Annonce
Lolland

PAVILLION ER IGEN EN FRYD FOR ØJET

Arkitekt Peter Bering har to gange været med til at restaurere pavillonen, og skovrider Jacob Palsgaard Andersen fra Aage V. Jensen Naturfond glæder sig over, at den lille perle midt inde i skoven nu atter fremstår så flot. Foto: Jan Knudsen
På onsdag runder den lille pavillon tæt ved Maribosøerne 200 år.

SØHOLT: I den lille lysning langt inde i skoven ligger den lille gule pavillon. Engang var området en lille ø, og her kunne godsejeren og familien trække sig tilbage og nyde naturen og stilheden.

I nyere tid har det været her, at skovens gæster gør holdt med madpakken og finder friske forsyninger. Men de senere år har den ikke haft det godt. Forfaldet har præget den fredede bygning.

Skelsnæspavillonen blev godt nok gennemgribende restaureret i 1996, samme år som den blev fredet, men siden har tiden været hård ved den. Ikke mindst fordi det stråtækte tag begyndte at tage vand ind i den lille bygning. I 2019 køber Aage V. Jensen Naturfond store dele af området, og med i handlen er også den lille pavillon.

Annonce

Man kan virkelig mærke, at folk hernede har et kæmpe hjerte for Skelsnæspavillonen.

Jacob Palsgaard Andersen, skovrider

- Pavillonen var ikke så velholdt, som den kunne være. Der var vand ned gennem taget og ind i andre dele af den, fortæller skovrider Jacob Palsgaard Andersen.

Nok er fonden en naturbevarende fond, men med en fredet bygning lader den ikke bare stå i forfald - og det må man selvfølgelig heller ikke. Skovrideren blev henvist til arkitekt Peter Bering, der stod for istandsættelsen i 1996, og der blev fundet en masse gode håndværkere, som får masser af ros af Jacob Palsgaard Andersen.

Flere om regningen

Oprindeligt havde Storstrøms Amt sammen med en tidligere ejer af området indgået en 20-årig aftale om pasning af både området og pavillonen, og i den aftale stod, at pavillonen skulle afleveres i god stand, når aftalen udløb. Det skete for nyligt.

Både Lolland Kommune og Slot & Kulturstyrelsen har bidraget med midler til istandsættelsen af bygningen, og så har naturfonden selvfølgelig betalt sin andel til projektet, der kostede op imod 300.000 kroner.

Mange håndværkere, og primært fra lokalområdet, har arbejdet på pavillonen og fået den tilbage i topform. Foto: Jan Knudsen

Er man vant til at besøge den smukke pavillon, der onsdag fylder 200 år, vil man ved næste besøg kunne se, at der er sket forandringer. Hen over indgangen er der kommet røde vingetegl i tagskæget, og det samme er der kommet på tagrygningen. Sådan har Skelsnæspavillonen ikke set ud i mange år.

- På Lungholm hænger der et maleri af pavillonen, som er malet af Strodtmann i 1834. Dengang tilhørte ejendomme familien Bertouch fra Lungholm, fortæller Peter Bering, der derfor bruger maleriet som udgangspunkt for den nye istandsættelse.

Annonce

Bedre for stråtaget

Han ville faktisk gerne været gået et skridt længere, for på maleriet kan man se, at pavillonen dengang var hvid, og ikke gul som i dag, men det skridt mente skovrideren fra naturfonden ikke var det rette nu.

- Jeg synes faktisk, at vi har været meget modige af en naturfond at være, siger han og ler.

De nye tiltag med de gamle rødder er dog ikke kun for syns skyld. Teglene i tagskægget gør, at skulle der opstå ild i bygningen, vil der gå lidt længere tid, før det brænder over døren, og dermed har man tid til at redde sig selv ud.

Sådan så Skelsnæspavillonen ud, da den blev malet af Strodtmann i 1834. Foto: Jan Knudsen

- I forvejen er det ikke nemt at holde et stråtag ved lige inden i en skov, hvor der er masser af fugt, forklarer Jacob Palsgaard Andersen, og netop tagryggen var der, hvor vandet var kommet ind. Nu holder den væsentligt længere.

Fredningsmyndighederne vendte da også uden problemer tommelfingeren op for denne løsning.

Annonce

Væggene må vente

Ellers har bygningen fået en gennemgående renovering, hvor der er lavet murreparationer, malet vinduer, søjlerne er malet, og bygningen er blevet kalket. Samtidig er bunde skiftet på den ene søjle.

Samtidig har den fået en behandling indvendigt, primært af loftet, men ellers er der intet gjort indenfor.

I 1996 fik pavillonen et skakternet gulv. Man ved ikke med sikkerhed, om den har haft det tidligere, men dengang fandt man på loftet gulvbrædder, som var brugt som forstærkning, som havde spor af sådanne tern.

- De måtte stamme fra bygningen, for man har næppe slæbt gamle gulvbrædder helt herud for at bruge dem deroppe, siger Peter Bering.

Indendørs er der malet loft, men væggene må vente på, at der eventuelt bliver søgt penge til at male dem i det oprindelige udseende. Foto: Jan Knudsen

Heller ikke malerierne på væggen er der gjort noget ved. De blev lavet i 1870'erne, da Lauritz Jørgensen fra Søllestedgård ejede området, og viser nogle af hans hovedbygninger på Lolland og Sjælland.

Pengene rakte dog ikke til at sætte dem i stand, men Peter Bering overvejer at søge om midler til at gøre noget ved pavillonens vægge indenfor.

- Dengang bygningen var ny, var der malet søjler med bladranker langs dem og streger på vægge og lofter til at illustrere en fin gesims, fortæller han. Der er lavet aftegninger af, hvordan det så ud, så de kan genskabes, hvis pengene er der.

Annonce

Lille lukket fejring

Nu står Skelsnæspavillonen i hvert fald atter flot i skovlysningen, og gæsterne besøger flittigt stedet. Fonden har taget hul på gæstebog nummer to, i den tid de har ejet stedet, og har også alle de tidligere gæstebøger.

Når den hyggelige pavillon på den smukke plet i Søholt Storskov onsdag runder de 200 år, sker det med en lille lukket fejring for indbudte gæster, men skal man i den kommende tid på skovtur, er man velkommen til at slappe af og nyde skoven, søen og roen ved den gamle pavillon.

Et tempel fra det antikke Rom

Nok har Søholt sin flotte barokhave, men området omkring Skelsnæs Pavillonen var et opgør med den franske stil, som Henning Ulrich von Lützow havde skabt omkring godset i 1600-tallet. I 1800-tallet blev de engelske haver populære, og nu ville man væk fra den faste struktur for i stedet at skabe store parklignende landskaber. 

Pavillonen blev bygget på øen Skelsnæs i 1822, men siden er vandstanden sænket med en meter, så øen er forsvundet og blevet en del af skoven.

Skelsnæspavillonen er bygget til at ligne et tempel, så godsejeren og familien kunne føle sig hensat til Arkadiens lykkeland eller et gammelt tempel udenfor Rom, når de drak te i pavillonen.

Over døren står "Lær mig, o Skov, at Visne glad". Det stammer fra en Oehlensläger-salme fra 1813. Digteren var flere gange gæst på Søholt.

Jacob Palsgaard Andersen glæder sig i hvert fald over, at man nu kan vise bygningen frem med stolthed, for lige fra fonden overtog det store naturområde, har der været en stor opmærksomhed på pavillonen.

- Man kan virkelig mærke, at folk hernede har et kæmpe hjerte for Skelsnæspavillonen, slår han fast.

Annonce
Annonce
Lokal nyt

En 22-årig dansk mand er anholdt efter skyderi i Fields

Annonce
landsstævne

AFSLUTNING MED MANÉR: CARPARK NORTH, POPMUSIK OG GAMLE DANSKE SANGE

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

OMBYGNING AF HAVNEBYGNING SKAL I UDBUD

Særlige steder

SÆRLIGE STEDER: KALLØGRÅ

Erverv

HØJE BRÆNDSTOFPRISER PRESSER TURISTBUSSER

landsstævne

GYMNASTIK OG LANDSSTÆVNE FRA FØDSLEN

Udligning

LOLLAND FÅR UDLIGNINGSLUSSING

landsstævne

KLAPSALVERNE BLEV VED OG VED

Lokal nyt

PERSON SLAP USKADT FRA FALD NED AD MØNS KLINT

Femern

FEMERN-FOLK FEJREDE ENDEN PÅ STREJKE

Guldborgsund

EN HJÆLPENDE ARKITEKTHÅND FRA AARHUS TIL SAKSKØBING

Folkemøde

HJEMLØSE: FÆRRE I BYERNE, FLERE PÅ LANDET

landsstævne

MOR PÅ ET HOLD OG DATTER PÅ ET ANDET

Revy

REVY GØR GRIN MED DAGENS DANMARK, OG DER ER NOK AT GRINE AD

landsstævne

MED HØJSKOLE TIL LANDSSTÆVNE

Annonce
Kultur

PAKHUS ERODERER

Erhverv

DET SKAL IKKE VÆRE SÅ SIKKERT, SÅ DET BLIVER KEDELIGT

landsstævne

CYKLEDE FRA LOLLAND TIL LANDSSTÆVNE

Guldborgsund

UTILFREDS MINKAVLER: DET HANDLER OM RETFÆRDIGHED

Femern

STREJKENDE PÅ FEMERNBYGGERIET GENOPTAGER ARBEJDET

Beskæftigelse

UDVALGT: DER ER LEDIGE TIL SOMMERJOB

Fjernvarme

VARMESTRIDEN KOMMER IKKE I HØJESTERET

Maribo

- INTET ER SIKKERT, NÅR DET GÆLDER PLANTER

Annonce
Annonce