Annonce
Lolland

Planklagenævnet siger nej til nyt hotel på havnen

Det er ok at opføre en 41 meter høj bygning, men kommunen kan ikke bare dispensere fra lokalplanen og tillade, at bygningen bruges til hotel. Foto: Bach Gruppen

Hugo Hansen fra Rødbyhavn Bådeværft har fået medhold i væsentlig pointe i klage over kommunens dispensation til Bach Gruppens plan.

RØDBYHAVN Bach Gruppens plan om at bygge et seks-etagers hotel med 200 værelser på erhvervshavnen i Rødbyhavn er rendt ind i problemer. Planklagenævnet har nemlig ophævet kommunens afgørelse fra februar om, at byggeriet kan anvendes til hotel.

Den dispensation, kommunen gav dengang, er ellers indenfor skiven, fastslår nævnet, som blandt andet siger god for, at der må bygges 41 meter i højden, selvom lokalplanen for området har et loft på 25 meter.

Lokalplanens bestemmelser om højden på byggerier er nemlig ikke en del af planens principper, og der er ikke henvist til bestemmelsen i lokalplanens formålsbestemmelse.

Sådan var det planen, at det nye byggeri skulle se ud set fra bådeværftet og mod syd. Det er kun bygningen til venstre, der har været i spil indtil videre. Foto: Bach Gruppen

Hotel er ikke liberalt erhverv

Men når det gælder, hvad byggeriet må anvendes til, ser det anderledes ud.

Lokalplanen tillader bygninger, der anvendes til blandt andet havnerelateret liberalt erhverv og administration. Men selvom Planklagenævnet fastslår, at planloven ikke indeholder en definition af begrebet liberalt erhverv, finder det ikke, "at anvendelsen af bygningen til hotel er en anvendelse, som ligger meget tæt på den umiddelbart tilladte anvendelse af området".

Planklagenævnet opfatter nemlig liberalt erhverv som "selvstændige, ofte rådgivende virksomheder, som ikke producerer et produkt eller sælger varer. Der er tale om selvstændige, der sælger tjenesteydelser, for eksempel advokater, praktiserende læger, ejendomsmæglere, revisorer eller arkitekter".

Derfor er kommunens tolkning af, at lokalplanen kan omfatte et hotel, underkendt. Hvis byggeriet skal anvendes til det formål, skal kommunen derfor først vedtage en ny lokalplan.

Bach Gruppens plan er i øvrigt, at en del af bygningen skulle lejes af kommunen og bruges til at huse den del af teknik- og miljømyndigheden, der arbejder med Femern-forbindelsen. Og det er okay, vurderer Planklagenævnet, da det falder ind under definitionen på "havnerelateret administrationsbyggeri".

Annonce

Tilfreds klager

Hugo Hansen og Rødbyhavn Bådeværft havde i øvrigt også klaget over, at byggeriet ville stride mod bestemmelserne om kystnærhedszonen. Men den del af klagen blev afvist, for det skulle der være klaget over, da lokalplanen blev vedtaget i 2011.

Hugo Hansen er dog godt tilfreds med at have fået ret i, at kommunen ikke med den nuværende lokalplan kunne tillade et hotelbyggeri på havnen.

- Jamen dog! Det var dejligt! udbryder han, da Folketidende fortæller ham om afgørelsen.

Annonce

En sag for nyt byråd

Planklagenævnets afgørelse er dog ikke nødvendigvis et dødsstød til projektet, for kommunen har mulighed for at lave en ny lokalplan. Og det vil kommunen formentlig gøre, skønner formanden for teknsk udvalg, Leif Utermöhl (S) - der dog påpeger, at det ikke bliver med ham for bordenden.

- Det bliver jo det nye byråd, der skal tage sig af det, men de skal vel bare lave en ny lokalplan. Så må teknisk udvalg i arbejdstøjet og se, om det stadig er det, man vil, eller om man har nye idéer. Så skal teknisk forvaltning i gang igen, og så skal vi korrigere, hvis der er en fejl i det, vi har lavet. Men det skal jeg ikke træffe afgørelse om på det nye byråds vegne, siger Leif Utermöhl, der ikke fik stemmer nok til at blive i byrådet efter årsskiftet.

Folketidende har bedt om en kommentar fra Bach Gruppen, men fra kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, der håndterer henvendelser fra pressen til Bach Gruppen, lyder det, at det ikke kunne nås inden avisens deadline.

Annonce
Annonce
112

STJAL OPVASKEMASKINE

Annonce
Lolland

- JEG ER KLART BLEVET BEDRE TIL AT HOLDE FOKUS

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

- STEMMEN ÆNDRER SIG, NÅR MAN BLIVER ÆLDRE

Lolland

FOLK STRØMMEDE TIL LILLE LANDSBY

112

RENDEGRAVER RAMTE BRO OVER MOTORVEJ

Guldborgsund

ET SKUD OPTIMISME TIL KULTURNAT

Lolland

- JEG ER BLEVET BUDT INDENFOR I HJEMMENE

Femern

POSITIVE NABOER PÅ VISIT HOS STOR MASTODONT

Udland

MENNESKEPYRAMIDER ER TILBAGE EFTER CORONA

112

STJAL ESPRESSOMASKINE

Uddannelse

NY AFTALE SKAL ØGE MULIGHEDER FOR UNGE UDEN UDDANNELSE

Guldborgsund

HUSKUNSTNERE HÅBER PÅ FORLÆNGELSE

Indland

KOFOD EFTER MØDE MED AMBASSADØR: RUSSISK ADFÆRD FORDØMMES STADIG

Guldborgsund

HETERONORMATIV GRIS OG SOLCELLER I TAGSTEN

Indland

DET STORE OPGØR MED FORTIDENS KEMISYNDER ER I GANG

Annonce
112

STJAL 300 LITER DIESEL

Udland

ALLE I RUSLANDS UNDERHUS STEMMER FOR ANNEKTERING

Guldborgsund

100 BIOGRAFÅR SKAL FEJRES

Udland

KIM KARDASHIAN FÅR BØDE FOR KRYPTO-REKLAME

112

TØMTE PULVERSLUKKER UNDER INDBRUD

Gaslækager

ØDELAGT NORD STREAM 2-RØRLEDNING LÆKKER FORTSAT GAS

112

SINDSSYG OG UDVIST IRAKER FÅR LOV TIL AT REJSE IND I DANMARK IGEN

Lolland

PLANER OM RESTAURANT PÅ SKOLE I HØRING

Annonce
Annonce