Annonce
Saxkjøbing Avis

Nu stopper Erik med ture i dybet

Arkivet i den tidligere atomsikrede kommandocentral - bygget under Den Kolde Krig i starten af 1960'erne - gemmer især på sygejournaler fra Saxenhøjs fortid. Her er nu pensioneret "støvmide" Erik Petersen i dybet under Saxenhøj på en reportagetur tilbage i efteråret 2019. Dengang var det et af de meget sjældne årlige besøg, som avisen fik lov at komme med på. Fra årsskiftet ind til dette nye år er det ikke længere Erik Petersen og Bent Jensen, som har ansvaret for at "drifte" de mange sygejournaler og forskellige papirer helt tilbage til den første patient på Saxenhøj i 1866. De mange journaler og papirer har Støvmiderne i øvrigt også sørget for at arkivere til glæde for andre, så der er nemmere adgang til oplysninger om eksempelvis familiære forbindelser og forfædres indlæggelser og ophold på det, der mange år før Saxenhøj-navnet hed Maribo Amts Tvangsarbeids-, Arbeids- og Daareanstalt. Foto: Arkiv/Anders Knudsen

Erik har stadig en af meget få arkivnøgler, men ansvaret for Saxenhøjs underjordiske reoler er givet videre.

SAKSKØBING Bent Jensen og Erik Petersen har som medlemmer af Foreningen Forskergruppen Støvmiderne haft ansvaret for omkring 150 skjulte kvadratmeter gennem mange år. Et sted dybt under Saxenhøj, hvor kun de allerfærreste kommer.

Det er, som sikkert en og anden læser måske allerede har gættet fra tidligere omtale, arkivet over fortidens Saxenhøj-beboere, som enten var meget fattige, syge eller tvangsindlagte.

Erik og Bent springer ikke længere ud i de store "nedture" til Saxenhøj-arkivet. Men Erik Petersen kan stadig hjælpe arkivsøgende sjæle med "familie-forskningen" i de gamle sygejournaler. Foto: Arkivfoto

17 års samarbejde

- Erik Søndergaard (forstander på Saxenhøj, red.) har i forbindelse med en nytårshilsen takket for samarbejdet gennem 17 år, og så stopper Bent og jeg ellers med at passe på arkivet, lyder det fra Erik Petersen på vegne af de to "støvmider".

Erik Petersen kan også tilføje, at de 5.000 kroner, som Støvmiderne hvert af årene har fået for at passe på Saxenhøjs underjordiske arkiv, nu er fortid. Så vidt han er orienteret, er intentionerne nu at rykke hele arkivet under Saxenhøj til Nykøbing. Det er Guldborgsund Stadsarkiv, der står for den manøvre.

- Det er ikke noget for mig længere at gå dernede alene. I stedet for er jeg begyndt at spille billard, fortæller Erik Petersen med et smil, der fornemmes gennem telefonen.

Det samme kan den lokalhistoriske interesse, som altid har drevet Erik Petersen mod at afsøge endnu en optegnelse, sygejournal, mappe eller reol fuld af gemte oplysninger til brug for endnu en lokalhistorisk udgivelse. Sidstnævnte har han skabt mange af gennem årene - meget ofte i selskab med Bent Jensen - og det er sket gennem Foreningen Forskergruppen Støvmiderne.

Gruppen besluttede sidste år at nedlægge sig selv efter det, som Erik Petersen har talt op til at være 43 støvmide-udgivelser, cirka 13.500 solgte eksemplarer samt lige et par jubilæumsbøger fra Eriks hånd om lokale brugsaktiviteter og spejderliv og så lige et par bøger om Hotel Saxkjøbing og Rørbæk Vandværk.

- Men nu er pengene talt op, og vi har afleveret knap 20.000 kroner til Lokalhistorisk Arkiv fra Støvmiderne. Foreningen har også her i sidste måned fået de sidste papirer på plads i forhold til at blive opløst og afsluttet, fortæller 81-årige Erik Petersen, der siden 1995 har været tilknyttet Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv.

Og igen i dag formentlig er at finde på kontoret i Juniorsgade i den sædvanlige åbningstid fra klokken 15 til 18.

Annonce
Annonce
Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Annonce
Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Lolland

Maribo Varmeværk skifter formand i utide

Guldborgsund

Endnu en Scandlines-færge får rotorsejl

112

Politiet tilkaldt: Bevæbnet kvinde gik rundt på vej

Lokal nyt

DMI: Op til 25 grader på Lolland-Falster torsdag

112

93 klip i kørekort

Guldborgsund

Byrådsmøder sendes live på Facebook

Lolland

Er der en læge til stede? Nej, formentlig ikke

Annonce
Lolland

Masser af indbrud i biler

Lolland

Pussy Power i Reventlowparken

112

Tilbageholdt af kvinde: Knallertkører havde promille på 1,92

Lolland

Mange kæmper alene og taber kampen mod vægten

112

Mand truede med kniv

112

Politiets Dølle-rapport: Graffiti, kokain, billet-tyveri og ukvemsord

Lolland

Fart og en duft af dyre dråber

Sport

BK Thor-bryder besvimede ved NM

Annonce
Annonce