Annonce
Nationaldag

PINDEMADDER, PERLER, SANG OG BORGMESTERMINDER

Borgmester Simon Hansen mindedes sin egen farfar og dennes oplevelser fra Grønland i sin tale ved fejringen af nationaldagen hos Grønlænderforeningen på Saxenhus. Foto: Claus Hansen
Den grønlandske nationaldag blev fejret med besøg af borgmester Simon Hansen, der har et besøg på den store hvide ø på sit livs to-do-liste.

Helleflynder og andet godt fra havet, sangkor, borgmestertale og masser af perler i de grønlandske dragter var alt sammen at finde i Saxenhus i Sakskøbing tirsdag eftermiddag. Her var det Grønlænderforeningen for Lolland/Falster Aqisseq, som for første gang skulle fejre den grønlandske nationaldag. Og det blev en succes.

- Vi er rigtig godt tilfredse, og der er mange, som har hygget og snakket sammen, og ikke mindst har der været nogen forbi, som var nysgerrige efter at høre mere om Grønland. Det har givet os blod på tanden, og vi arbejder på at gentage fejringen af vores nationaldag til næste år igen. Og gerne her i Saxenhus, hvor det er fantastisk bare at kunne låne et lokale som forening, lød det fra Bitha Metelmann, der er sekretær hos Grønlænderforeningen for Lolland/Falster Aqisseq.

Borgmesterminder om smalfilm

Som nævnt var det første gang, at foreningen Aqisseq skulle fejre den grønlandske nationaldag. Og det ville også borgmester Simon Hansen (A) være med til at fejre.

- Når I, i Grønlænderforeningen Lolland-Falster vælger at fejre jeres nationaldag, er det ikke et udtryk for en distance til det danske samfund. Nærmest tværtimod. Det er et udtryk for en forening og fællesskabstanke, som jo ligger os danskere meget nært, indledte borgmesteren, inden det blev til en tur tilbage til barndommen.

Tirsdagens fejring af Grønlands Nationaldag i Juniorsgade bød også på grønlandske sange med sangkoret fra den grønlandske forening på Lolland/Falster Aqisseq. Foto: Claus Hansen

For mig personligt er Grønland lidt mytisk.

Borgmester Simon Hansen

- For mig personligt er Grønland lidt mytisk. Det er der to årsager til. Den første er min farfar. Han var på et tidspunkt i Grønland og arbejde og har altid fortalt levende om de mennesker, han mødte, de storslåede naturoplevelser og de skæbner, som der også var. Utallige er de gange, vi sad i mørket i kælderen og så lysbilleder og smalfilm, så han kunne give sine oplevelser videre. Nissebanden i Grønland er den anden årsag, lød det fra borgmesteren, der med den populære julekalender blev fascineret af det grønlandske landskab.

Simon Hansen fik også med, at han desværre aldrig selv havde haft lejlighed til at besøge Grønland, men at det var på hans livs to-do-liste.

Herefter var der mere grønlandsk sang - ikke mindst med Aqisseqs kor, der har rødder i den grønlandske sangtradition. Og så var der et borgmesterløfte om til næste år at arbejde for at få det grønlandske flag til at vaje foran rådhuset i Nykøbing den 21. juni.

Udover smagsprøver af forskellige fisk og skaldyr doneret af Royal Greenland, Aalborg, var der også kaffe, te og kager til de fremmødte i Saxenhus. Foto: Claus Hansen

Grønlænderforeningen Aqissec

Den grønlandske nationaldag, den 21. juni, er en stolt tradition siden indførelsen af nationaldagen i 1985 af det tidligere Grønlands Hjemmestyre. Den er en understregning af grønlandsk identitet, og denne historiske dag blev ydermere højtideliggjort ved, at Erfalasorput, som betyder ”vort flag”, blev hejst for første gang.

Flagets symbol er den opgående sol over isen, der står for lyset og varmens tilbagevenden ved midsommer. Kunstneren og politikeren Thue Christiansen tegnede flaget og skrev om symbolets betydning. 

Alle kan melde sig ind i Grønlænderforeningen på Lolland/Falster Aqissec, som lige nu har omkring 30 medlemmer.

Annonce
Annonce
Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Annonce
Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Annonce
Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Annonce
Annonce