Minkkommissionen har afhørt mere end 50 personer for at komme til bunds i, om beslutningen om at aflive flere millioner mink på grund af risiko for mutation af coronavirus var ulovlig.
Kommissionen afleverer sin endelige beretning til Folketinget på et møde 30. juni.
Det var regeringen, der meddelte beslutningen 4. november 2020.
Weekendavisen skriver torsdag, at der venter en del kritik.
Miljø- og Fødevareministeriets ageren i minksagen bedømmes som "særdeles kritisabelt", og Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt". Der er desuden hård kritik af Justitsministeriet, Finansministeriet, Rigspolitiet og Fødevarestyrelsen.
Læs mere om kommissionen her:
* Hvad er Minkkommissionen?
Det er en granskningskommission, hvilket er en ny undersøgelsesform, som blev vedtaget i april 2021.
Den slags kommissioner er forankret i Folketinget, hvor det er besluttet, hvad der skal undersøges. De har til formål at undersøge sager, der har fået kritisk opmærksomhed i offentligheden eller i Folketinget.
Den minder om en undersøgelseskommission. Begge kan de for eksempel indkalde vidner. Men granskningskommissioner skal kunne gennemføres hurtigere - blandt andet ved at undersøge et mere afgrænset område.
* Hvad skal Minkkommissionen?
Den skal undersøge relevante myndigheders og ministres rolle i forbindelse med beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.
Den skal inden for et år give en beretning til Folketinget.
Kommissionen er ikke en dømmende myndighed og kan altså ikke afgøre, om nogen bør straffes for deres handlinger.
Et flertal i Folketinget kan efter undersøgelsen tage stilling til, om en minister skal stilles til ansvar ved eksempelvis en rigsret.
* Hvem sidder i Minkkommissionen?
Folketinget har udpeget tre medlemmer til kommissionen. De skal alle være uvildige og uafhængige, og mindst en af dem skal være dommer.
Det er i dette tilfælde kommissionens formand, landsdommer Michael Kistrup.
De øvrige medlemmer er Helle Krunke, der er centerleder og professor i forfatningsret ved Københavns Universitet, og advokat Ole Spiermann fra Bruun & Hjejle.
Spiermann sidder også i Tibetkommissionen, og han har blandt andet været leder af undersøgelserne af Danske Banks estiske filial siden 2017.
Kilde: Mink kommissionen.
/ritzau/