Annonce
Boligbyggeri

OPTIMISME FOR STORT BOLIGBYGGERI

Model af det kommende projekt i Schiller-kvarteret. Foto: Arkitektfirmaet Sweco
Hidsigt stigende omkostninger har givet udfordringer for opførelsen af 110 almene boliger i Schiller-kvarteret.

NYKØBING: Besparelser i forhold til det oprindelige projekt slipper man ikke for.

Men udsigten til et nyt tilskud fra Landsbyggefonden og kommunen giver nu både lettelse og optimisme i Boligselskabet Fjordparken, der gennem år har arbejdet med et projekt for 110 nye lejligheder i det såkaldte Schiller-kvarter ved Gartnervej i Nykøbing.

- Jeg tror bestemt på, at vi realiserer byggeriet og holder en tidsplan med udbud lige i starten af det nye år og så byggestart til sommer 2023, fastslår Anita Ulrik Sørensen, administrerende direktør i Boligselskabet Fjordparken.

Annonce

I øjeblikket er man i gang med at lave den endelige projektering af byggeriet. Det såkaldte skema A for lejlighederne er tidligere godkendt. Det samme er en byggesum på anslået cirka 180 millioner kroner.

Men byggeomkostninger - ikke mindst på materialer - er som bekendt gået meget voldsomt op i de seneste måneder.

Det betyder, at beregninger, der er lavet for forholdsvis kort tid siden, formentlig ikke holder længere.

Ekstra penge

Stigningerne har været så voldsomme, at en række byggeprojekter i den almene sektor simpelthen er blevet sat i stå, fordi man har kunnet se, at der ikke vil være en chance for at holde sig inden for de maksimumbeløb, som er statsligt fastsat.

Nu er Folketinget efter alt at dømme på vej til at beslutte at smide redningskransen ud i form af en mulighed for at øge rammerne med cirka 20 procent.

Pengene skal komme fra Landsbyggefonden og/eller kommunen , sådan at man ikke uden videre bare øger de fremtidige huslejer.

- Man arbejder med to forskellige modeller for finansiering. Kommunerne vil formentlig selv kunne afgøre, hvad man vælger. Det vigtigste er, at man får en mulighed for nu at komme videre med de allerede godkendte projekter, som er kommet i klemme på grund af prisstigningerne. Det er vi meget tilfredse med. Der er brug for boligerne, siger Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger.

Oplægget til den nye, ekstra finansieringsmulighed er netop sendt ud i høring og skal efterfølgende hastebehandles politisk.

Jeg tror bestemt, vi realiserer byggeriet med udbud lige efter nytår og byggestart sommer 2023.

Anita Ulrik Sørensen, administrerende direktør Boligselskabet Fjordparken

Planen er altså at hæve maksimumbeløbet for byggeriet af almene boliger med 20 procent. Forudsat at kommunerne godkender det. Det skal gælde byggeprojekter godkendt inden 1. januar i år, og som endnu ikke har været i udbud.

Fjordparkens projekt overholder betingelserne, som de foreligger nu.

Annonce

Besparelser

For byggeriet i Schiller-kvarteret kan den nye chance give måske 30-35 millioner kroner yderligere at bygge for.

- Men det er vigtigt at understrege, at vi i givet fald skal have et ja fra kommunen, hvis vi ønsker at komme i betragtning til det såkaldte gennemførelses-bidrag. Og under alle omstændigheder skal vi også vise, at vi har været grundige i bestræbelserne på at nedbringe byggeomkostningerne, siger Anita Ulrik Sørensen.

- Der er altså fortsat en stram økonomi. Men det kan vi også godt klare. I forbindelse med den endelige projektering går vi nu hele byggeriet og udformningen af området igennem meget nøje for at finde alle de besparelser, vi kan. Det betyder ikke, at der ændres grundliggende til et "discount-byggeri". Men vi kigger på nogle materialevalg og måske på ambitionsniveauet i udformningen af de grønne arealer, som fortsat er en vigtig del af hele projektet, siger Anita Ulrik Sørensen.

Annonce

Entreprenører

Hun håber også, at situationen i bygge- og anlægsbranchen er ved at ændre sig og kan blive mere fordelagtig for boligselskabets projekt.

- Omkostningerne har jo betydet, at en del byggerier er sat på pause. I det offentlige - inklusive her lokalt - har man også bremset en række anlægsarbejder. Det betyder så også, at byggevirksomhedernes ordrebøger nok bliver tyndere her efter nytår. Vi har jo haft et meget ophedet marked, som ser ud til at kølne af nu, påpeger hun.

Anita Ulrik Sørensen tror på, at der vil være solid interesse fra entreprenørerne for at være med i Schillers-byggeriet.

- Dels som nævnt fordi den vilde travlhed er aftagende, og dels fordi det jo også i sig selv er en spændende udfordring at kunne være med til begyndelsen på at etablere en helt ny bydel i Nykøbing, siger hun.

Hvis alt går som planlagt, skal den nye boligafdeling være klar til at tage imod beboere 1. januar 2025.

Selv om det altså ligger et par år ude i fremtiden, er der allerede stor forhåndsinteresse. Cirka 500 er skrevet op hos Fjordparken til en lejlighed i nybyggeriet.

- Det er da tilfredsstillende og viser, at der er interesse for byggeriet. 500 på venteliste til 110 lejligheder om mere end to år lyder voldsomt, men vi ved også af erfaring, at med den tidshorisont vil mange falde fra ventelisten af forskellige årsager, inden byggeriet er færdigt. Men udlejningsproblemer får vi givetvis ikke, fastslår Anita Ulrik Sørensen.

Annonce
Annonce
Gasledning

200 LODSEJERE BERØRES AF GASLEDNINGEN

Annonce
Sammenhold

GNISTEN OG SAMMENHOLDET LEVER STADIG

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

- VI BLEV JO KASTET HOVEDKULDS UD I BESTYRELSESARBEJDET

Guldborgsund

HOS BRIAN BLOMSTRER DRØMMEN

Lolland

Milliondyr brand fortsætter endnu

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE SKUFFER HJEMME

Guldborgsund

SANGKRAFTCENTER ÅBNER

Lolland

NAKSKOV FJORDDAGE SKAL NYTÆNKES

112

STORT TYVERI FRA KÆLDER

112

UNGE MÆND DØMT FOR STRIBEVIS AF FORBRYDELSER

Guldborgsund

FÆNGSEL LAVER MAD UD AF HUSET

Kunst

VIGTIG UDSTILLING AF DEN LILLE STORE BILLEDHUGGER

112

BACON- OG PEPPERONI-TYV PÅ SPIL

Familie

NYT NETVÆRK FOR FAMILIER MANGLER EN MEGET VIGTIG ESSENS

112

33-ÅRIG DØMT FOR BEDRAGERI PÅ FACEBOOK

Annonce
Lolland

- DET ER ALVORLIGT

Kunst

KVINDELIG KUNSTNER MED HESTEKRÆFTER

112

PÅVIRKET KANLLERTKØRER PÅ NATLIG BRO-TUR

Fællesskab

STOR INTERESSE FOR SENIORBOFÆLLESSKAB

112

BRÆNDESTABEL VIL BRÆNDE HELE NATTEN

112

STORT TRÆPILLE-TYVERI FRA VILLA

Corona-virus

STIGENDE SMITTETAL

Lolland

ALPAKAER STAK AF

Annonce
Annonce