Annonce
Lolland

Nyt vandanlæg skal forhindre legionærsyge

Vandet i varmtvandsbeholder har ikke været varmt nok til at slå legionær- bakterier ned. Foto: Claus Hansen

Udvalg har godkendt nyt vandanlæg efter stærkt forhøjede legionella-værdier i plejecenter.

RØDBY Efter fund af stærkt forhøjede værdier af legionella-bakterier i vandet på plejecentret Blomsterparken i Rødby handlede Lolland Kommune hurtigt for at undgå udbrud af legionærsyge blandt beboerne.

Derfor er der nu monteret filtre på alle tappesteder, som sikrer vandkvaliteten. Men det er en dyr løsning på sigt, for filtrene holder kun i 92 dage og koster 40.000 kroner i kvartalet. Så en anden løsning skal på banen.

Det nye ældre- omsorgs- og sundhedsudvalg i Lolland Kommune har arvet sagen fra det gamle og har derfor på sit allerførste møde behandlet sagen.

De stærkt forhøjede værdier af legionella-bakterien skyldes, at den nuværende varmtvandsbeholder er alt for stor efter halveringen af ældrecentret i 2017. Der bruges mindre vand, og vandet i beholderen udskiftes derfor ikke en gang i døgnet. Dermed kan bakterierne formere sig i vandet.

Nedrivningen i 2017 har også medført såkaldt døde rør-ender, hvor bakterierne kan ophobes og formere sig. Men smeden har allerede afkortet disse rør, så den del af problemet er løst.

Legionella-bakterier kan medføre en alvorlig lungebetændelse kaldet Legionærsygdom. Bakterien kan også medføre en influenza-lignende febersygdom kaldet Pontiacfeber.

Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer og kan have dødelig udgang. Det er derfor særligt problematisk, når der er legionella-bakterier i vandet på plejecentre, hospicer og sygehuse.

Udvalget havde to muligheder for at løse problemet.

Et BWT Safeshower-anlæg kan fjerne alle legionella-bakterier i det varme vand og dermed løse problemet permanent.

Det anvendes rundt om i Danmark på plejecentre, sportshaller og lignende - og det kan altså også løse udfordringen i Blomsterparken.

At etablere anlægget vil koste 124.295 kroner plus et beløb på cirka 14.000 kroner årligt i service og reparationer. En anden løsning ville være at udskifte den gamle varmtvandsbeholder til brugsvandsveksler med legionella-styring og muligvis udskifte samtlige rør på Blomsterparken.

Sammenlagt ville den løsning koste 900.000 kroner, skriver administrationen i sit oplæg til udvalget, hvor den indstiller, at udvalget vælger BTW Safeshower-løsningen.

"Der lægges således op til at afprøve den mindst omkostningstunge løsning, da overkapaciteten i plejeboligmassen og boligernes ringe beskaffenhed fortsat bærer præg af udestående beslutninger i relation til den fremtidige plejebolig strategi", skriver administrationen i sit oplæg til udvalget.

- Vi har selvfølgelig nikket ja til et BWT-anlæg. Det sparer penge, og det er en uholdbar løsning med filtre, der skal skiftes så tit, siger ny formanden for udvalget, Marie-Louise Brehm Nielsen, Din Stemme.

Onsdag nikkede det nye økonomiudvalg også ja til at bruge pengene, der skal tages ud af kommunens særlige henlæggelseskonto, som kan bruges til netop den slags vedligehold af plejecentre.

Annonce
Annonce
Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Annonce
Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Lolland

Maribo Varmeværk skifter formand i utide

Guldborgsund

Endnu en Scandlines-færge får rotorsejl

112

Politiet tilkaldt: Bevæbnet kvinde gik rundt på vej

Lokal nyt

DMI: Op til 25 grader på Lolland-Falster torsdag

112

93 klip i kørekort

Guldborgsund

Byrådsmøder sendes live på Facebook

Lolland

Er der en læge til stede? Nej, formentlig ikke

Annonce
Lolland

Masser af indbrud i biler

Lolland

Pussy Power i Reventlowparken

112

Tilbageholdt af kvinde: Knallertkører havde promille på 1,92

Lolland

Mange kæmper alene og taber kampen mod vægten

112

Mand truede med kniv

112

Politiets Dølle-rapport: Graffiti, kokain, billet-tyveri og ukvemsord

Lolland

Fart og en duft af dyre dråber

Sport

BK Thor-bryder besvimede ved NM

Annonce
Annonce