Annonce
Lokal nyt

Ny lov skal stoppe boligspekulanterne

I januar besøgte boligminister Kaare Dybvad (til højre) Lolland, hvor han kiggede på saneringsfærdige boliger sammen med borgmester Holger Schou Rasmussen. Nu er en ny lov, der skal bekæmpe udlejningen af slum, blevet vedtaget. Foto: Anders Knudsen

Folketinget har nu vedtaget en ny lov, der kan give kommunerne adgang til at inspicere ejendomme, før de lejes ud.

LOLLAND-FALSTER Et enigt folketing vedtog onsdag formiddag en anmeldelsesordning for boliger, der lejes ud. Det er en lov, der er blevet til i samarbejde med Lolland Kommune, hvor borgmester Holger Schou Rasmussen (S) glæder sig over vedtagelsen.

- Det er rigtig godt, det er blevet sat i værk. Det sætter jeg stor pris på, siger han.

Boligminister Kaare Dybvad (S) forventer, at loven vil kunne modvirke social dumping.

- I Lolland Kommune har man haft problemer med, at hovedstadskommuner har skubbet udsatte borgere ud til dårlige huse på Lolland. Den trafik kan man nu stoppe ved hoveddøren, siger han.

Loven rummer således flere elementer. For det første kan byrådene rundt om i landet vedtage en anmeldelsesordning, som vil indebære, at ejere af ejendomme, der påtænkes udlejet til beboelse, skal anmelde den påtænkte udlejning til kommunen senest 30 dage inden, lejekontrakten indgås. Det gælder dog kun ejendomme, der er mindst 40 år gamle og har stået tomme i mindst et halvt år.

For det andet kan kommunen derefter besigtige ejendommene. Og for det tredje kan kommunen i løbet af de 30 dage af egen drift indbringe en sag om vedligeholdelsesmangler for huslejenævnet.

Endelig rummer loven en sanktionsmulighed, hvis udlejere ser stort på anmeldelsespligten eller lader lejere flytte ind, før de 30 dage er gået. For hvis kommunen på et tidspunkt beslutter at kondemnere en sådan ejendom, så vil det være udlejeren, der helt eller delvis skal betale for genhusning af lejerne.

- Vi glæder os til at tage redskabet i brug, for vi vil nok være en af de kommuner, der vil bruge det mest, vurderer Holger Schou Rasmussen.

Loven er da også i høj grad blevet til på baggrund af et ønske fra Lolland, bekræfter Kaare Dybvad.

- Da vi lavede aftalen for nogle år siden, var det med inspiration fra noget af den kritik, blandt andre Holger Schou Rasmussen kom med. Hele problematikken blev rejst af Holger, og det er en lov, der i høj grad er udformet ud fra et behov, man har haft hos jer - og på Langeland og andre steder. Og Holger er nok den, der har været mest aktiv i den debat og har æren for, at det lykkedes at komme i mål med den, vurderer Kaare Dybvad.

Det er da også i kraft af en indsigelse fra Lolland Kommune, at loven omfatter boliger, der kun har stået tomme i et halvt år. Oprindeligt var der lagt op til, at det skulle være et helt år. Men med et år ville der efter kommunens vurdering være for mange dårlige ejendomme, der slap igennem.

I Lolland Kommune er man da også klar til straks at tage loven i brug. Sagen var på dagsordenen i teknisk udvalg onsdag, hvor medlemmerne ifølge formand Leif Utermöhl (S) havde talt om, at loven burde kunne bruges, når boligen ikke havde været lejet ud i seks uger, ikke seks måneder.

Forvaltningen blev dog bemyndiget til at udmønte den nye ordning.

- Vi vil fra starten benytte det, loven giver os mulighed for, maksimalt, siger teamleder Rie Christiansen og fortæller, at udlejerne som en del af deres anmeldelse vil skulle indsende billeder af ejendommene, så det bliver muligt at vurdere, hvilke ejendomme det vil være relevant at inspicere.

Holger Schou Rasmussen er dog også allerede klar med nye ønsker, hvis problemerne fortsætter trods den nye lov. I så fald ønsker han sig en "kørekorts"-ordning for professionelle udlejere.

- Når man begynder at opkøbe boliger i stor stil og ejer dem i et anpartsselskab, så er det for at gøre det kommercielt, og så skal man simpelthen have kørekort til at leje ud og have sine ejendomme tjekket engang imellem, foreslår han.

Annonce
Annonce
112

EKSPLOSIONSAGTIG BRAND I CAMPINGVOGN

Annonce
Guldborgsund

84-ÅRIG UDSAT FOR TYVERI PÅ ÅBEN GADE VED HØJLYS DAG

Annonce
Forsiden netop nu
Biler

LÆNGERE VENTETID PÅ RESERVEDELE

112

GULD- OG SØLVSMYKKER STJÅLET VED INDBRUD

Guldborgsund

ÆLDRE MÅ VENTE PÅ, AT HJEMMEHJÆLPERE BLIVER SAT FRI

112

NARKOPÅVIRKET BILIST PARKEREDE PÅ MOTORVEJEN

Sport

NFC-TRÆNER VENTER NYE SPILLERE INDEN VINDUET LUKKER

Lokal nyt

LOKALE UDVIKLINGSPROJEKTER FÅR MILLIONSTØTTE

Femern

UTILFREDSE FEMERN-ARBEJDERE BLOKERER INDGANG OG FORTSÆTTER STREJKE

Guldborgsund

RINGEDE 112 FLERE GANGE: KVINDE SIGTET FOR MISBRUG AF FARESIGNAL

112

TYV LAGDE SIN TELEFON TIL OPLADNING I BUTIK - ANHOLDT DA HAN KOM TILBAGE

Lokal nyt

STIGENDE FØDEVAREPRISER KOSTER FAMILIER 500 KRONER OM MÅNEDEN

112

ALT FOR STÆRKT PÅ MOTORVEJ

112

POLITI SÆTTER OVERVÅGNING OP

Saxkjøbing Avis

DEN ONDE MALER FIK EN MINDESTEN

Annonce
Motorsport

MIKKEL MAC BLEV ETTER

Hop i havet

HOPPEDE I HAVET FOR MILJØET

Veterantog

KULDEGYSNINGER PÅ DEN GODE MÅDE

Lolland

SÆLMA OG LUFFE FIK NAVN

Traktortræf

FLERE DELTAGERE OG TILSKUERE END FORVENET

112

TO EFTERSØGES I SAG OM KRÆNKELSE

Erhverv

NORDIC SUGAR ØGER OVERSKUDDET

Hylddalen

- VI HAR ARMENE OPPE, MEN PÅ EN LIDT SJOV MÅDE

Annonce
Annonce