Annonce
Vindmøller

PLAN OM GIGANT-MØLLER UD FOR MARIELYST

Det er inden for det skitserede område 13 ud for Falsters østkyst, at European Energy A/S gerne vil lave forundersøgelser til møllepark i havet. Kort: Energistyrelsen
Guldborgsund Kommunes politikere ikke orienteret. European Energy A/S vil bygge op mod 50 møller med en højde et godt stykke over Storebæltsbroens pyloner blot fire kilometer ud for stort set hele Sydfalsters østkyst.

SYDFALSTER: En plan om at rejse op mod måske 50 gigant-vindmøller i havet ud for stort set hele Sydfalsters østkyst er netop i stilfærdighed sendt i såkaldt myndighedshøring.

Det er Energistyrelsen, der frem til 22. august har sendt en forespørgsel fra selskabet European Energy A/S ud i høringen, hvor myndigheder og fagpersoner kan komme med kommentarer. Ikke privatpersoner.

I Guldborgsund Kommune er politikerne i øvrigt tilsyneladende endnu ikke orienteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er noget overrumplende. Men de her sager går jo formelt helt uden om det kommunale niveau. Beslutningerne træffes et andet sted, siger Annemette Johnsen (SF), formand for kommunens teknik, klima og miljøudvalg.

Det er noget overrumplende. Men de her sager går jo formelt helt uden om det kommunale niveau.

Annemette Johnsen (SF), udvalgsformand

Hun er ikke bekendt med de nærmere detaljer i ansøgningen.

- Jeg ville da gerne have haft, at vi havde fået en orientering på vores seneste møde 21. juni. Men nu vi skal afgjort have en debat om det her, fastslår hun.

270 meter

Ansøgningen fra European Energy A/S gælder en såkaldt forundersøgelses-tilladelse. Det vil sige, at man beder om lov til at i gang med detaljerede analyser af de praktiske forhold omkring en etablering af de store møller. Inklusive havbundsundersøgelser med mere.

Det er ministeren, der efter 22. august afgør, om firmaet skal have tilladelse til at gå videre. Energistyrelsen understreger, at et ja til forundersøgelser ikke er det samme som en tilladelse til at opstille havvindmøller.

I ansøgningen angiver European Energy A/S, at man arbejder med planer om en møllepark på mellem 150 og 500 megawatt. Antallet af møller fra 11 og op til 50 styk.

Højden på møllerne mellem 182 og 270 meter. Til sammenligning kan nævnes, at pylonerne på Storebæltsbroen når op i 254 meters højde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tæt på

Forundersøgelses-området, et såkaldt bruttoområde, udgør et areal på 74 kvadratkilometer med en afstand ned til fire kilometer fra stranden.

Havmølleparken Rødsand ud for Nysted, som mange på Lolland-Falster kender, ligger cirka 10 kilometer fra kysten, og møllerne her er op til 110 meter høje.

Falster-projektet vil altså i givet fald ligge under den halve afstand fra kysten og med mere end dobbelt så høje møller.

Læs også "Ønsker havvindmøllepark ved Rødbyhavn"

Artiklen fortsætter efter annoncen

Turismen

Annemette Johnsen mener ikke, at vindmøllerne vil have negativ effekt for Sydfalster som turistattraktion og rekreativt område.

- Jeg tror da ikke umiddelbart, at det vil forrringe turismen, som jo er et fokusområde netop på Sydfalster, siger hun.

Udvalgsformanden er til gengæld stærkt utilfreds med, at projekter af denne meget store skala ikke involverer lokal indflydelse.

- Det er uhensigtmæssigt, at vi diskuterer og behandler projekter som for eksempel Vennerslund-møllerne, og så overhaler staten os bare med voldsomt meget større planer, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plan klar

Selv om European Energy A/S altså ikke har fået ja til forundersøgelser endnu, har man allerede en tidsplan parat. Ifølge den regner man med tilladelse til forundersøgelse i 2023 og en etableringstilladelse i 2024. Investeringsbeslutninger skal så angiveligt følge i 2026, design og konstruktion 2026/2027 og ibrugtagning i 2028.

Ifølge det indsendte projektforslag vil man føre vind-elektriciteten i land omkring Ulslev Strand og herfra til videre fordeling via Idestrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt område

European Energy A/S anfører selv, at "det valgte område skønnes at være et godt område for etablering af en havmøllepark, idet det ikke konflikter med for eksempel væsentlig marinetrafik og naturbeskyttelsesinteresser."

Man angiver i øvrigt også - citat fra ansøgningen - at man "har været i dialog med Guldborgsund Kommune om etablering af en kystnær havmøllepark og ser frem til at fortsætte denne gode dialog".

Som det fremgår ovenfor, er det altså ikke en dialog, som udvalgsformanden på teknik-, klima- og miljøområdet har været involveret i.

  • Det er inden for det skitserede område 13 ud for Falsters østkyst, at European Energy A/S gerne vil lave forundersøgelser til møllepark i havet. Kort: Energistyrelsen
Annonce
Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen