Flere er bekymrede for plejecenter efter ældre-, omsorgs- og sundhedsudvalgets formulering i referat.
LOLLAND Efter Folketidendes omtale af et nyt anlæg i artiklen "Nyt vandanlæg skal forhindre legionærsyge" , der skal sikre plejecentret Blomsterparken mod legionella, har blandt andet formanden for Ældrerådet i Lolland Kommune, Karen Zubari, og Pårørendegruppen for beboere på plejecentre i Lolland Kommune udtrykt bekymring for plejecentrets fremtid.
Pårørendegruppen har sendt en række spørgsmål til formanden for ældre-, omsorgs- og sundhedsudvalget i Lolland kommune, Din Stemmes Marie-Louise Brehm Nielsen, hvor gruppen beder om svar på en række spørgsmål.
Dels om hvornår og hvordan risikoen for legionella på plejecentret er blevet håndteret. Dels om det, at man vælger den billigste løsning, betyder, at man overvejer at nedlægge Blomsterparken.
- De tekniske spørgsmål om vandanlægget, og hvordan man har informeret om risikoen, har jeg sendt videre til administrationen. Det var før min tid, så jeg kan ikke fortælle, hvordan det er foregået, fortæller Marie-Louise Brem Nielsen.
Ældrechef Søren Wollesen modtog spørgsmålene mandag formiddag og er gået i gang med at afdække svarene. Han lover at svare i nærmeste fremtid. Folketidende følger op på sagen, når svarene foreligger.
Blomsterparkens fremtid
De øvrige spørgsmål går på fremtiden for Blomsterparken.
Flere har læst teksten i referatet, som om fremtiden er usikker for plejecentret. Pårørendegruppen spørger blandt andet, om der er planer om at lukke Blomsterparken, og hvilke udestående beslutninger der er i relation til den fremtidige plejebolig-strategi.
Også formanden for Ældrerådet, Karen Zubari, undrer sig over formuleringen.
- Betyder det, at de overvejer at lukke Blomsterparken, i så fald, hvor skal der så være personalefaciliteter, for dem er der ingen af på Kirsebærhaven, der hænger sammen med Blomsterparken, spørger hun.
- Vi er kun lige gået i gang med arbejdet i udvalget. Vi er slet ikke begyndt at kigge på kapacitet og strategi endnu. Så det vil være rene gisninger, hvis jeg skulle udtale mig om det nu, siger Marie-Louise Brehm Nielsen.
Hun forklarer dog, at udvalget allerede har bedt om at få at vide, hvor der er ventelister, og hvor der er ledige pladser.
- Der er stor efterspørgsel til Margretecentret, ellers er der ikke nogen ventelister, men heller ikke voldsomt mange ledige boliger, fortæller Marie-Louise Brehn Nielsen.
Hun understreger, at udvalget ingen bagtanker havde med at vælge den billigste løsning til bekæmpelse af legionella-bakterier.
- Vi skulle have en løsning, der virkede bedre end filtrene. Der er ikke noget odiøst i, at vi vælger det billigste, siger hun.
Efter fund af stærkt forhøjede værdier af legionella-bakterier i vandet på Blomsterparken blev der monteret filtre på alle plejehjemmets tappesteder. Filtrene er dyre og holder ikke længe. Hvert kvartal skal der bruges 40.000 kroner på at skifte dem.
Derfor ønsker ældre-, omsorgs- og sundhedsudvalget at udskifte filtrene med et varigt anlæg i stedet. Det har økonomiudvalget bakket op om.
De forhøjede værdier af legionella-bakterien skyldes, at den nuværende varmtvandsbeholder er alt for stor efter halveringen af ældrecentret i 2017.
I sagsfremstillingen blev der skrevet:
"Der lægges således op til at afprøve den mindst omkostningstunge løsning, da overkapaciteten i plejeboligmassen og boligernes ringe beskaffenhed fortsat bærer præg af udestående beslutninger i relation til den fremtidige plejebolig strategi".