Annonce
Lolland

Nu skal borgerne orienteres om helhedsplan

Forslaget til Helhedsplan for Kragenæs og omegn er til debat i aften ved et borgermøde i Birket. Foto: Jan Knudsen
Borgermøde tirsdag aften om Forslag til Helhedsplan for Kragenæs og omegn.

KRAGENÆS OG OMEGN: Arkitektfirmaet Schønherr afleverede i august sidste år sit udkast til en helhedsplan for Kragenæs og omegn, og i aften er der borgermøde i Signe Stubs Sognegård om forslaget, der i øjeblikket er i offentlig høring frem til 27. juni.

Rådgivningsvirksomheden Seismonaut har tidligere foretaget en markedsundersøgelse for et nyt Besøgscenter Kragenæs - som nu er taget ud af planen - og forud for og under udarbejdelsen af helhedsplanen for Kragenæs og Ravnsby Bakker har der været en serie borgermøder og workshops i Kragenæs.

De mange besøgende til skulpturgruppen Dodekalitten har vist, at der er for få parkeringspladser og toiletter. Det vigtigste er da også at få løst de to problemer, slog Schønherr fast for et år siden, og på den korte bane har kommunens klima-, teknik- og miljøudvalg nu også bedt om forslag til løsning af trafik-, toilet- og affaldsforhold.

Annonce

Syv attraktioner

I Schønherrs spændende helhedsplan anskueliggøres det, at Ravnsby Bakker - også kaldet de lollandske alper - er meget mere end Dodekalitten, og der udpeges syv attraktioner. Det vil derfor være et væsentligt løft at få etableret flere lokale vandreruter, som også kan kobles til en fremtidig, samlet lollandsk kystvandringsrute, påpeger Seismonaut.

Attraktionerne, der peges på, er:

Kultens Landskab. I Torrig Skov, vest for Kragenæs, findes en stor koncentration af gravhøje fra oldtiden. Med fraværet af agerbrug har skovdriften bidraget til bevaringen af de mange høje. De mange høje vidner om de gode bosætningsmuligheder i egnens oldtid og rummer potentiale for gode fortællinger om oldtidens liv og død.

Kirkens Landskab. Birket Kirke og Klokkestabel ligger som tydelige visuelle markører i landskabet på toppen af et bakkedrag. Den velbevarede klokkestabel fra middelalderen og den smukke udsigt over landskabet syd for bakkedraget iscenesætter kristendommens indtog i de danske landskaber og samfund.

Magtens Landskab. I mødet mellem Ravnsby Bakker og havet mod øst findes Ravnsborg Voldsted, der i middelalderen udgjorde et magtcenter i en politisk urolig tid. Fortidsmindemiljøet omkring voldstedet udgøres af borgruinen på en markant borgbanke omkranset af et lavtliggende vådområde. Voldstedet er et tydeligt eksempel på, hvordan den rette placering i landskabet kan signalere både politisk og militær magt.

Ressourcelandskabet. Øst for Birket findes et aktivt råstofområde, der har betydet store ændringer af terrænet i dette område. Indenfor en årrække skal der ikke længere udvindes råstoffer i Birket Grusgrav, og en råstofgrav er allerede omdannet til rekreativt område.

Det markante landskab kan efter endt råstofudvinding udvikles til en attraktion i samspil med landsbyen Birket. Eksempelvis en skulpturpark i samarbejde med det spirende kunstprojekt Art Barns Lolland. Grusgraven kan også danne et smukt bagtæppe for koncerter og andre kulturelle begivenheder og blive et geologisk og råstof industrihistorisk formidlingsrum.

Signe Stubs Sognegård ligger på kanten af grusgraven, og den og Birket vil være et naturligt udgangspunkt for både korte og lange ture ud i landskabet - og en fin aflastning for det besøgsmæssige pres på Kragenæs, påpeger Schønherr.

Istidens Landskab. Ravnsby Møllelung er områdets største og mest identificerbare dødishul. Trods afgravning af tørv fra mosen betragtes Møllelung som en af de naturmæssigt mest værdifulde lokaliteter i Lolland Kommune.

Monumentets Landskab. Dodekalitten og Glentehøj ligger blot 100 meter fra hinanden og spejles på den vis i hinanden som repræsentanter for hver sin tids monument i landskabet.

Smålandsfarvandets Anker. Kragenæs kobler Smålandsfarvandets attraktive småøer med det øvrige Lolland. Byen er både landsby og havn, bosted og transitsted.

Annonce

Outdoor-turisme

De syv attraktioner skal bindes sammen af et netværk af parkeringspladser, stier og “rekreative støttepunkter” med sheltere, toiletter, opholdsmøbler, vandpost samt indkøbs- og spisesteder. De skal også understøtte den stigende interesse for outdoor-turisme og give områdets erhvervsliv en øget omsætning på mellem 10 og 30 millioner kroner og skabe 10 til 50 nye job.

Jættestuen Glentehøj. I Torrig skov findes også en stor koncentration af gravhøje fra oldtiden. Foto: Jan Knudsen 
På den korte bane har kommunens klima-, teknik- og miljøudvalg bedt om forslag til løsning af trafik-, toilet- og affaldsforhold i Kragenæs. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Annonce
Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Annonce