Annonce
112

OVERBLIK: Sagen om EU-svindel i Meld og Feld

Østre Landsret besluttede i december, at Meld og Feld-sagen, hvor Morten Messerschmidt i byretten blev dømt for EU-svig og dokumentfalsk, skulle gå om. Her ses Messerschmidt ved landsretten, et par dage før at landsretten traf afgørelse om hjemvisning. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Sag om EU-svig mod Morten Messerschmidt skal gå om. Dommer var inhabil. Få overblik over sagens substans her:

Lige op til jul sidste år bestemte Østre Landsret, at en straffesag mod den nuværende partiformand Morten Messerschmidt (DF) skal gå om.

Han var ellers i byretten blevet idømt et halvt års betinget fængsel for svig med EU-støtte og for dokumentfalsk. Men dommeren havde ytret sig uheldigt på Facebook og fundet inhabil af landsretten, som hjemviste sagen til byretten. Få et overblik over den langstrakte sag her:

* I 2012 stiftes Meld, som er en politisk alliance af EU-skeptiske partier på tværs af landegrænserne. Sideløbende stiftes fonden Feld, som skal støtte alliancen med EU-midler.

Annonce

* I efteråret 2015 indleder EU's antisvindelenhed, Olaf, en undersøgelse af forholdene i Meld og Feld. Undersøgelsen afsluttes først i 2019, hvor sagen overdrages til Bagmandspolitiet i Danmark.

* I foråret 2021 rejser Bagmandspolitiet tiltale mod Morten Messerschmidt og hans tidligere personlige assistent, Søren Peter Jensen.

* Anklagen mod Messerschmidt går dels på svig med EU-midler og dels på dokumentfalsk. Assistenten er alene anklaget for den del, der handler om dokumentfalsk.

* Omdrejningspunktet er en kontrakt, hvor Dansk Folkepartis daværende administrationschef, Jeanie Nørhave, har skrevet under, som om hun var personale- og administrationschef på Color Hotel Skagen, hvor der 4. og 5. august 2015 skulle have foregået en konference i Meld-regi.

* Ifølge anklagemyndigheden har Messerschmidt og hans daværende assistent fået Nørhave til at skrive under på kontrakten, som siden blev anvendt som dokumentation over for Meld.

* Anklagemyndigheden mener, at Messerschmidt ved hjælp af den falske kontrakt først har fået Meld til at udbetale 13.178 euro, knap 100.000 kroner, og dernæst overbevist EU-Parlamentets regnskabskontor til at godkende udbetalingen.

* Daværende DF-formand Kristian Thulesen Dahl og daværende DF-gruppeformand Peter Skaarup har fortalt, at de ikke erindrer, at der var en EU-konference i forbindelse med sommergruppemødet i Skagen.

* Flere daværende medlemmer af DF har sagt, at de heller ikke huskede, at der var et særskilt EU-arrangement i forbindelse med sommergruppemødet i Skagen i 2015.

* Morten Messerschmidt blev 13. august 2021 idømt seks måneders fængsel ved Retten i Lyngby. Men Østre Landsret vurderede, at retsformand Søren Seerup var inhabil på grund af ytringer på Facebook.

* Dommen blev derfor ophævet, og sagen skulle gå om. Søren Peter Jensens rolle i sagen var ikke en del af den første retssag.

/ritzau/

Annonce
Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET

Annonce
Annonce
Lolland

BYRÅDSMEDLEM SKIFTER PARTI OG GIVER S ABSOLUT FLERTAL

Vejr

OVERGANGEN TIL DECEMBER BYDER IKKE PÅ RIGTIGT VINTERLIGT VEJR

Lolland

- JEG PRØVEDE AT RÅBE OP, MEN JEG BLEV KASTET RUNDT

Guldborgsund

HER KAN DU SNART HENTE SUSHI

Håndbold

USKARPE NFH TABTE TIL ODENSE

Juletid

DET ER STADIG MULIGT AT SKAFFE JULEANDEN

Guldborgsund

KRIG OG KLIMAKRISE ER EN DEL AF PRISBELØNNET LOLLIKS HVERDAG

Lolland

JULEHJÆLP: REKORD-DONATION TIL REKORDMANGE ANSØGERE

Guldborgsund

PRIVATSKOLE GODKENDT AF MINISTERIUM

Guldborgsund

AMBITIØS UDVIKLINGSPLAN ER KLAR FOR FÆRGEHAVN

Erhverv

BUTIKKER FIK OVERRASKENDE TRAVLR PÅ BLACK FRIDAY

Lolland

LOKAL FORFATTER BEGÅR LOLLANDSK FORBRYDERALBUM

Guldborgsund

UNDERBUKSER OG SUND SKEPSIS KAN BESKYTTE MOD IT-SVINDEL

Håndbold

EM-MEDALJETAGERE STILLER OP I NÆSTVED, NÅR SÆSON GENOPTAGES

Lolland

HVEM SKAL VÆRE ÅRETS Ø 2023?

Lolland

HVORDAN SER FREMTIDENS SKOLE UD?

Annonce
Lolland

- UDVIKLINGEN SKAL KUNNE LØFTE NAKSKOV SOM ET STED AT BO OG BESØGE

Guldborgsund

FORENING HAR AMBITIONER FOR SÆRLIG MOTORSPORT

Guldborgsund

KOMMUNE GIVER LOV TIL NYT VANDVÆRK

Lolland

SHUBBER GAV KONCERT I 91-ÅRIGE ELSES STUE

Guldborgsund

72 NYE BOLIGER STÅR SNART KLAR

Guldborgsund

NY PLAN FOR KOBBELSØLEJR

112

MYSTISK BRAND I REDSKABSKUR VED SKOLE

Annonce
Annonce