Annonce
Ugeavisen Lolland

Pæleormenes paradis

Beddingspillet i baggrunden trænger mildt sagt til en snarlig udskiftning og er sammen med de nye pæle en voldsom udfordring for bådelaugets økonomi, fortæller formand René Rasmussen, som her står til venstre for Bjarne Badenski, mangeårigt laugsmedlem. Foto: Lisbet Rasmussen
Mens de fleste kun glæder sig over det renere vand i Nakskov havn og fjord, har den forbedrede vandkvalitet ført til trælse ekstraudgifter i Rosnæs Bådelaug.

NAKSKOV: Rosnæs Bådelaug blev stiftet i 1976 og består i dag af tre afdelinger, hvoraf den største ligger ved bredden af Nakskov Fjord ud for Rosnæs med adresse på Strandpromenaden 9.

Her ligger de fleste af laugets i alt 325 bådepladser. Bagved klubhuset ligger den såkaldte skurby med omkring 40 skure. Skurene er til at opbevare fiskegrej i og kan lejes, hvis man i forvejen betaler for en bådplads.

Pæle på seks til otte meter koster mellem 1.500 og 2.000 kroner. Men så har de også en garanteret holdbarhed på 40 år.

René Rasmussen

- Nogle kalder skurbyen for "mini-Christiania", fortæller Rosnæs Bådelaugs formand René Rasmussen, mens vi traver rundt mellem de små kolonihave-agtige huse, hvoraf nogle er fint malede og udstyret med maritime ornamenter og blomster i krukker, mens andre bærer præg af en mere tilbagelænet livsholdning, i hvert fald når det gælder orden på matriklen.

Annonce

På laugets fem broer ud i fjorden ved Rosnæs ligger bådene side om side. Her i den tidlige forårssol er der tegn på begyndende sejliver. Én er i gang med at efterse sejl, en anden roder med olie og klude.

Drama under havoverfladen

Men under det blanke vandspejl ved Rosnæs Bådelaugs broer udspiller der sig et undervandsdrama, der truer med at gøre grove indhug i laugets økonomi.

Skurkene i det grimme eventyr hedder pæleorme. Det er nogle blegfede, grovædende sataner, som i løbet af to-tre år kan gnaske sig gennem tommetykke fortøjningspæle, så de pludseligt knækker som en tændstik.

Sådan fortælles det i bådelauget, hvor der også berettes om, hvordan de grumme, grovguffende pæleorme har fået optimale forhold, efter at vandet i Nakskov fjord og havn gennem de sidste mange år er blevet langt renere end førhen.

- Efter værftet lukkede, hjalp det på vandkvaliteten i fjorden og i havnen. Og så blev den bundmaling, som vi malede vores både med, gennem årene udsat for stadig strengere miljøkrav. Det har medført, at vandet i dag er meget rent, og det er jo godt, erkender René Rasmussen, mens han samtidig sukker dybt. For den gode vandkvalitet og den deraf stigende koloni af pæleorme i fjorden betyder, at Rosnæs Bådelaug har været nødt til at investere mange tusinde kroner i en ny form for fortøjningspæle, som kan modstå ormenes grådige gnasken.

Annonce

Dyre modforanstaltninger

Der er tale om træpæle, som er omgivet af en 5 millimeter tyk skal af så resistent et materiale, at det kan modstå selv pæleormenes insisterende invasion.

- De er vanvittigt dyre. Pæle på seks til otte meter koster mellem 1.500 og 2.000 kroner. Men så har de også en garanteret holdbarhed på 40 år, fortæller René Rasmussen.

I år har lauget foreløbig udskifter otte fortøjningspæle. Fremover skal de øvrige, flere hundrede, udskiftet i takt med, at de knækker.

Desuden er der beddingspillet, som står til en udskiftning. Det er spillet, som transporterer bådene ned i vandet og op igen. Det nuværende er over 100 år gammelt og stammer fra værftets velmagtsdage.

Også broerne trænger til mere end en kærlig og frivillig hånd...

Ja der er konstante krav til pengekassen. Næsten til at blive stresset over.

Men det sker ikke i Rosnæs Bådelaug. Her holder man skuden oven vande og glæder sig over, at nye investeringer i resistente bådspæle betyder, at pæleormenes æra snart er fortid.


Annonce
Annonce
Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Annonce
Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Annonce