- Det er ikke bare en most. Der ligger et håndværk bag. Det er en kamp. Det kommer ikke af sig selv ...
Sådan lyder det fra Erik Lolle, der med flid driver Lolle Frugt på det østlige Lolland - et sted, der har været i familiens eje siden 1938 - og der er masser af passion i stemmen, når han byder velkommen til kogemand og youtuber Thomas Alcayaga, som også er vært på podcastserien "Jordens Bedste", der er produceret af Beam Audio Agency i samarbejde med Guldborgsund Kommune og Folketidende Gruppen.
I dette kapitel af "Jordens Bedste" gælder det æbler, og hvordan de bliver til most.
En frugt og drik, der også fænger hos digter, forfatter og debattør Knud Romer, der kommer fra Falster - og som i denne podcast-serie også er huspoet og filosoferer over barndommen og tilværelsen i toppen af et æbletræ.
- Tag en bid af solen. Er det her livets sødme - eller er det livets sødme … Jeg er vokset op på Falster. Og ens legeplads var haver, hvor man løb rundt og legede uden for. Og legen fulgte årstiderne. Og alle de søde sager fik man ved at gå på rov. På æblerov, lyder det fra Knud Romer.
Erik Lolle er tredje generation i familien til at drive stedet. Han overtog gården i 1989 - og i 2018 og årene derefter blev træerne hårdt ramt af frost i april. Det kostede en stor del af frugthøsten. Det var svære tider.
Alt dette beretter Erik Lolle om i denne podcast, hvor det først og fremmest er glæden ved at dyrke frugt, som fylder.
- Jeg har tit tænkt på forskellen ved at vokse op i byen og på landet. Det at kunne kravle højt op i et træ - for at kunne nå det røde æble. Det at kravle rundt i et forgrenet kongerige og spise æbler i fred og være fri til at udfolde sig selv … det er nok vejen til at blive et modigt og selvrealiserende individ, lyder det blandt andet fra Knud Romer.
Også Erik Lolle glæder sig over det at bo på landet. Med den fede jord fyldt med ler og masser af mineraler.
- Jorden giver noget til vores produkter. Og det uanset om det er mosten eller brombær, hindbær eller kirsebær.
Jordens bedste podcast
- Tag med digter Knud Romer og kogemand Thomas Alcayaga, når de udforsker landets bedste spisekammer i Guldborgsund Kommune.
- Podcastserien ”Jordens Bedste” dyrker tiden, det tager at producere kvalitet, og hylder de gode råvarer, mulden, vandet og den velsmagende mad og drikke. Thomas Alcayaga er værten, der møder passionerede mennesker fra Lolland-Falster og følger rejsen bag den gode mad, mens Knud Romer supplerer med barndomsminder og anekdoter fra sit liv på Sydhavsøerne.
- Lyt med og hør, hvordan ”Jordens Bedste” kartofler, fjordrejer, æbler, kyllinger og gin lyder, når de ender i hænderne på Knud Romer og Thomas Alcayaga.