Annonce
Ugeavisen Lolland

Nyt tag til Lollands aktive landsby

I landsbyen Flårup har de nu fået penge til tag på smedjen, der også fungerer som forsamlingshus. Byen med 40 indbyggere har også museum, botanisk have, tingsted og meget andet. Foto: Daniel Brøns
Hos Smedjen i Flårup har folk udvekslet rygter over en fyraftensøl i generationer. Så da den skulle sælges, besluttede byens cirka 40 beboere at købe den for at lave museum og forsamlingshus i ét. Og nu har de fået penge til et nyt tag.

FLÅRUP: Her bakker hele landsbyen op, når der sker noget. Det kunne Ugeavisens udsendte tydeligt mærke, da avisen en eftermiddag lagde vejen forbi for at bese det nye tag på den 230 år gamle smedje, der var i aktiv drift indtil 1980. Lige nu mangler der kun at blive smeltet tagpap på i projektet, der er gjort muligt takket være i alt 90.000 kroner fra ”Mønbogårdfonden” og ”Brandsocietetets” fond. Samt ikke mindst lokal virkelyst anført af Jens Frederiksen fra JF Totalbyg, der er gammelt bysbarn og lægger selve tagpappet. Projektet har dog også krævet, at de andre i byen har trukket i arbejdstøjet. Men det har været sjovt, forsikrer Oldermand Benny Gravesen, der fortæller, at arbejdet har krævet en hel del arbejde indendørs også med at flytte rundt på tingene, så man har kunnet arbejde i højden.

Vores forsamlingshus

For landsbyen er smedjen – ud over at være et museum – også byens samlingssted, og det har den været al den tid, der har været smed i byen, hvor flere beboere stadig kan huske dengang 10-15 gæve landmænd i høsten typisk kørte forbi for at få en fyraftensøl. I dag er gårdene større, så andre erhverv fylder mere i billedet – og selv om der kun er cirka 40 beboere i byen og nærmeste omegn, så møder mange op, når der er møde i byen hver mandag klokken 19.

At det i det hele taget lykkedes at bevare smedjen skyldes et stort engagement i byens landsbylaug, der i 1994 fik skaffet 15.000 kroner til at købe bygningerne, der ellers risikerede at gå tabt. Siden er der blevet udviklet et lille landsbymuseum med forskellige effekter fra egnen – plus naturligvis selve smedjen med den store ovn, arbejdsbænke og de mange værktøjer fra stedets historie. Her er også blevet plads til borde, så 20 mennesker kan mødes indendørs – hvis de da ikke vælger bordene på den anden side af vejen. Her er også det lille tingsted med ni sten, som byen også har etableret. Under mødet kan man nyde udsynet til smedjen og til et stort maleri af den berømte lollands-maler Per Emmike.

Annonce

Se vores by

Men engagementet slutter ikke her, så efter besøget i smedjen stimler hele forsamlingen sammen om en lille gåtur til byens lille sø, der med udsprungne forårsfarver ligner noget fra et eventyr. Også den vedligeholder byen sammen. Overfor finder man desuden ”Aavang Park”, der er et park-anlæg på hele to hektar jord med et utal af træer, blomster og buske – som i øvrigt er præsenteret på informationstavler som i en botanisk have. Selv en sø er der i parken, der naturligvis også har masser af bænke, som de besøgende kan hvile sig på. Den er stillet til rådighed for offentligheden af ægteparret Lea Hammerich og Arne Hansen, der bor ved siden af.

- Vi syntes, at det ville være kedeligt, hvis det kun var os og vores lille hund, der skulle have glæde af den, så parken har været åben siden 2009, siger Lea Hammerich, der beredvilligt viser rundt i parken, der som noget helt særligt har bevaret telefonpælene fra tidligere tider, så fuglene har et sted at sidde. Lea Hammerich og Arne Hansen er i øvrigt også ejere af grunden, hvor tingstedet står, ligesom de ejer en stor garage ved siden af, hvor landsbyen kan holde sommerfest med plads til alle de deltagende 40-50 gæster. Og tingstedet har Lea Hammerich sikret for eftertiden.

- Vores gård bliver aldrig solgt til andre end folk, der vil bevare byens kultur, forsikrer hun.

Også en tur på museet bliver det til for Ugeavisens udsendte, og det kan bestemt godt anbefales – især hvis man har rigtig god tid, for byens oldermand Benny Gravesen kender alle detaljer om hver en genstand på museet, der rummer alt fra stenalder-redskaber til nyere effekter som kanonkugler, værktøj samt skilte fra nedlagte forretninger. Han er altid parat til at give en gratis rundvisning, hvis man kommer forbi museet, der i øvrigt er åbent stort set altid.

OBS - Herunder kan du klikke på billedet og se en stor billedserie fra byen.

I landsbyen Flårup har de nu fået penge til tag på smedjen, der også fungerer som forsamlingshus. Byen med 40 indbyggere har også museum, botanisk have, tingsted og meget andet. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Annonce
Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Annonce
Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Annonce
Annonce