Annonce
Guldborgsund

NY LEDER AF LANDSBYORDNING: - ALLE BØRN KAN LYKKES

Kenneth Zornig søgte stillingen, fordi han er mener, der er en unik mulighed for at præge børn, når man som på Sydfalster har dem i en landsbyordning. Foto: Anders Knudsen
Han kan ikke forestille sig bedre job end at præge børn og unges skolegang. Folketidende har mødt ny skoleleder i Landbyordningen Sydfalster, Kenneth Zornig, til en snak om alt fra ambitioner til opdragelse.

VÆGGERLØSE: 1. august flyttede en ny skoleleder ind på kontoret i Væggerløse, hvor Landsbyordningen Sydfalster med skole og daginstitution har base. 49-årige Kenneth Zornig har ikke rigtig nået at sætte sit præg på kontoret endnu. Og som med så mange andre nye ledere, får vi ham heller ikke til at fortælle om alle de forandringer, han ønsker at lave på skolen. Han er også kun lige kommet i gang. Men derfor kan man jo godt have idealer og ambitioner.

- Vi skal være det naturlige valg for børn i vores distrikt. Kommer der børn fra andre distrikter, tager vi naturligvis også imod dem, lyder det fra skolelederen, der kommer med otte års erfaring som skoleleder, senest på Flakkebjerg Skole i Slagelse. Og hvad er det så for en type folkeskole, han gerne vil drive?

- Min grundtanke er, at alle børn kan lykkes. Vi skal bare finde ud af hvordan, og det er noget, vi gør i samarbejde med hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baseret på de første indtryk, møder og samtaler med både forældre, lærere og børn går han til opgaven med at få alle børn til at lykkes med krum hals.

- Jeg oplever et engageret personale, nogle supersøde børn og forældre med overskud til andre end deres egne børn, og det er jo virkelig væsentligt, helt klart en styrke, mener han.

Jeg oplever et engageret personale, nogle supersøde børn og forældre med overskud til andre end deres egne børn, og det er jo virkelig væsentligt.

Kenneth Zornig, skoleleder Landsbyordningen Sydfalster

Fra geofysik til lærer

49-årige Kenneth Zornig voksede op på Amager i København, hvor han selv gik i skole. Efter endt skolegang begyndte han at læse geofysik på Københavns Universitet, men droppede ud og skiftede til læreruddannelsen.

- Det var ikke det, jeg skulle. Det blev for teoretisk. Jeg ville noget med mennesker, husker han.

I år 2000 var han færdiguddannet med linjefagene matematik og idræt. Siden er det gået slag i slag med lærergerningen, hvor special- og modtageklasser også har holdt Kenneth Zornig travlt beskæftiget. I 2012 begyndte han første gang at tænke, at han gerne ville præge udviklingen i folkeskolen mere. I 2014 landede han sit første job som viceskoleleder.

Kenneth Zornigs mening om skolereformen

- Der er mange sider af den debat. Mange lærere skyder på den, ikke mindst på grund af de længere skoledage. Man prøvede at lave en forandring, fordi de resultater, eleverne leverede, var for dårlige. Jeg synes, der lå nogle fine tanker bag. For eksempel om mere bevægelse i skoletiden. Ligesom børn, der ikke fik støtte hjemme, kunne få støtte i skolen. Jeg tror, fejlen var, at man implementerede for mange forandringer på én gang. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen rundkreds

Undervejs har skolen  udviklet sig. For eksempel med begreber som den skældudfri skole.

- Det var egentlig ikke så nyt for mig. Generelt tror jeg på, at man får mere af det, man selv sender ud. Jeg går ind for et positivt og anerkendende sprog, så vi sikrer høj trivsel. Vi ved fra forskning, at høj trivsel og høj faglighed hænger sammen, lyder det.

Det er ikke fordi Kenneth Zonig bare vil sidde i rundkreds og synge sange om alt det gode i verden. Problemerne skal ikke negliceres og børn skal lære at navigere i de rammer, der er på skolen og være en del af et fællesskab. En tydelig klasseledelse skal rykke eleverne fagligt. Men forældrene skal også være klar til at være ledere for deres børn.

- Alle har en mening om unges opdragelse  og det har alle ret til at have.  Jeg synes generelt vores børn og unge er meget mere velopdragne og dygtige til at indgå relationer, end mediebilledet viser.

Jeg synes generelt vores børn og unge er meget mere velopdragne og dygtige til at indgå relationer, end mediebilledet viser.

Kenneth Zornig, skoleleder Sydfalster Landsbyordning

Ligeledes understreger, han at han aldrig har mødt forældre, der ikke gjorde deres bedste.

- Nogle forældre tror, de skal være venner med deres børn, men børn skal møde modstand. Finder de ikke grænsen, søger de videre, indtil de finder den, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal blande sig

Noget af det, der ligger den nye skoleleder på sinde, er også at få forældrene til at blande sig mere i deres børns digitale liv.

- Det er noget, jeg opfordrer børn og forældre til at tage en debat om. Der følger et stort ansvar med at færdes på de sociale medier, og det er et sted, man kan blive udsat for ting, uanset hvor fornuftig man er. Så det er sundt, at forældre blander sig i børn og unges digitale liv. Jeg er godt klar over, at det kan skabe nogle konflikter, men hellere en konflikt end ligegyldighed.

Om Kenneth Zornig

  • Den 49-årige uddannede lærer bor til daglig i Næstved med kæresten Dorthe, men har et sommerhus i Marielyst.
  •  Han har to voksne børn og tre voksne bonusbørn
  • Han har en baggrund som frivillig svømmetræner - fra puslinge til elitehold.
  • Han motionssvømmer indimellem selv, men slapper af med en fiskestang i hånden. Det er dog ikke så vigtigt, om han fanger noget. 
  • På natbordet vil man kunne finde den japanske forfatter Haruki Murakami eller Svend Åge Madsen. 
  • Han er tidligere formand for PALS, der står for positiv læring og samspil.


  • Syd skoleleder Zornig 3
    Kenneth Zornig søgte stillingen, fordi han er mener, der er en unik mulighed for at præge børn, når man som på Sydfalster har dem i en landsbyordning. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Annonce
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Indland

Ikonisk bygning i København er i flammer

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Annonce
Annonce
112

Lå på lur: Tip førte til 48 sager

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt