Annonce
Lolland

NYT ANLÆG VIL SKABE 170 LOKALE JOB

Torben A. Bonde fortalte om Biofuel Technologys planer om at bygge et kæmpe biogasanlæg i Nakskov og havde medbragt komprimeret hvedehalm. Foto: Ingrid Riis
Nyt biogasanlæg til 475 millioner kroner ventes at skabe cirka 170 nye arbejdspladser.

NAKSKOV: Et nyt, kæmpe biogasanlæg til 475 millioner kroner er på vej til at blive etableret syd for Nakskov.

Bag planerne står det danske firma Biofuel Technology, der i samarbejde med en række partnere og investorer udvikler anlæg til produktion af biogas og biofuels rundt om i hele verden - blandt andet også på havnen i Vordingborg.

Læs også: Lokalt firma opruster med nye job

Annonce

Det nye anlæg i Nakskov bliver specielt derved, at det skal producere biogas på halm og afklip fra skovbrug - begge dele findes rigt mål på Lolland-Falster.

Og så bliver det kæmpestort.

Anlægget får således en kapacitet, der svarer til den, de tre andre biogasanlæg, der er planlagt på Lolland-Falster, vil få tilsammen.

Dermed vil den samlede biogasproduktion på Lolland-Falster blive tre-fire gange større end det forventede forbrug på Lolland-Falster.

Biomethanol lugter ikke spor grimt, kunne klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) konstatere. Foto: Ingrid Riis

Stifteren af Biofuel Technology, Torben A. Bonde, der stadig ejer størstedelen af virksomheden, præsenterede fredag planerne på en konference arrangeret af Business Lolland-Falster.

Den endelige placeringen ved Nakskov ligger ikke fast, men anlægget ventes at skabe omkring 170 nye arbejdspladser, og det skal efter planen stå klar i 2024-2025.

- Jeg kan love for, at det er seriøst! fastslog Torben A. Bonde, som over for Folketidende uddybede, at det af hensyn til den grønne omstilling skal gå så stærkt som muligt, men at der skal findes en grund at bygge på, ligesom godkendelser og finansiering skal på plads.

Jeg kan love for, at det er seriøst!

Torben A. Bonde, stifter af Biofuel Technology

Men det kan klares uden statsstøtte.

- Finansiering er en vigtig del af det, og det løser vi med den interesse, der er for det, fra store virksomheder. Vi er ikke afhængige af offentlig støtte, for vi bygger meget store, effektive anlæg, forklarede han.

Ros til minister

På konferencen havde han medbragt et par klodser af komprimeret hvedehalm og forklarede, at energien i den form kan transporteres, lagres og forarbejdes.

Når det er omdannet til biogas, kan det videreforarbejdes til bioethanol eller biomethanol og bruges som brændstof.

Torben A. Bonde havde derfor også medbragt en flaske biomethanol, som han hældte op i en lille skål og satte ild til.

- Det er fuldstændig rent og klart som vand, og det brænder uden  eksplosion og uden røg. Man kan også drikke små mængder! bemærkede han og tilføjede, at den planlagte gasledning til Lolland-Falster er fuldstændig afgørende for planen.

- Biomasse, sol og vind er i yderområderne, og det skal kobles til de store byområder. Så jeg vil rose Dan Jørgensen for at tænke visionært og få gasledningen herned af, sagde han på konferencen, hvor klimaministeren var blandt deltagerne.

Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), glæder sig over, at Biofuel Technology vil opføre et biogasanlæg i Nakskov. - Vi ser ind i en meget nær fremtid, hvor Lolland Kommune ikke blot er storleverandør af sol- og vindenergi, men også af biogas. Vi er meget glade for at byde Biofuel Technology velkommen til Lolland Kommune, siger han. Foto: Ingrid Riis

Den var som nævnt arrangeret af Business Lolland-Falster, der har spillet en nøglerolle i at tiltrække investeringen fra Biofuel Technology.

Investeringschef Steffen Lund fra erhvervsorganisationen ser store perspektiver i det nye biogasanlæg:

- Det betyder, at der bliver produceret så meget biogas på Lolland-Falster, at de lokale virksomheder, som har brug for gas i deres produktion, ikke på noget tidspunkt får behov for at supplere med naturgas. Vi kan give garanti for grøn gas, og det er et vigtigt parameter i tiltrækningen af virksomheder. Derudover bidrager vi samtidig til større dansk og europæisk uafhængighed af russisk og fossil gas.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

NY TILGANG FÅR FLERE TIL AT SLIPPE MISBRUG

Annonce
Lolland

DET STÅR DER I PARTNERSKABSAFTALEN

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

BORGMESTER: AFTALE MED INDENRIGSMINISTERIET ER IKKE DET PAPIR VÆRD, DEN ER SKREVET PÅ

Guldborgsund

JULEOPTOG KØRER DERUDAD - JULEBELYSNING I PIT

Lolland

STARTER BOKSETRÆNING TIL MENNESKER MED PARKINSONS SYGDOM

Guldborgsund

BROBYGNING MED FORENINGER HJÆLPER LEDIGE

Guldborgsund

- DE KAN VIRKELIG TAGE PIS PÅ ÉN

Lolland

- JEG FYLDER SELV OP PÅ HYLDERNE

Lolland

HVEM ER DEN STÆRKESTE?

Guldborgsund

- MAN KØRER IKKE BARE PÅ RUTINEN

Guldborgsund

- JEG ER BIDT AF EN GAL FÅREAVLER

Guldborgsund

FERIEKOLONI VIL PRODUCERE EGEN STRØM, MEN REGLER SPÆNDER BEN

Lolland

DELTE MENINGER OM LOLLANDSK LÆGESKIFTE

Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Annonce
Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Lolland

- DET SKAL ABSOLUT BEVARES

Annonce
Annonce