Annonce
Fritid

NY PARK: NABOERNE ER HØRT

For at give de unge så meget medejerskab som muligt har skoleelever fra alle klassetrin været inddraget i processen med at skabe det nye byrum Friheden. I august begynder det indledende gravearbejde. Foto: Anders Knudsen 
Anlæggelse af nyt byrum begynder i august

Inddragelse tager tid, men til gengæld er de fleste parter nu også tilfredse med det kommende parkanlæg Friheden, der skal fylde det grønne område ved siden af Østerbroskolen I Nykøbing.

Det gælder også de nærmeste naboer, der længe har frabedt sig en kopi af legeområdet Evigheden, men i stedet ønsket en rolig park, der alligevel inviterer alle målgrupper ind. Samtidig har de også protesteret mod udsigten til at få en dansescene, der ifølge dem inviterer til høj musik og aktiviteter sent om aftenen.

De ønsker er blevet opfyldt, oplever ét af medlemmerne fra borgergruppen, Alexandra Miler-Chebli.

Annonce

Jeg kan virkelig godt lide den plan, de fremlægger her. Det er netop blevet det parkområde, vi har ønsket os, med natur og grønt, plads til dyreliv. Et sted, som ikke bare er det nye Evigheden.

Alexandra Miler-Chebli, nabo
Isabella Skræpgaard (længst til venstre) og nabo Alexandra Miler-Chebli (i midten) taler med konsulent Astrid Grifbjerg om planerne for det kommende Østerbro-byrum. Foto: Anders Knudsen

Forleden blev planerne, der blot mangler de sidste detaljer, lagt frem for alle, imens projektgruppen stod klar til at svare på spørgsmål og tage imod forslag til de sidste tilrettelser.

- Jeg kan virkelig godt lide den plan, de fremlægger her. Det er netop blevet det parkområde, vi har ønsket os med natur og grønt og plads til dyreliv. Et sted, som ikke bare er det nye Evigheden, siger Alexandra Miler-Chebli, der er nærmeste nabo til både skole og Friheden.

Et udsnit af det kommende parkanlæg Friheden. Det lille, røde område øverst på kortet er et parkourområde tæt ved Østerbroskolen. Derudover ses de små lunde som samlinger af træer samt kunststisystemet. Illustration: Kristine Jensens Tegnestue


Østerbroskolen har efterspurgt muligheder for at styrke børnenes motorik, og det har arkitekterne fra Kristine Jensens Tegnestue tænkt med.

Astrid Grifbjerg, en del af arbejdsgruppen bag Friheden

Enighed om blomster

Parken inddeles i seks små lunde med masser af træer, der skal give læ til et ellers noget forblæst område. Hver lund har et tema. Blandt andet kommer en sankelund, en stævningslund, en snitte- og kogelund, en træningslund med redskaber og en hoppelund med trampoliner, der er gravet ned i små bakker.

- Østerbroskolen har efterspurgt muligheder for at styrke børnenes motorik, og det har arkitekterne fra Kristine Jensens Tegnestue tænkt med, siger Astrid Grifbjerg, der er antropolog og har været en del af hele processen.

Der vil derudover komme et parkourområde samt muligheder for at lave atletik.

Hundeparken fjernes, og en tredjedel af p-pladsen ved skolen inddrages også til parkområdet. Til gengæld står en ny, stor p-plads stort set færdig, før den gamle fjernes.

Udover de nævnte lunde kommer en lille, lavbundet dam med masser af stauder i, hvor regnvand kan optages.

Kunstneren Marika Seidler står bag projektet Voks Skov, hvor de yngste har oplevet træer og svampe tale sammen i skovbunden. De har indsamlet rødder, grene, blomster og planter og lavet gips-relieffer med aftryk fra naturen. Og disse gav græsset lidt kulør. Foto: Anders Knudsen 
Beboerne på Plejecentret Oasen har været involveret på linje med de yngste børn fra Østerbroskolen og fra Børnehuset Mariehønen. Kvinden i rullestol er 103 år, men stadig klar på at bidrage med sin viden om planter fra et langt liv. Foto: Anders Knudsen

For at bryde de skarpe linjer vil en kunststi gå igennem området. Langs stien plantes 30 forskellige slags blomster, som plejehjemsbeboere fra Oasen har udvalgt sammen med lokale børn. Hver især har de deres minder og fortællinger om de forskellige planter.

Annonce

Klar i foråret

De første spadestik til Friheden tages i august, men det er først i oktober, at man for alvor kan se arbejdet stå på. Til foråret næste år står Friheden klar til brug, siger projektleder Patrick Sloth Rasmussen.

Onsdag havde Guldborgsund Kommune inviteret til informationsdag, hvor kunstnere, kulturaktører og børn i lokalområdet viste, hvilke muligheder de så for det kommende byrum.

Blandt andet har de to kunstnere Søren Lose og Thomas Seest sammen med valgfaget Håndværk og Design slået et slag for biodiversiteten og bygget flet- og kvashegn af pil og poppel.

Hegnet er placeret ved Frihedens kommende stævningslund, hvor man fremover vil kunne bruge grene fra hurtigtvoksende træer til et hegn, der kan fungere som naturligt skjul og læ for dyr og mennesker.

Annonce
Annonce
Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Annonce
Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Annonce
Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Annonce
Annonce