Annonce
Lolland

P-plads-ejer: Jeg har gjort kommunen en tjeneste

Parkeringspladsen her er anlagt uden de nødvendige tilladelser og derfor ulovlig, har kommunen og Miljø- og Fødevareklagenævnet afgjort. Foto: Anders Knudsen

Landmand efterlyser, at kommune tager ansvar for det parkeringsproblem, Dodekalitten har skabt.

KRAGENÆS Landmand Niels-Christian Krag er stærkt utilfreds med kommunens ageren i sagen om parkeringsmulighederne ved Dodekalitten.

Som omtalt i artiklen "P-plads ved Dodekalitten er ulovlig" har Miljø- og Fødevareklagenævnet netop givet kommunen medhold i, at den parkeringsplads, han har indrettet på en mark nær det store kunstværk, er etableret i strid med naturbeskyttelsesloven og altså ulovlig. Men han undrer sig over kommunens modstand.

- Der kommer 105.000 mennesker om året til Dodekalitten, og man har ikke sørget for en parkeringsplads. Det magter man ikke, så det her er en tjeneste, jeg synes, jeg har gjort kommunen. Nogen er jo nødt til at gøre noget, og vi synes, vi hjælper med den løsning, siger han.

Niels-Christian Krag undrer sig over, at kommunen ikke har sørget for parkeringspladser til Dodekalittens besøgende.

- Jeg fatter ikke, man giver lov til at sætte den op. Det er en udmærket gimmick, men jeg synes, det er mærkeligt, man sætter så stort et projekt i gang uden at undersøge nogen som helst ting i forhold til parkering og adgang. Man bruger 26 millioner kroner på et kunstværk, man ikke kan komme op at kigge på, uden at man skal gå en kilometer! påpeger han og forklarer, at der derfor kommer biler på Glentehøjvej og parkerer, uanset om parkeringspladsen er der eller ej.

De mange biler udgør et reelt problem, som han har bedt om hjælp til at få håndteret.

- De kører ind og holder i halmen, så der er stor risiko for brand. Og sker det, går der ild i hele molevitten, siger han og tilføjer, at de mange biler i området også vil gøre det svært for brandbiler at komme frem.

Men kommunen har afvist at tage sig af problemet med de ulovligt parkerede biler - det må politiet tage sig af, refererer han kommunens svar.

- Så må det også være politiets opgave at lukke min parkeringsplads. Men det er det ikke - det er kommunen, siger han og undrer sig over, at kommunen ikke vil tillade ham at opsætte et skilt - det, som nu er taget ned - mens den selv har opsat adskillige andre.

- Park og vej har sat jeg ved ikke hvor mange kvadratmeter skilte op! Jeg ved godt, kommunen må sætte alle de skilte op, den vil. Men ved indkørslen til Glentehøjvej er der de sidste fire år sat fem skilte op, protesterer han.

. Foto: Anders Knudsen

Grus på trampestien

Niels-Christian Krag medgiver, at parkeringspladsen er etableret, uden at han har fået lov til det. Og at han først efterfølgende har søgt om at få den lovliggjort.

- Det er fuldstændig rigtigt, at vi spurgte om lov, fordi der kom klager over den. Der er altid nogen, der klager over noget. Nogen klagede over, at det var urimeligt, man skulle betale 50 kroner for det, siger han og fortæller, at skiltet med krav om betaling er taget ned, og at man nu kan holde der gratis, selv om han mister indtægter ved ikke at kunne dyrke jorden.

Han har også en anden anke, og den handler om den trampesti, der leder fra Kragenæs til Dodekalitten og går over hans jord.

- Det er 100 procent min vej. Og folk har ret til at gå på den, det er ikke det, men man har reelt set ikke en vej, så man kan komme op til Dodekalitten, siger han og tilføjer, at reglerne for trampestier fastslår, at de ikke må vedligeholdes.

- Alligevel kommer kommunen og lægger slotsgrus på den. I lægger grus på min vej, hvad bilder I jer ind?! Og så må jeg ikke lægge flis på og lave en parkeringsplads! protesterer han og savner, at kommunen er mere imødekommende.

- Det er så nemt for en kommune at sige nej uden at forholde sig til, hvad man siger nej til, bemærker han.

Og så efterlyser han ellers, at kommunen får lavet den helhedsplan, der har været snak om i lang tid.

- Kommunen vil gerne have en helhedsplan med mulighed for parkeringspladser, men det magter den ikke. Først brugte den corona-situationen til at udsætte det, og om det nogensinde bliver til noget, ved jeg ikke. Men beboerne i Kragenæs er ekstremt trætte af det - de vil gerne have bilerne væk, bemærker han.

Kommunens tekniske direktør afviser kritikken fra Niels-Christian Krag

- Krags parkeringsplads er en myndighedssag, og han har ikke søgt og fået en godkendelse.
Det fastslår Lolland Kommunes direktør for det tekniske område, Bjarne Hansen, som også henholder sig til afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet.

- Det nytter ikke, at han retter skytset mod kommunen, når han får pålæg af eksterne myndigheder, siger han.

Bjarne Hansen tilføjer, at det er stærkt tvivlsomt, om problemet med parkeringspladsen kan løses med det, der kaldes en retlig lovliggørelse - altså at kommunen kan give de tilladelser, der skal til for at undgå, at pladsen skal nedlægges.

Det skyldes de regler, der gælder for området, som både er nær kysten og er præget af beskyttede oldtidshøje.

- Det skal vi respektere, hvis der skal træffes afgørelse om lovliggørelse. Og respekterer parkeringspladsen ikke det, vil det blive et afslag. Det er altså et område, hvor man ikke bare frit kan etablere nogle ting - det kræver en myndighedstilladelse, konstaterer han.

Reducere trafikken

Til kritikken af, at kommunen med den ene hånd har krævet Niels-Christian Krags skilt taget ned, mens den med den anden hånd selv har opsat skilte i området, siger han, at skiltene blandt andet er sat op for at imødekomme Niels-Christian Krags ønske om at reducere trafikken.

- Jeg synes netop, at vi havde et godt samarbejde om skiltningen, da bilerne generede hans markareal, bemærker Bjarne Hansen.
Når det gælder trampestien fra Kragenæs til Dodekalitten, fortæller Bjarne Hansen, at Niels-Christian Krag tidligere har pløjet den op og siden blev pålagt at retablere den.

Fordi det er en meget gammel sti, som var registreret officielt.
- Det er en sti, der fremgår af vores sti-registrering, og vi må selvfølgelig godt lægge belægning på vores sti - også den på hans areal, siger han og forklarer, at det er gjort, for at også dårligt gående kan komme til Dodekalitten.

- Og det kan ikke sammenlignes med, at han uden ansøgning eller tilladelse etablerer en parkeringsplads.

Ønsker for 50 millioner

Hvad angår det overordnede om parkeringsforholdene ved Dodekalitten, understreger Bjarne Hansen, at Dodekalitten ikke er et kommunalt projekt.

- Der er en privat forening med egen bestyrelse, som selv har finansieret det. Kommunen har givet 15 procent, og det er udtryk for, at man finder projektet tilstrækkeligt interessant, siger han og understreger, at det ikke betyder, at det er kommunen, der har skabt de problemer, det giver, når mange tusinde mennesker strømmer til området.

Men når det er sagt, arbejder kommunen på en helhedsplan for området, og Bjarne Hansen fortæller, at der skam bliver arbejdet med den.

- Der har været en lang møderække, hvor alle interessenter var med og kunne lægge tanker og idéer ind, siger han og nævner, at den proces har afdækket, at nogle interessenter ønsker at etablere et besøgscenter i Kragenæs.

Arbejdet med helhedsplanen har også afdækket, at der er ønsker om et toilet i forbindelse med Dodekalitten, ligesom der kan være brug for en eller anden form for restaurant eller café, hvis ikke en sådan kan indgå i besøgscentret. Og dertil kommer behovet for parkeringspladser.

De ønsker arbejder kommunen, Visit Lolland-Falster og repræsentanter fra lokalområdet videre med. Kommunen har betalt for at få lavet en rapport om besøgscentret, men skal det blive til noget, vil det skulle anlægges og drives på privat basis, fortæller han.

På den led er der stadig ubesvarede spørgsmål:
- Hvad er de optimale, praktiske løsninger, og hvad kan der skaffes midler til? Nogle af de projekter, der ligger, har en samlet anlægsøkonomi på 50 millioner kroner. Så det er ikke bare, at Park & Vej stiller et par skilte op, og spørgsmålet er: Er det kommunalt eller privat? Og hvad vil kommunen investere i det? Det er en større sag, fastslår han.

Derudover vil flere af de foreslåede faciliteter som eksempelvis et besøgscenter eller en toiletbygning kræve, at der udarbejdes lokalplaner, og alene den del kan tage halvandet-to år at afklare. Men det er altså ikke manglende vilje, der gør, at sagen ikke er afsluttet endnu.

  • Parkeringspladsen her er anlagt uden de nødvendige tilladelser og derfor ulovlig, har kommunen og Miljø- og Fødevareklagenævnet afgjort. Foto: Anders Knudsen
  • . Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget