Annonce
Lolland

Nu skal borgerne orienteres om helhedsplan

Forslaget til Helhedsplan for Kragenæs og omegn er til debat i aften ved et borgermøde i Birket. Foto: Jan Knudsen
Borgermøde tirsdag aften om Forslag til Helhedsplan for Kragenæs og omegn.

KRAGENÆS OG OMEGN: Arkitektfirmaet Schønherr afleverede i august sidste år sit udkast til en helhedsplan for Kragenæs og omegn, og i aften er der borgermøde i Signe Stubs Sognegård om forslaget, der i øjeblikket er i offentlig høring frem til 27. juni.

Rådgivningsvirksomheden Seismonaut har tidligere foretaget en markedsundersøgelse for et nyt Besøgscenter Kragenæs - som nu er taget ud af planen - og forud for og under udarbejdelsen af helhedsplanen for Kragenæs og Ravnsby Bakker har der været en serie borgermøder og workshops i Kragenæs.

De mange besøgende til skulpturgruppen Dodekalitten har vist, at der er for få parkeringspladser og toiletter. Det vigtigste er da også at få løst de to problemer, slog Schønherr fast for et år siden, og på den korte bane har kommunens klima-, teknik- og miljøudvalg nu også bedt om forslag til løsning af trafik-, toilet- og affaldsforhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syv attraktioner

I Schønherrs spændende helhedsplan anskueliggøres det, at Ravnsby Bakker - også kaldet de lollandske alper - er meget mere end Dodekalitten, og der udpeges syv attraktioner. Det vil derfor være et væsentligt løft at få etableret flere lokale vandreruter, som også kan kobles til en fremtidig, samlet lollandsk kystvandringsrute, påpeger Seismonaut.

Attraktionerne, der peges på, er:

Kultens Landskab. I Torrig Skov, vest for Kragenæs, findes en stor koncentration af gravhøje fra oldtiden. Med fraværet af agerbrug har skovdriften bidraget til bevaringen af de mange høje. De mange høje vidner om de gode bosætningsmuligheder i egnens oldtid og rummer potentiale for gode fortællinger om oldtidens liv og død.

Kirkens Landskab. Birket Kirke og Klokkestabel ligger som tydelige visuelle markører i landskabet på toppen af et bakkedrag. Den velbevarede klokkestabel fra middelalderen og den smukke udsigt over landskabet syd for bakkedraget iscenesætter kristendommens indtog i de danske landskaber og samfund.

Magtens Landskab. I mødet mellem Ravnsby Bakker og havet mod øst findes Ravnsborg Voldsted, der i middelalderen udgjorde et magtcenter i en politisk urolig tid. Fortidsmindemiljøet omkring voldstedet udgøres af borgruinen på en markant borgbanke omkranset af et lavtliggende vådområde. Voldstedet er et tydeligt eksempel på, hvordan den rette placering i landskabet kan signalere både politisk og militær magt.

Ressourcelandskabet. Øst for Birket findes et aktivt råstofområde, der har betydet store ændringer af terrænet i dette område. Indenfor en årrække skal der ikke længere udvindes råstoffer i Birket Grusgrav, og en råstofgrav er allerede omdannet til rekreativt område.

Det markante landskab kan efter endt råstofudvinding udvikles til en attraktion i samspil med landsbyen Birket. Eksempelvis en skulpturpark i samarbejde med det spirende kunstprojekt Art Barns Lolland. Grusgraven kan også danne et smukt bagtæppe for koncerter og andre kulturelle begivenheder og blive et geologisk og råstof industrihistorisk formidlingsrum.

Signe Stubs Sognegård ligger på kanten af grusgraven, og den og Birket vil være et naturligt udgangspunkt for både korte og lange ture ud i landskabet - og en fin aflastning for det besøgsmæssige pres på Kragenæs, påpeger Schønherr.

Istidens Landskab. Ravnsby Møllelung er områdets største og mest identificerbare dødishul. Trods afgravning af tørv fra mosen betragtes Møllelung som en af de naturmæssigt mest værdifulde lokaliteter i Lolland Kommune.

Monumentets Landskab. Dodekalitten og Glentehøj ligger blot 100 meter fra hinanden og spejles på den vis i hinanden som repræsentanter for hver sin tids monument i landskabet.

Smålandsfarvandets Anker. Kragenæs kobler Smålandsfarvandets attraktive småøer med det øvrige Lolland. Byen er både landsby og havn, bosted og transitsted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Outdoor-turisme

De syv attraktioner skal bindes sammen af et netværk af parkeringspladser, stier og “rekreative støttepunkter” med sheltere, toiletter, opholdsmøbler, vandpost samt indkøbs- og spisesteder. De skal også understøtte den stigende interesse for outdoor-turisme og give områdets erhvervsliv en øget omsætning på mellem 10 og 30 millioner kroner og skabe 10 til 50 nye job.

Jættestuen Glentehøj. I Torrig skov findes også en stor koncentration af gravhøje fra oldtiden. Foto: Jan Knudsen 
På den korte bane har kommunens klima-, teknik- og miljøudvalg bedt om forslag til løsning af trafik-, toilet- og affaldsforhold i Kragenæs. Foto: Jan Knudsen
  • NAK  Dodekalitten 4
    Forslaget til Helhedsplan for Kragenæs og omegn er til debat i aften ved et borgermøde i Birket. Foto: Jan Knudsen
  • NAK  Glentehøj 3
    Jættestuen Glentehøj. I Torrig skov findes også en stor koncentration af gravhøje fra oldtiden. Foto: Jan Knudsen 
  • NAK  indkørsel til Kragenæs 2
    På den korte bane har kommunens klima-, teknik- og miljøudvalg bedt om forslag til løsning af trafik-, toilet- og affaldsforhold i Kragenæs. Foto: Jan Knudsen
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof