Annonce
Guldborgsund

NY TILGANG FÅR FLERE TIL AT SLIPPE MISBRUG

Tre af medarbejderne på Center for afhængighed står for de intensive dagbehandlingshold. Fra venstre er det Morten Egelund Jørgensen, uddannet pædagog, terapeut og NADA- behander, Christina Radmer Hansen, socialrådgiver og psykoterapeut, og Leif Johannes Back, naturterapeut. Foto: Anders Knudsen
På Center for Afhængighed har et 12 ugers intensivt forløb med dagbehandling vist så gode resultater, at prøveperioden nu forlænges.

NYKØBING: Pas på trinet, står der skrevet med gule bogstaver på døren ud fra Center for Afhængighed i Nørregade.

Her kommer mennesker, der ved, hvad det vil sige at falde og slå sig på livet.

De kommer, fordi de vil rejse sig og være fri af stoffer og alkohol. Og det bliver mange af dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk så mange, at socialudvalget i Guldborgsund Kommune netop har besluttet at forlænge forsøgsperioden for et intensivt dagbehandlingstilbud.

-Det er en positiv midtvejsevaluering med nogle klare tal, der viser, at mange holder fast i et liv uden misbrug, og at mange også vender tilbage til arbejdsmarkedet eller til en uddannelse. Jeg har fået flere rørende historier fra borgerne om, hvad tilbuddet har gjort for dem, deres familier og deres liv som helhed, siger Britta Lange (S), formand for socialudvalget i Guldborgsund Kommune, der håber, at ordningen kan ende som et permanent tilbud.

Jeg har fået flere rørende historier fra borgerne om, hvad tilbuddet har gjort for dem, deres familier og deres liv som helhed.

Britta Lange (S), formand for socialudvalget

Natur og Nada

Da tilbuddet blev evalueret, var 26 borgere tilknyttet. 11 var kommet helt ud af misbruget, og syv af dem havde fået job på almindelige vilkår, indenfor tre måneder efter de var stoppet i tilbuddet.

Tre borgere fortsatte i endnu et forløb, én fik førtidspension, og 13 overgik til andre behandlingsformer i centret.

Men hvad skyldes successen?

Folketidende besøgte stedet og talte med behandlerne om metoden. Et 12-ugers intensivt ambulant forløb, hvor deltagerne er samlet fem dage om ugen.

To af dagene i gruppeterapi på centret, to dage foregår terapien og behandlingen i naturen, og den sidste dag er der Nada-behandling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At tale om sig selv

Modsat et decideret afvænningsophold bliver borgerne altså boende i hjemmet. De kommer ikke hjem til tomhed eller til de samme gamle venner og samme gamle vaner.

Dem skal de håndtere undervejs i det tæt tilrettelagte forløb.

- De skoles og præsenteres for rigtig meget. Jeg varetager den mere teoretiske del, der handler om kognitiv terapi, hvor de får en intellektuel forståelse af sig selv, fortæller Christina Radmer Hansen og kollegaen Leif Johannes Back supplerer.

- I naturterapien har vi de samme temaer, som Christina gennemgår, men med en mere kropslig tilgang. For eksempel beder vi dem om at finde tre ting, som fanger deres opmærksomhed. Én finder måske en sten, og vi beder dem beskrive den med lukkede øje. Den er måske hård og kold. Så spørger vi, om de de har noget tilfælles med stenen og på den måde bliver naturen en metafor for at tale om sig selv.

Christina Radmer Hansen følger op.

- Ja, det er noget, mange ikke kan. De har ofte lært sig selv nogle dårlige strategier for at være med nogle naturlige følelser og kan ikke regulere egne følelser. Måske fordi de kommer fra et dysfunktionelt hjem med misbrug eller psykisk sygdom, så de har aldrig lært det. Og det kan være rigtig sårbart, det de kommer med. Der en masse skyld og skam. Nogle har måske været fraværende i hele deres børns opvækst, men et perspektiv på det kan være, at de motiveres til at genstarte den relation, forklarer hun og fortsætter.

De har ofte lært sig selv nogle dårlige strategier for at være med nogle naturlige følelser og kan ikke regulere egne følelser.

Christina Radmer Hansen, terapeut

- Mange er slet ikke forbundet med sig selv og har derfor også svært ved forbindelser til andre. Nogle har et mangeårigt misbrug bag sig, andre kun et par år. Nogle er begyndt at drikke på grund af stress eller isolation under corona, andre har uopdagede diagnoser, som de har tacklet ved at flygte ind i misbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tanker og tilbagefald

Ifølge Leif Johannes Back handler forløbet om at træne opmærksomheden på, hvad der sker i én selv.

- Hvad skete der, fra man vågnede klokken 8, til man fik tilbagefaldet klokken 11? Når man bliver klar over det, kan man vælge at gøre noget andet.

De afhængige er oppe imod nogle stærke kræfter. Hjernen.

- Bare tanken om stoffer eller alkohol udløser dopamin i hjernen, ligesom kroppen og nervesystemet husker. Det er vigtig viden. Ligesom at de ikke er deres misbrug. De er først og fremmest mennesker, understreger Christina Radmer Hansen.

For at komme i dagbehandlingstilbuddet skal man have været ædru i 14 dage eller clean i to-fire uger. Fokus er på at undgå tilbagefald.

- Men det sker ofte, og det kan der også være læring i, så vi prøver at bruge det konstruktivt og aktivt, fortæller Christina Radmed Hansen.

Risikoen for tilbagefald kan naturligvis ændre på de ellers så gode resultater. Og på centret er de godt klar over, at man evaluerer på et øjebliksbillede.

- Vi kan sagtens se borgere falde i efter 20 år, men vi kan ikke vente 20 år på at beslutte, om det virker, pointerer den tredje behandler i det intensive forløb, Morten Egelund Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mega givende

Noget tyder da også på, at de gode resultater er rygtes.

Til en konference Middelfart i er medarbejderne inviteret til at fortælle 25 andre misbrugscentre om erfaringerne og metoden, som de selv har udviklet på baggrund af uddannelser og erfaringer igennem årene.

Selv om det er et skulderklap, er det succeserne i dagligdagen, som fylder mest.

- Det er et mega givende arbejde. Jeg er så taknemmelig for at være med på rejsen og se dem få fodfæste, siger Christina Radmer Hansen.

Det kræver ingen henvisning at komme på eller ringe til Center for Afhængighed.

  • Nyk Afhængighed center 02
    Tre af medarbejderne på Center for afhængighed står for de intensive dagbehandlingshold. Fra venstre er det Morten Egelund Jørgensen, uddannet pædagog, terapeut og NADA- behander, Christina Radmer Hansen, socialrådgiver og psykoterapeut, og Leif Johannes Back, naturterapeut. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem