Annonce
Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Michael Levy Bruus glæder sig over, at det går godt på Maribo Gymnasium. Men politisk rasles der med sablerne i forhold til at fjerne GYM10 og samle de to gymnasier til et. Foto: Claus Hansen
Grundet de faldende børnetal vil løsningen i fremtiden måske være at samle de to gymnasier på Lolland til ét, mener rektor i Maribo Michael Levy Bruus. Men der skal stadig være to matrikler.

MARIBO: Små årgange og en stram kommunal økonomi har fået politikerne i Lolland Kommune til at kaste et spotlys på mulige besparelser i budgetterne. I de første runder, hvor spareforslag blev kastet på bordet, var "intet fredet" - og dermed er også ungdomsuddannelserne i kommunen til debat.

Lolland Kommune har to gymnasier, der tilbyder stx. Nakskov Gymnasium tilbyder endvidere hf i både Nakskov og Maribo. I både Nakskov og Maribo findes der i folkeskolen også særlige Gym10-klasser i samarbejde med gymnasierne.

Men fremtidens små årgange kan allerede nu ses på indskrivningerne - både i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Derfor skal der tænkes nyt i fremtiden, mener Maribo Gymnasiums rektor, Michael Levy Bruus, der dog ikke taler for en egentlig lukning af et gymnasium. Tværtimod.

Annonce

- Jeg mener, at vores flotte resultater i Maribo, men også i Nakskov, er et godt argument for, at vi stadig skal tilbyde ungdomsuddannelser lokalt, siger han.

Også Nakskov Gymnasiums stx og hf formår ligesom Maribos at løfte eleverne karaktermæssigt på en måde, der kan forventes i forhold til områdets sociale og økonomiske profil.

Tror ikke på lukning

Politikere har dog før luftet tanken om, hvorvidt der virkelig er brug for hele to gymnasier i Lolland Kommune. Og med de faldende børnetal bliver det spørgsmål atter aktuelt.

- Det er jo et rimeligt spørgsmål at stille. Og Maribo Gymnasiums bestyrelse har for flere år siden truffet den principbeslutning, at vi gerne indgår i en fusionsdrøftelse med Nakskov Gymnasium og hf, fortæller Michael Levy Bruus, der dog lægger vægt på én ting:

Drøftelsen skal ikke gå på en lukning af hverken Nakskov - eller Maribo Gymnasium.

- Vi vil gerne diskutere en fusion - med undervisning på to matrikler.

Årsagen er ifølge Michael Levy Bruus, at man mister unge fra hele Midt- og Østlolland, hvis de ikke kan gå på gymnasium i Maribo længere.

- Når de står på stationen, så vil de køre med toget til Nykøbing. Det er helt sikkert, siger rektor.

Han tror dog lige så lidt på at lukke gymnasiet i Nakskov.

- Til gengæld er det sådan, at hvis "Lolland Gymnasium" lå i Maribo, så ville der være en række unge fra Vestlolland, der ikke fik den uddannelse, de skal have, slår han fast.

Annonce

Vil have kæmpe campus

Michael Levy Bruus tager tanken om ét stærkt gymnasium på Lolland - med to matrikler - endnu videre.

- Jeg synes, man skal gå hele vejen og sige: Så samler vi de gymnasiale uddannelser i ét - og gerne med en udlægningssaftale med Celf, så vi ikke får nogen unge fra Lolland, der skal stå på stationen for at tage toget til Nykøbing for at tage en hhx eller en htx. Jeg ville samle det i én campus, siger han.

Jeg synes, man skal gå hele vejen og sige: Så samler vi de gymnasiale uddannelser i ét.

Michael Levy Bruus, rektor på Maribo Gymnasium

- Den tanke er vi grundlæggende indstillet på, og vi tror også, at man skal handle på det her snart - mens vores to gymnasier begge har en fornuftig størrelse og er velfungerende, siger Michael Levy Bruus om det, han ser som redningen for ungdomsuddannelserne i Lolland Kommune.

Annonce

Dum beslutning

Også Gym10-uddannelserne, der er et særligt 10. klasses tilbud i folkeskolen, som i henholdsvis Nakskov og Maribo forbereder de unge til de gymnasiale uddannelser, har været i spare-søgelyset.

- En lukning af Gym10 vil betyde det, at unge fra folkeskoler i vores område, som ikke er uddannelsesparate efter 9. klasse, som ønsker et 10. klasse-tilbud, og hvis familier måske ikke lige har råd til et efterskoleophold ... de skal finde et andet tilbud.

- I værste fald vælger de at tage Guld10 i Nykøbing. Så sender man endnu engang unge mennesker ud på en lang rejse ud af kommunen - hvor det i øvrigt også vil koste kommunen penge. Det synes jeg - i al stilfærdighed - vil være en enormt dum beslutning, siger Michael Levy Bruus, der påpeger, at eleverne på Gym10 løfter deres karaktergennemsnit med to karakterpoint og ligger over landsgennemsnittet.

- Politikerne skal bare gøre op med, at hvis de fjerner et tilbud, som er velfungerende og billigt, hvad stiller de så i stedet? spørger rektor.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

SANGKURSUS I DAGINSTITUTIONER ER POPULÆRT - NU VIL ANDRE OGSÅ VÆRE MED

Annonce
Guldborgsund

HAJKUTTERFESTIVAL MED KRABBER

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

FUTFUT: ÅLEN FORTÆLLER RØVERHISTORIER FRA LIVET LANGE TOGREJSE

Guldborgsund

Økonomiudvalg sender vindmølleplaner ved Marielyst tilbage til forvaltningen

112

BRAND I HALMPRESSER SPREDTE SIG TIL MARK

Guldborgsund

GALLERI SYD GENÅBNEDE EFTER TIDLIGERE EJERS DØD

Guldborgsund

MIDDELALDEREN KOM TIL NYSTED MED MJØD OG MANDFOLK

112

261 TAGET I FARTKONTROLLER

Skolestart

TRODS REKORDHØJT ANTAL: ALLE ANSØGERE FÅR SKOLESTARTSHJÆLP

112

OPSKRÆMT VIDNE ALARMEREDE POLITIET: SÅ MAND GÅ RUNDT MED GEVÆR

Femern

FEMERN-BYGGERI MED I NYT NATIONAL GEOGRAPHIC-PROGRAM

Guldborgsund

350 STILLEDE TIL START: CYKLER FOR MILLIONER RULLEDE FALSTER RUNDT

Femø Jazz Festival

PUNKTUM FOR I ÅR - DATOEN ER SAT FOR NÆSTE ÅRS FEMØ JAZZ

Lokal nyt

SKOLEELEVERNE KAN FORVENTE TØRSKOET OG SOLRIG SKOLESTART

Guldborgsund

EJER AF UDPINT BYGNING: - PÅ SIGT KUNNE VI GODT FINDE PÅ AT RENOVERE DET

Annonce
Lolland

FJORDDAGE MED DET VILDESTE PROGRAM NOGENSINDE

Guldborgsund

FÆLLESKØKKENET DRØMMER OM AT HJÆLPE LOKALE PRODUCENTER VIDERE

Lolland

BORGMESTERVIKAR MED KONTOR I BAGHAVEN

Sport

ANFØRER DUMMEDE SIG I NFC-NEDERLAG

Guldborgsund

TIDLIGERE HOSPITAL SAT TIL SALG

Guldborgsund

SEJLERFORMAND: KOMMUNEN VIRKER TIL AT HAVE IS I MAVEN

Lolland

SKAL SKABE LIV OG GLÆDE FOR ENSOMME KRÆFTRAMTE

Lolland

FULDT HUS PÅ IDRÆTSEFTERSKOLE: HESTE OG 196 ELEVER ER KLAR

Annonce
Annonce