Annonce
Den kirkelige initiativpris

Påskegudstjenester på nettet for børn skabte glæde i en coronatid

Janne Christine Funch Svensson fik idéen til at lave påskegudstjenesterne for børn, da hun sidste år fandt de fire store æg i en butik i Løgumkloster. Foto: Privat

Mange præster tyede til digitale gudstjenester, mens kirkerne var lukkede i foråret.

I Sandby Kirke blev sognets børn tilgodeset med spændende påskegudstjenester på nettet.

SANDBY Fire store farverige påskeæg står klar på alteret i Sandby Kirke. Et æg for hver af påskens fire store dage: palmesøndag, skærtorsdag, langfredag og påskedag.

I løbet af fire videoer, som ligger på Youtube-kanalen ved navn "Janne Svensson", åbner sognepræst Janne Christine Funch Svensson fra Sandby-Branderslev pastorat de store påskeæg, og ud af dem kommer blandt andet grønne palmeblade, brød, røde roser og et krucifiks. Alt sammen rekvisitter, som Janne Christine Funch Svensson bruger til at fortælle påskens beretning om Jesus, der kom til Jerusalem og blev forrådt, dømt, korsfæstet, begravet og derefter genopstod fra de døde.

Videoerne er henvendt til sognets børn, som på grund af coronakrisen i foråret ikke kunne få hverken undervisning eller holde påskegudstjenester med deres lokale præst. Derfor valgte Janne Christine Funch Svensson at tage de yngre sognebørn "i hånden" og på video fortælle, hvad påskefortællingen handler om, og hvilke temaer der ligger i den.

Børn blev overset

Påskegudstjenesterne for børn er blevet nomineret til Lolland-Falsters Stifts initiativpris 2020. Indstilleren skriver blandt andet i sin begrundelse:

"Videoerne forklarede klart og tydeligt i børnehøjde, hvad påsken handlede om. De fleste andre gudstjenester på nettet var henvendt til voksne, og Jannes videoer ramte en målgruppe, som ellers let blev overset i coronatravlheden, og gik rent ind hos dem, der så dem."

Initiativtageren, sognepræst Janne Christine Funch Svensson, der har særlige opgaver som børne- og ungdomspræst, fortæller, at det var vigtigt for hende at lave noget for børn, da kirkerne lukkede som følge af coronakrisen:

- Jeg havde nogle børnearrangementer, som skulle have været afholdt i påsken. Så jeg tænkte "ej, det kan da ikke være rigtigt", og så kastede jeg mig ud i at prøve kræfter med videoer til børn.

Til at producere videoerne fik hun teknisk assistance af sin 15-årige datter Josefine, som filmede, oprettede en Youtubekonto og hjalp med at uploade videoerne.

- Det kom bag på os begge, hvor meget det krævede. Vi måtte jo tage optagelserne om flere gange, så et klip på seks minutter kom hurtigt til at tage os en time at optage. Og man bliver meget kritisk over for sin egen fremtræden - så det har været lærerigt for mig at se mig selv udefra. Det har lært mig, at det er vigtigt at tænke det igennem forinden og sætte tid af til det.

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris
Hvert år uddeler Lolland-Falsters Stift en pris til et kirkeligt initiativ, hvor folkene bag har formået at tænke kreativt og gøre en forskel i det lokale kirkeliv. I år er syv initiativer indstillet til prisen, og du kan læse mere om dem her i Folketidende i disse dage.
Vinderen vil blive fundet af et udvalg, som er nedsat under stiftet og består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, domorganist i Maribo Domkirke Vibeke Vanggaard, menighedsrådsformand i Tingsted Kirke Inge Lise Slente samt sognepræsterne Christian Hyttel fra Stormarks Sogn og Ida Støckel Rolle fra Nysted Sogn.
Initiativprisen 2020 uddeles på landemodet 3. oktober i Bangs Have, Maribo. Årets nominerede er:
­

- Børnepåskegudstjeneste på nettet ved præst Janne Christine Funch Svensson.
- Samlet påskehilsen-video fra præsterne i Lolland Vestre Provsti.
- Fællessang under corona, "Alle kan synge salmer og sange" i Sakskøbing.
- Tro kopi af Kaj Munks første gudstjeneste i Skovlænge Kirke for 100 år siden.
- Altervinsproduktion og vinlavsfællesskab i Væggerløse Sogn.
- Formiddagshøjskolen i Nordvestfalster Pastorat.
- Kopi af runestenen "Tirsted-stenen" på Tirsted Kirkegård.

Annonce

God opbakning

Janne Christine Funch Svensson fik idéen til at lave påskegudstjenesterne for børn, da hun sidste år fandt de fire store æg i en butik i Løgumkloster. De var store nok til, at man kunne åbne dem og have nogle ting liggende inden i dem. Det fascinerede præsten, som var klar over, at børns opmærksomhed skal fanges ret hurtigt:

- Børn er nådesløse, og hvis de keder sig, løber de væk, fortæller hun med et grin:

- Det plejer jeg at kunne mærke, når jeg fortæller for dem i virkeligheden. Derfor var det sværere at skulle lave det på video, uden at kunne se modtagernes ansigter. Jeg har haft det lidt svært med onlinegudstjenesterne, for jeg har været i tvivl om, hvorvidt det var et godt nok produkt, man kunne lave.

Trods usikkerheden har Janne Christine Funch Svensson fået god respons på videoerne, fortæller hun.

- Flere likede videoerne og skrev til mig, blandt andet en far, der fortalte, at hans barn var blevet fanget af at se videoen med ting, som kom op af påskeæggene, og af farverne og fortællingen. De skrev, at de glædede sig til de næste videoer kom, og det var jo rigtig dejligt at høre. Jeg har også fået god opbakning fra mine kollegaer. Jeg håber, at de, der har set videoerne, synes, det har været sjovt, og at de har fået lyst til at komme til kirkens spaghettigudstjenester efter sommerferien.

Tekst: Inge Haandsbæk Vestergaard

Annonce
Vm i fodbold

VM: DANMARK MOD AUSTRALIEN

Annonce
Annonce
Lokal nyt

LOKAL BANK ADVARER MOD SVINDLERE

Guldborgsund

VELUX FONDEN MED STOR STØTTE TIL LOKAL MUSLINGE-DYRKNING

Lokal nyt

FOLKETIDENDE FÅR NY CHEFREDAKTØR

Lokal nyt

MARKANT KURSSKIFTE: DR DROPPER DISNEY SJOV

Håndbold

NFH-SPILLER I FAMILIEFEJDE

Femern

FEMERNBYGGERI KOSTER 15,5 MILLIONER OM DAGEN

Lokal nyt

LÆGEVAGTENS TELEFONBØVL LØST

Sport

KAN HAN SLÅ VINGEGAARD OG VIKTOR? LOKAL ATLET NOMINERET TIL STOR HÆDERSPRIS

112

MÅLTE 450 - UDDELTE KUN BØDER

Lolland

SORTERING AF SKRALD FRA APRIL 2023

Lolland

RESTAURANTER KONKURS

Lokal nyt

DONORER FÅR NÆPPE KOMPENSATION

Lolland

SLUT MED HJEMMELAVET HAVREGRØD TIL ÆLDRE

Lolland

OPBAKNING TIL NY HAL

Lokal nyt

LOLLAND-FALSTER FÅR NYE DOMMERSPIRER

Lolland

REVY FÅR EN SIDSTE ØKONOMISK HÅNDSRÆKNING

Annonce
Guldborgsund

BORGERMØDE BLIVER AFGØRENDE FOR KLIMA-Ø

Håndbold

NFH SMIDER BOMBE: SÆLGER STJERNESPILLER

Guldborgsund

RENÉ CHRISTENSEN ER BLEVET ANSAT

Erhverv

PÅ VEJ TIL LOLLAND OG FALSTER: NU ER DE KØBT AF SHELL FOR MILLIARD-BELØB

112

EFTER UHELD: VEJ GENÅBNET

Indland

3,7 FERIEMILLIARDER VENTER BARE PÅ AT BLIVE UDBETALT

Indland

BORGERE KAN IKKE FÅ LOV AT BETALE GÆLD: OMUBUDSMAND GÅR IND I SAGEN

Annonce
Annonce