Annonce
Transport

NYT PRES FOR DIREKTE TOG NAKSKOV-KØBENHAVN

Allerede i marts 2013 præsenterede Region Sjælland en vision for banetrafikken, hvor det blev nævnt, at "en oplagt mulighed er at etablere direkte forbindelser fra Nakskov til Hovedstaden." Og at Region Sjælland og borgerne skal have glæde af de muligheder, Femern-forbindelsen giver for en direkte baneforbindelse til Tyskland. "Den fremtidige betjening bør bestå af hurtige regionaltog med flere stop i Region Sjælland og mere direkte tog med højere hastighed med et stop i Region Sjælland", lød det. De ønsker presser regionen nu på for at få opfyldt. Tegning: Region Sjælland
Regionen sender brev til transportministeren med en klar opfordring.

NAKSKOV: Togpasagerer fra Nakskov, der skal til København, skal skifte tog i Nykøbing. Men sådan behøver det ikke at være.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) har sammen med Christian Wedell-Neergaard (K), der er formand for udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde, skrevet et brev til transportminister Trine Bramsen (S) og slået et slag for at få direkte tog.

Anledningen er, at Transportministeriet er ved at forberede en kontrakt med DSB om de næste 15 års banebetjening - en kontrakt, der skal træde i kraft ved køreplanskiftet 11. december 2022. Og samtidig er staten i gang med at udarbejde den statslige trafikpkan, som beskriver, hvordan staten ønsker, at den fremtidige jernbanebetjening skal være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionen er klar

I brevet understreger Heino Knudsen og Christian Wedell-Neergaard, at det er vigtigt med en attraktiv togbetjening i Region Sjælland - "Af hensyn til at mindske vores markante trængsel på vejene, accellerere den grønne omstilling og for at nedbringe transporttiden for vores borgere."

Og i den forbindelse nævner de ønsket om at få direkte tog fra Nakskov til København og fra Nykøbing Sjælland til København:

"Her vil sammenhængen mellem de statslige skinner og de regionale skinner på lokalbanerne kunne udnyttes bedre ved yderligere samdrift. Her er samarbejdet om betjeningen mellem Køge og Roskilde et godt eksempel til efterfølgelse. På den strækning varetager regionen betjeningen for staten, og har kunnet binde den sammen med den eksisterende lokalbane til glæde for både staten, regionen og passagererne. Region Sjælland er konkret klar til at varetage betjeningen på flere af de statslige banestrækninger."

Med på listen over ønsker er også, at der bliver maksimalt en times rejsetid mellem Nykøbing og København, og at der - når tunnelen åbner - bliver hurtige tog over Femern Bælt og "en mere lokal betjening af det nærmeste opland".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Batteritog på vej

Ønskerne i brevet tager udgangspunkt i "Vision for banetrafikken i Region Sjælland", som regionen udarbejdede i marts 2013. Og ønsket om direkte tog mellem Nakskov og København og en rejsetid mellem Nykøbing og København på under en time blev i 2019 bakket op af Lolland-Falster Lovestorm.

Også Movia støtter ønsket.

- Det er oplagt, at man kan køre fra Nakskov til København, sagde plandirektør Per Gellert fra Movia i 2020 til Folketidende.

DSB har selv set på mulighederne og konkluderede i 2018, at det ville kræve, at Lollandsbanen blev elektrificeret. Det er alt for dyrt, vurderede Movia, men så en mulighed i at skabe samdriften mellem Lollandsbanen og DSB med batteridrevne tog.

- Med dem kan man elektrificere uden at opsætte ledninger. Så batteritog giver mulighed for samdrift, sagde Per Gellert også i 2020.

Fra statens side havde man også planer om at igangsætte et forsøg med batteritog i Jylland, men det ville tidligt kunne blive sat i gang i 2022, konstaterede Transportministeriet i 2020. Hvad der er sket siden, har det ikke været muligt at få oplyst fra Transportministeriet.

Lokaltog har dog allerede lanceret en plan om at indkøbe 18 batteritog. Dermed er det ikke urealistisk, at der inden for de kommende 15 år kan køres med direkte tog mellem Nakskov og København - hvis ellers DSB er med på den.

  • Allerede i marts 2013 præsenterede Region Sjælland en vision for banetrafikken, hvor det blev nævnt, at "en oplagt mulighed er at etablere direkte forbindelser fra Nakskov til Hovedstaden." Og at Region Sjælland og borgerne skal have glæde af de muligheder, Femern-forbindelsen giver for en direkte baneforbindelse til Tyskland. "Den fremtidige betjening bør bestå af hurtige regionaltog med flere stop i Region Sjælland og mere direkte tog med højere hastighed med et stop i Region Sjælland", lød det. De ønsker presser regionen nu på for at få opfyldt. Tegning: Region Sjælland
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd