hvor meget tid man vil lægge i det.

- Vi ledere hjælper hinanden. Så det er ikke så mange timer. Det er alt fra en time om måneden til tre timer om ugen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søger bollebagende bedstemor

Man behøver ikke at have været spejder før for at være spejderleder eller medhjælper.

- Rikke har aldrig været spejder før. Hun kan en masse viden om naturen, og jeg kan så som gammel spejder komme med spejderfærdigheder. Så vi supplerer hinanden godt, siger Nina, der også peger på det sociale fællesskab, som de voksne får ved at "gå til spejder".

Og alle kan bruges - også selv om man ikke vil være leder.

- Vi kunne såmænd også godt bruge en bedstemor, der lige ville bage lidt boller af og til. Det ville være en fantastisk hjælp. Det kunne også være en brandmand, der ville komme ud og fortælle ungerne om sit job en dag. Alt vil være en hjælp, siger Nina.

Hun og Rikke har selv børn i familiespejder-gruppen.

- De ville så gerne være spejdere, fordi deres storesøskende er spejdere. Så vi kiggede på hinanden og sagde: "Vi er jo nødt til at lave det her". Men jeg skal jo så både være leder og mor. Det kan godt være lidt presset.

Alligevel er Nina og Rikke vilde med deres ugentlige spejdermøde.

- Det gør mig rigtig glad, at når jeg går en tur op igennem Maribo, så bliver jeg genkendt af ungerne, som løber hen til mig og snakker om, at "Så skal vi det her, og så skal vi det her". Glæden ved at se dem udvikle sig og blive modigere ... at se en lille pige, der ikke tør holde en kniv, pludselig sidde og snitte løs. Det er altså en stor fornøjelse, siger Nina.

- Og jeg tænker, at jeg bliver en bedre forælder ved det. Jeg får lært nogle nye lege og ser, hvordan man kan gribe tingene an på en anden pædagogisk måde ved at se de andre forældre være sammen med deres børn. Vi har talt om derhjemme, at vi er virkelig glade for, at vi har kastet os ud i det her som en familie, siger hun.

Jeg tænker, jeg bliver en bedre forælder ved det. Vi har talt om derhjemme, at vi er virkelig glade for, at vi har kastet os ud i det her som en familie.

Nina Thye, leder ved familiespejd hos Maribospejderne

Man kan melde sig som leder eller hjælper hos Maribospejderne ved at kontakte gruppeleder Bente "Besse" Jørgensen på telefon 60 65 18 38 eller besse.j@email.dk.

15 LOL MAR opstart af Familiespejd 22 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 7
    Fædrene og mødrene er nu også med, når de helt små spejdere skal lære om dyrene i den danske fauna. Foto: Jan Knudsen
  • MAR opstart af Familiespejd 4
    Når man går til spejder, tør man godt kigge Mikkel Ræv lige i øjnene. Foto: Jan Knudsen
  • MAR opstart af Familiespejd 8
    - Kan I gætte, hvad det her er for et dyr?, spørger Rikke Friis, da knoglerne er lagt ud. Buddene lyder på både dinosaur og kænguru, men så eksotiske dyr er der slet ikke på de lollandske marker. - Det kommer fra et rådyr. Og når det nu ikke er hverken dinosaur eller kænguru, så tør ungerne godt røre ved knoglerne. Foto: Jan Knudsen
  • MAR opstart af Familiespejd 10
    Hvilken lort kommer ud af numsen på en ræv? Og hvad med en hare? Ungerne går til de små lorte uden problemer. Men det viser sig så også, at der er tale om modellervoks med sovsekulør. Foto: Jan Knudsen
  • MAR opstart af Familiespejd 19
    - Er det her en muselort eller en harelort, vi har lavet her?, spørger moren sin datter, der ser noget skeptisk ud, selv om der bare er tale om modellervoks. Foto: Jan Knudsen
  • MAR opstart af Familiespejd 23
    Forældrene har bygget raftestativet, der nu fungerer som klatrestativ for de små poder, der går i gåsegang, mens balancen trænes. Foto: Jan Knudsen
  • MAR opstart af Familiespejd 17
    Så er det tid til "lav-en-lort". Måske ikke den heldigste opfordring til børnehavebørn. Men modellervoksen med madkulør i er et hit, og samtidig lærer ungerne om dyrene ude i den danske natur. Foto: Jan Knudsen
  • MAR opstart af Familiespejd 22
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 22 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 21
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 21 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 20
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 20 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 19
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 19 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 17
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 17 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 18
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 18 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 16
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 16 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 15
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 15 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 14
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 14 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 12
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 12 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 11
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 11 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 10
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 10 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 7
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 7 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 6
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 6 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 5
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 5 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 4
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 4 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 3
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 3 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 24
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 24 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 2
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 2 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 13
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 13 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 1
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 1 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 9
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 9 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 8
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 8 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
  • MAR opstart af Familiespejd 23
    15 LOL MAR opstart af Familiespejd 23 14-09-2022 Maribo Spejderne startet Familiespejd under ledelse af Nina Thye og Rikke Friis
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem