Annonce
Lolland

NU HOLDES DER JUL PÅ HERREGÅRDEN

På Reventlow-Museet kan man også selv klippe en ”Lollandsk Svane”, der efter en familietradition blev klippet lige der på herregården i midten af 1800-tallet. Foto: Museum Lolland-Falster
Oplev julen gennem det meste af et århundrede.

PEDERSTRUP: Igen i år slår Reventlow-Museet Pederstrup dørene op til en stemningsfuld juleoplevelse på herregården Pederstrup. Den første adventsweekend vil den julesmykkede herregård stråle af levende lys og emme af dufte, fortællinger og ikke mindst julehygge, lover museumsinspektør Louise Sebro.

- Vi giver den gas med formidling til alle sanser. Vi har pyntet op som i 1800-tallet i herregårdens fine stuer, der er julefortællinger ved museumsinspektøren, og man kan lave gammeldags julepynt. Eller man kan følge den liflige duft til herregårdskøkkenet i kælderen, hvor husjomfruen har tændt op i brændekomfuret og kastet sig over spændende opskrifter, fortæller Louise Sebro.

Det er i begyndelsen af 1800-tallet, at vi ser den spæde start til mange af de traditioner, vi kender, elsker og ikke mindst tager for givet i dag. Her opstår traditionen med et pyntet juletræ, mange af vores julekager stammer herfra, og gaveudvekslingen begynder også for alvor at sætte ind her.

Annonce

- I de første årtier af 1800-tallet begynder de allerførste små juletræer at dukke op på de danske herregårde. De er sparsomt pyntet - ofte blot med lys, æbler og nødder. Senere kommer de store juletræer, og pynten udvikler sig med kræmmerhuse og flettede hjerter til godter samt forskelligt flitterstads og papirblomster. Og eftersom familien Reventlow har boet på Pederstrup gennem generationer, har vi valgt at fortælle om julen gennem det meste af århundredet.

Lollandsk Svane

- Så du kan både drømme dig tilbage til julefesten i 1860 med det store juletræ, se de små juletræer, der prægede begyndelsen af århundredet, eller klippe en ”Lollandsk Svane”, der efter en familietradition blev klippet lige her på herregården i midten af 1800-tallet, fortæller museumsinspektøren.

I kælderregionen er der efter alle kunstens regler tændt op i det store brændekomfur, som weekenden igennem vil sprede duften af jul i hele huset. Der kan man købe et glas ”biskop”, 1800-tallets populære julepunch, eller nyde kaffe, te og kage i den hyggelige café, som er indrettet i den gamle vinkælder.

Museumsinspektør Louise Sebro håber, at mange vil besøge herregården som en ny, men blivende, tradition. Der er åbent 26. og 27. november klokken 12-17.

I de første årtier af 1800-tallet begynder de allerførste små juletræer at dukke op på de danske herregårde, fortæller - og viser - museumsinspektør Louise Sebro på Pederstrup. Foto: Museum Lolland-Falster
Annonce
Femern

EFTER ET ÅR: NU GÅR DET RIGTIG STÆRKT PÅ FEMERN

Annonce
Annonce
Guldborgsund

POLITIKERE FIK KLAR BESKED: INGEN BLANKOCHECK TIL VINDMØLLER

Guldborgsund

POLITIKERE BEGRÆNSER DET FRIE SKOLEVALG

Guldborgsund

FISKESÆLGER HAR MELDT FORRETNING KONKURS

112

HEFTIG FART PÅ MOTORVEJ: SE HASTIGHEDSREKORDEN

112

KØRTE PÅVIRKET: SE HVOR DE BLEV STOPPET

Lolland

SÅ KAN DER TISSES TIL AUGUST

112

ØKSEMAND SPOLERER JULEFROKOST

Lolland

FLERE SKAL VACCINERES: HER GØR MAN EN EKSTRA INDSATS

Lokal nyt

"ØRNEN" ER KLAR TIL ET COMEBACK

Lokal nyt

OVERVÅGET PÅ ARBEJDSPLADSEN

112

SPYTTENDE VOLDSMAND SIGTET

Lolland

NAKSKOV-SKIB HAR SEJLET SIN SIDSTE TUR PÅ SPRITRUTE

Vejret

NU KOMMER DECEMBERSNEEN

Juletid

DISSE JULEØL SKAL DU HAVE PÅ BORDET

Politik

RENÉ CHRISTENSEN KAN ENDE SOM PARTIFORMAND

Lolland

JULEHYGGEN KOM PÅ SKINNER

Annonce
Guldborgsund

SÅDAN LØSES DEN AKUTTE MANGEL PÅ FÆNGSELSBETJENTE

112

EFTERSØGT 81-ÅRIG FUNDET

112

BRØD KØKKENVINDUET OP

112

NAPPEDE KRICKETUDSTYR

Lokal nyt

HER KØRER FRISØREN UD TIL KUNDERNE

Lolland

- SIDSTE ÅR SPYTTEDE HUNDENE KIKSENE UD IGEN

112

SNØD PÅ FACEBOOK FOR AT BETALE HASHGÆLD

Annonce
Annonce