Annonce
Landbrug

Passion for islandske heste

Suzanne og Pernille Harslund udstiller i år på Roskilde Dyrskue blandt andet de tre halvsøstre Óska, Lúlla og Litla-Blíða. Óska (tv.) blev flasket op, efter hendes mor døde kun 10 dage efter fødslen. Foto: Denny Michael Jakobsen

Suzanne og Haakon Harslund fra Hårkildegård, der har opnået flotte resultater med deres islandske heste på Roskilde Dyrskue, stiller i år op med ni heste.

I år har Dansk Islandshesteforening 50 års jubilæum, og på Roskilde Dyrskue kan publikum opleve ikke færre end 35 eksemplarer af den godmodige hest. Ni af dem kommer fra Hårkildegård, hvor Suzanne og Haakon Harslund har stutteri med pt. 56 islandske heste.

De har avlet heste siden 2001, og passionen for den islandske hest er blevet en hel livsstil for ikke kun Suzanne og Haakon, men for hele familien Harslund, der tæller fem børn.

Særligt døtrene Pernille og Karoline har arvet forældrenes interesse for hestene og deltager flittigt i stævner over hele landet. En tur rundt på Hårkildegård viser en imponerende samling af ærespræmier og udmærkelser fra stævner og dyrskuer igennem årene.

Pernille modtog sidste år prisen for årets unge kåringsrytter, og Hårkildegård opnåede en ærespræmie for næstbedste samling på Roskilde Dyrskue sidste år for blot at nævne et par af udmærkelserne.

- I år stiller vi op med Óska fra Hårkildegård, som er fem år nu. Óska er opkaldt efter sin mor, der døde 10 dage efter fødslen, og vi har derfor selv flasket hende op, fortæller Suzanne Harslund, som arbejder som privat børnepasser.

- Det var sjovt for dagplejebørnene at tage sutteflasken med ud til føllet, fortæller Suzanne.Óskas to halvsøskende goldhopperne Lúlla og Litla-Blíða er også med på dyrskuet, hvor de udstilles enkeltvis og i samling efter Óska fra Lykkesholm.

- Derudover forventer vi os meget af den 2-årige hoppe Pumpa, hvis forældre begge er født på Hårkildegård, siger Suzanne.

- Vi håber selvfølgelig på at få nogle gode bedømmelser af hestene. Men ellers er Roskilde Dyrskue et kæmpe PR-marked, hvor du snakker med rigtig mange folk og skaber nye kontakter, fortæller Suzanne.

Årets højdepunkt
Familien rejser meget året rundt til skuer, stævner og også heste- og følshows for at finde ud af, hvordan hestene står. Men Roskilde Dyrskue, som de har deltaget i siden 1990, er noget helt særligt.

- Roskilde Dyrskue er den store begivenhed for os. Det er årets højdepunkt med den stemning, der er. Hestene lærer meget, når der er publikum på. Det er en helt anden hest, du får med hjem, fordi den har oplevet så meget, forklarer Suzanne, som med glæde husker tilbage på sidste års dyrskue.

- Det var stort, at vi blev nr. 2 i konkurrencen om dyrskuets bedste samling og skulle gå rundt i den store ring 1, som var helt fyldt med publikum. Det var lige, så hårene rejste sig på armen, fortæller Suzanne.

Det er mest hende, der tilser hestene i det daglige og agerer fodermester, mens Pernille og Karoline træner hestene. Haakon arbejder som ingeniør, men rider gerne en tur på en af hestene. Han går meget op i avlsarbejdet for kommende føl og beregner avlsindekset og tager med pigerne rundt til stævner og kåringer.

Kræver meget træning
Op til dyrskuet er der ekstra meget arbejde med at gøre hestene klar.

- De unge heste skal lære at have bid i munden, de ældre heste skal måske tabe sig lidt, så de skal longeres. Hestene bliver bedømt på en trekantbane, så de skal lære at gå på sådan en, og til samling skal de kunne gå på linje bundet sammen med et reb. Det kræver meget, fortæller Suzanne.

Derudover skal hestene mestre skridt og trav, så der er nok at tage fat på for familien Harslund.

Pernille, der arbejder som børnepasser i gårdens børnepasning, er uddannet C-træner, men er ved at spare sammen, så hun kan tage til landbrugsskolen Hólar i Island for at dygtiggøre sig yderligere i træning af islandske heste. Karoline læser til dyrepasser og overvejer at læse videre til dyrlæge.

Den yngste søn Morten på 15 år viser indtil videre også stor interesse for hestene og dyrker også skydning, mens de to ældste sønner Mads og Peter til gengæld mere gør sig i sportens verden, hvor de spiller bordtennis på eliteplan.

En nøjsom hest
Suzanne er selv opvokset på en gård med malkekøer, og hun købte sin første hest, da hun blev konfirmeret, og siden er det ellers bare eskaleret.

- Det gode ved den islandske hest er, at den er meget nøjsom, den skal ikke have så meget at spise, så den er billig i drift. Det er en god ridehest med to ekstra ”gear”, tölt og pas, og samtidig en allround godmodig familiehest. Og det fascinerende, når du avler den, er, at du aldrig rigtig ved, hvilken farve den får. Selvom du blander to sorte heste, kan du ende med en rød, forklarer Suzanne.

Hele familien hjælper til med hestene på Roskilde Dyrskue, men også i hverdagen er de gode til at hjælpe hinanden, når de farer land og rige rundt til udstillinger og stævner.

- Vi er næsten altid på farten med hestetrailerne, men vi er gode til at fordele tjanserne imellem os, så der altid er nogle hjemme til at passe hestene. Når vi så har fri, er vi tit bare hjemme, hvor vi har behov for at slappe af, siger Suzanne.

Roskilde Dyrskue finder sted 8. - 10. juni.

Pernille Harslund kan næsten ikke være på sit værelse for alle sine udmærkelser. Hun er særligt stolt over sidste år at være blevet kåret til Årets Unge Kåringsrytter. Foto: Denny Michael Jakobsen
Familien Harslund driver på Hårkildegård stutteri med islandske heste. I år udstiller de ni heste på Roskilde Dyrskue. Foto: Denny Michael Jakobsen
For Suzanne Harslund er Roskilde Dyrskue årets højdepunkt med den særlige stemning, der er. Foto: Denny Michael Jakobsen
Familien Harslund har avlet islandske heste siden 2001. Passionen lyser igennem på Hårkildegård, hvor alle hestene har en plads på væggen. Foto: Denny Michael Jakobsen
Pernille Harslund med de to goldhopper Lúlla og Litla-Blíða, som udstilles på Roskilde Dyrskue. Foto: Denny Michael Jakobsen
De islandske heste kan holde formen ved lige på dette løbebånd. Foto: Denny Michael Jakobsen
De mange kåringer og ærespræmier gennem tiden pryder væggene på Hårkildegård. Foto: Denny Michael Jakobsen
Óska fra Hårkildegård er vokset op som flaskeføl, da hendes mod døde efter 10 dage. I dag er hun fem år og udstilles sammen med sine to halvsøstre på Roskilde Dyrskue. Foto: Privat
Annonce
Femern

EFTER ET ÅR: NU GÅR DET RIGTIG STÆRKT PÅ FEMERN

Annonce
Annonce
Guldborgsund

POLITIKERE FIK KLAR BESKED: INGEN BLANKOCHECK TIL VINDMØLLER

Guldborgsund

POLITIKERE BEGRÆNSER DET FRIE SKOLEVALG

Guldborgsund

FISKESÆLGER HAR MELDT FORRETNING KONKURS

112

HEFTIG FART PÅ MOTORVEJ: SE HASTIGHEDSREKORDEN

112

KØRTE PÅVIRKET: SE HVOR DE BLEV STOPPET

Lolland

SÅ KAN DER TISSES TIL AUGUST

112

ØKSEMAND SPOLERER JULEFROKOST

Lolland

FLERE SKAL VACCINERES: HER GØR MAN EN EKSTRA INDSATS

Lokal nyt

"ØRNEN" ER KLAR TIL ET COMEBACK

Lokal nyt

OVERVÅGET PÅ ARBEJDSPLADSEN

112

SPYTTENDE VOLDSMAND SIGTET

Lolland

NAKSKOV-SKIB HAR SEJLET SIN SIDSTE TUR PÅ SPRITRUTE

Vejret

NU KOMMER DECEMBERSNEEN

Juletid

DISSE JULEØL SKAL DU HAVE PÅ BORDET

Politik

RENÉ CHRISTENSEN KAN ENDE SOM PARTIFORMAND

Lolland

JULEHYGGEN KOM PÅ SKINNER

Annonce
Guldborgsund

SÅDAN LØSES DEN AKUTTE MANGEL PÅ FÆNGSELSBETJENTE

112

EFTERSØGT 81-ÅRIG FUNDET

112

BRØD KØKKENVINDUET OP

112

NAPPEDE KRICKETUDSTYR

Lokal nyt

HER KØRER FRISØREN UD TIL KUNDERNE

Lolland

- SIDSTE ÅR SPYTTEDE HUNDENE KIKSENE UD IGEN

112

SNØD PÅ FACEBOOK FOR AT BETALE HASHGÆLD

Annonce
Annonce