Annonce
Livsstil

NYBEGYNDER? DET ER NU DU SKAL KASTE DIG UD I VINTERBADNINGEN

I vintermånederne er vandtemperaturerne typisk omkring frysepunktet. Derfor er der en stor fordel i at begynde vinterbadeeventyret i efteråret, hvor temperaturerne er knap så kolde. (Arkivfoto).
Kommer du i gang med vinterbadningen i efteråret frem for om vinteren, har kroppen bedre muligheder for at vænne sig til det kolde vand.

Selv om vandtemperaturen om efteråret og vinteren langt fra indbyder alle til en dukkert, så bruger mange alligevel det kolde vand til at blive kvikket op.

Er du selv interesseret i at prøve kræfter med det kolde gys som vinterbader, bør du heller ikke vente med at komme i gang.

Det fortæller Susanna Søberg, der forsker i vinterbadning og samtidig har en ph.d. ved Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

Annonce

Hun har også skrevet bogen "Hop i havet: Vinterbadninger gør dig sund og glad". Og med hendes viden inden for vinterbadning kalder hun slutningen af september for perfekt, hvis du vil starte ud.

- Er du helt ny og går med tanker om at starte vinterbadning op, så er det den helt perfekte måned at gøre det på. Du skal nemlig fortsætte med sommerbadningen her i september, da det er nu, at temperaturerne falder, fortæller hun.

På den måde kan man vænne kroppen til vand, der ikke er koldt, som vi kender det fra vintermånederne. Men de omkring 15 grader, som vandet er i efterårsmånederne, er alligevel koldt og dermed godt at starte op på.

- Når vi kommer ned på 15 grader koldt vand eller derunder, så får du stadig et såkaldt kuldechok, når du går i. Chokket er dog ikke stort lige nu, og det er godt for en nybegynder, da kroppen endnu ikke er kuldetilvænnet, siger Susanna Søberg.

Dermed skal man se vinterbadning, som hvis man ønsker at træne op til at løbe længere distancer. Begynd nu, hvor temperaturen ikke er alt for kold, så kroppen trænes til at kunne håndtere det kuldechok, det kolde vand giver.

Derfor skal første tur i vandet også kun være et dyp, hvor du kommer ned med kroppen og hurtigt op igen. Senere kan turene i vandet blive længere.

Jørgen Hedevang, der er landsformand for sammenslutningen af vinterbadeforeninger i Danmark, råder også nybegyndere til at komme i gang nu.

Ifølge ham er der to måder at komme i gang med vinterbadning på.

- Enten har du mulighed for at komme i gang med et klubfællesskab, eller også finder du selv noget vand at bade i, som passer dig, siger Jørgen Hedevang.

Han anbefaler, at du finder nogen at bade med. Det kan enten være en person, som har erfaring med vinterbadning, eller en, der også gerne vil kaste sig ud i det kolde vand.

At bade sammen er både godt for motivationen til at fortsætte, men det skal også ses ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.

- Hvis den ene pludselig får det dårligt, så kan den anden hjælpe. Derfor råder jeg også folk til at tænke over at bade i dagslys, lyder det fra Jørgen Hedevang.

Bortset fra rådet om ikke at bade i mørke har Jørgen Hedevang ingen anbefalinger til, hvornår på dagen du bader. Det er smag og behag, og det handler mest om, hvornår de praktisk kan lade sig gøre, fortæller han.

Jørgen Hedevang kalder det også en stor fordel at finde en badebro, når du vinterbader, så du hurtigt og nemt kan komme i og op ad vandet.

Overvejer du at melde ind i en af landets vinterbadeklubber, som typisk har en badebro og sauna, er sæsonstarten mange steder i oktober-måned.

Vinterbadning

* Vinterbadning er ikke kun opkvikkende for krop og sjæl. Det er også sundt, viser dansk forskning.

* Ved vinterbadning tænder dit brune fedt for kropsvarmen lige med det samme - som en indre radiator.

* Når vi aktiverer det brune fedt, viser forskningen, at vores energiforbrug øges. Det gælder især, når vi både vinterbader og efterfølgende går i sauna.

* Det kan føre til vægttab, hvis ikke du samtidig øger dit fødevareindtag.

* Langt de fleste vinterbadeklubber i Danmark har en sauna.

Kilde: ph.d., forsker og forfatter med speciale i vinterbadning Susanna Søberg.

/ritzau fokus/

/ritzau fokus/

Annonce
Lolland

MASSER AF JULELYS OVER LOLLAND

Annonce
Annonce
112

BUS UNDERSØGT: ÉN KUFFERT VILLE INGEN KENDES VED

112

ÆGTEPAR OPSØGT OG FORSØGT AFPRESSET I DERES EGET HJEM

Guldborgsund

BLINK, BLINK, SLUK: STRØMSVIGT VED JULETRÆS-TÆNDING

Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET

Lolland

BYRÅDSMEDLEM SKIFTER PARTI OG GIVER S ABSOLUT FLERTAL

Vejr

OVERGANGEN TIL DECEMBER BYDER IKKE PÅ RIGTIGT VINTERLIGT VEJR

Lolland

- JEG PRØVEDE AT RÅBE OP, MEN JEG BLEV KASTET RUNDT

Guldborgsund

HER KAN DU SNART HENTE SUSHI

Håndbold

USKARPE NFH TABTE TIL ODENSE

Juletid

DET ER STADIG MULIGT AT SKAFFE JULEANDEN

Guldborgsund

KRIG OG KLIMAKRISE ER EN DEL AF PRISBELØNNET LOLLIKS HVERDAG

Lolland

JULEHJÆLP: REKORD-DONATION TIL REKORDMANGE ANSØGERE

Guldborgsund

PRIVATSKOLE GODKENDT AF MINISTERIUM

Indland

OLIEPRISEN DYKKER IGEN - BENZINPRIS LIGGER OMKRING NYTÅRSNIVEAU

Erhverv

BUTIKKER FIK OVERRASKENDE TRAVLR PÅ BLACK FRIDAY

Lolland

LOKAL FORFATTER BEGÅR LOLLANDSK FORBRYDERALBUM

Annonce
Guldborgsund

UNDERBUKSER OG SUND SKEPSIS KAN BESKYTTE MOD IT-SVINDEL

Guldborgsund

PÅ STOFFER MED VÅBEN I LASTBILEN

Guldborgsund

AMBITIØS UDVIKLINGSPLAN ER KLAR FOR FÆRGEHAVN

Lolland

HVEM SKAL VÆRE ÅRETS Ø 2023?

Lolland

HVORDAN SER FREMTIDENS SKOLE UD?

Lolland

- UDVIKLINGEN SKAL KUNNE LØFTE NAKSKOV SOM ET STED AT BO OG BESØGE

Guldborgsund

FORENING HAR AMBITIONER FOR SÆRLIG MOTORSPORT

Annonce
Annonce