Annonce
Ugeavisen Lolland

Nytåret faldt ved forårsjævndøgn

Bangs Have i Maribo er et sted, hvor traditionen ikke har ændret sig så meget siden årsskiftet 1975-76, hvor dette foto er taget. Her er restauratør Ernst Rasmussen og en enkelt medhjælper i gang med de sidste forberedelser. Foto: Maribo Lokalhistoriske Arkiv

Mange festligheder, ofte fyldt med traditioner, knyttes til overgange, overgang fra barn til voksen, fra ugift til gift eller overgang til et nyt kalenderår, som nytårsaften er et eksempel på.

LOLLAND At nytåret i dag ligger, hvor det gør, skyldes faktisk romerne. Den kalender, vi bruger i dag, bygger på en romersk opfindelse, den julianske kalender. Den julianske kalender blev indført af Julius Cæsar tilbage i år 46 f.v.t. som et forsøg på at lave en kalender, der fulgte den astronomiske kalender. Men selv om den julianske kalender tog højde for skudår, var den ikke helt nøjagtig, fordi den i gennemsnit havde en længde på 365,25 dage. Det betød, at der i 1500-tallet var kommet en afvigelse på ca. ti døgn. Et problem, der blev løst i 1582, da pave Gregor XIII indførte den gregorianske kalender.

For moderne mennesker er det en selvfølge at året første dag er den første dag i den første måned, altså 1. januar. Sådan har det ikke altid været. I en længere periode betragtede man forårsjævndøgn som det naturlige tidspunkt at starte et nyt år, uden at ændre på at januar var den første måned.

Det første slag fra rådhusklokkerne i København markerer årsskiftet, første gang klokkerne hørtes var ved årsskiftet 1903/04. Med det samme klokken har passeret tolv, er der tradition for at der skåles i champagne eller anden mousserende vin. Hertil er det populært at nyde kransekage.

Udklædning og udsmykning ved festligholdelse af nytåret har ligeledes en lang historie bag sig. Traditionen stammer fra det gamle romerrige hvor planeten Saturn blev fejret ved vintersolhverv. Den slags fester kaldtes saturnalier. Man klædte sig ud, lavede løjer og ballade i gaderne og i husene skiftede herre og slave beklædning for en aften. I dag består udklædning ofte kun af sjove hatte og næser.

Overgangen til noget nyt, til noget uberørt eller ubesmittet, har været forbundet med overtro. Det skulle undgås at få bragt det uønskede med over til det nye. Ifølge gammel folketro var troldfolk og dæmoner særligt farlige i skellet mellem det nye og det gamle år. Man larmede for at skræmme de onde væsener væk. Det er baggrunden for ballade, larm og fyrværkeri, som er den mest karakteristiske tradition ved nytårsfejringen.

Inden fyrværkeriets tid larmede man bl.a. ved at kaste defekt keramik mod husdørene, skyde med geværer eller pistoler op i luften og i dele af landet gå en tur med en romlepot, der også kunne frembringe en øredøvende larm.

Omkring år 1900 blev det muligt at købe fyrværkeri hele året, gerne hos tobaksforhandlere. Skaderne ved brugen af kanonslag blev efterhånden så mange at fyrværkeriloven blev strammet i både 1972 og 1992. Bortset fra de uskyldige knaldperler var det herefter kun raketter der måtte have en knaldeffekt. I dag er det kun muligt at købe fyrværkeri til privat brug i få uger inden nytår og afskydningen er begrænset til 4 dage.

Balladen bestod gerne i at flytte eller gemme folks brugsgenstande og f.eks. hejse det brugte juletræ op i flagstangen. Nogle gange har det desværre udviklet sig til decideret hærværk som sprængning af postkasser eller indsmøring af vinduer og biler i barberskum. Det oprindelige formål var at blive inviteret ind og få kager eller andet sødt.

Nytår var også tid for ønsker, der for at gå i opfyldelse helst skulle fremsættes ved nytårsny, dvs. den første nymåne efter nytårsdag. En undersøgelse har vist, at de fleste nytårsfortsætter kun holder to uger, hvad enten der er tale om rygestop, mere motion eller bedre kostvaner.

Annonce
Annonce
Beskæftigelse

UDVALGT: DER ER LEDIGE TIL SOMMERJOB

Annonce
Fjernvarme

VARMESTRIDEN KOMMER IKKE I HØJESTERET

Annonce
Forsiden netop nu
Maribo

- INTET ER SIKKERT, NÅR DET GÆLDER PLANTER

Tour de France

DA FOLKETIDENDE FOR ALVOR STEMPLEDE IND I VERDENS STØRSTE CYKELLØB

Erhverv

HØJE STÅLPRISER OG JAGT PÅ FINANSIERING UDSKYDER FLOATING POWER PLANTS TESTANLÆG

Landsstævne

MASSIV REGN STOPPEDE IKKE GYMNASTER

Folkemødet

FORENINGSLIVET KAN HJÆLPE UDSATTE PÅ LANDET

Livsstil

DET SKAL DU GØRE I HAVEN I JULI

Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

Student 2022

STUDENTER FRA NYKØBING KATEDRALSKOLE

Annonce
landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Annonce
Annonce